Hasvik, NO
temperature icon -1°C
sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -4°C
skoro jasno
Bergen, NO
temperature icon 0°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

Pokec – volný pokec o všem možném

Někdo se mi pokouší poslat soukromou zprávu. Již podruhé jsem měl vyznačenu novou zprávu, ale nikdy jsem nic v poště neměl. Prosím odesilatele, aby mi napsal na mifakm@seznam.cz

Děkuji

Odpovědět

Jimmi to se ale dělá obráceně. Nejdřív rybě musíš připravit aby měla v čem plavat:-D:-D:-D:-D

zdendek - šmarjá člověče, kde jsi byl dřív ??? Já už to zalil, takže jsem to udělal opačně.......:-? Co když mi z toho bude špatně???:-?8-O

Musím pochválit Doškyho, jeho podrobný návod na uzení je opravdu super, chuťově se to nedá popsat. (škoda, že se nedají přenášet meilem vůně) Ale však vy to znáte........:-D:-D:-D

to Jimmy

To jsem rád, že se dílo zdařilo. Vypadají moc hezky, tak dobrou chuť. :-D:-D:-D:-D:-D

JIMMY, DOSKY - prohledal jsem celé toto vlákno, i recepty a podrobný návod od DOSKYHO jsem nikde neobjevil. Makrely vypadají lákavě, také bych rád tento postup vyzkoušel. Je někde k nalezení? Díky

to vapno1

Recept si tady najít nemohl, protože tu nikde nebyl

1) Zmrzlé makrely vyndám ráno z mrazáku a nechám je samovolně rozmrznout.

2) Večer, když jsou makrely rozmrzlé, je ještě pořádně propláchnu od zbytků krve a jiných nečistot.

3) Připravím si slaný nálev dle norského receptu a to takto. Oškrábu jednu syrovou bramboru, kterou dám do nádoby se studenou vodou. Přisypávám sůl a míchám a míchám tak, aby se sůl rozpouštěla. V okamžiku, kdy se brambora, která je stále v nádobě s vodou, začne vznášet, je nálev hotov. Stačí, když se brambora vznáší, nemusí plavat, to by bylo už moc slané. Ona se prostě odlepí ode dna a začne se lehce pohybovat směrem k hladině.

4) Pokud chci udit ráno, tak dále postupuji takto: Makrely nakládám zhruba na 10 hodin. To znamená, že já je dávám do nálevu zhruba ve 22,00 hodin. Udím jich na jednu várku okolo 20 kusů. Do gastronádoby s víkem dám makrely, zaleju je připraveným nálevem, něčím těžším je zatížím tak, aby byly všechny pod vodou a nechám je v chladu do rána.

5) Ráno okolo 8 hodiny makrely vyndám z gastronádoby a pořádně je propláchnu studenou vodou. Vysuším je a nechám je na starém prostěradle ještě dosychat.

6) Mezitím si roztopím udírnu. Udírna musí být velmi dobře roztopená a nesmí se na jejích vnitřních stranách srážet voda. Já mám udírnu zděnou s vnitřním dřevěným obložením. Vytápím ji 2-3 hodiny předem. Teplota uvnitř udírny se mi pohybuje okolo 90 – 110° C.

7) Před vlastním uzením nechám udírnu zchladnout na 80 ° C a začnu do ní věšet makrely. Makrely mám propíchnuté háčky skrz kost lebky. Výborně tak makrelu udrží po celou dobu uzení.

8) Každou makrelu ještě před pověšením do udírny pro jistotu dosuším hadrem.

9) Když jsou všechny makrely v udírně (nesmějí se vzájemně dotýkat), tak udírnu zavřu a začíná vlastní proces uzení.

10)Teplotu v udírně nechám spadnout na 50 – 60 ° C a po celou dobu uzení tuto teplotu dodržuji.

11) Udírnu nechám po celou dobu uzení zavřenou a makrely nekontroluji.

12) Udit začínám zhruba v 11.00 hodin a v 17.00 hodin je hotovo.

13) Zhruba hodinu před koncem uzení již do topeniště nepřikládám a klidně nechám spadnout teplotu i na 40 ° C.

14) Z předchozího popisu vyplývá, že samotné uzení v mém podání, trvá cca 6 hodin. Po těchto 6 hodinách krásné, zlatavé makrely vyndám a nejlépe ještě teplé nabídnu ke konzumaci.

15) Dobrou chuť.

:-D:-D:-D:-D:-D

to DOSKY - velké díky za tento perfektní popis postupu. Určitě ho využijeme. :-P:-)

Nemáte zač, ať vám chutná. :-P:-P:-P:-P

DOSKY díky. Postupuji obdobně, ale ne tak precizně. Musím se vylepšit. Ta brambora je zajímavá finta.

Dosky i já díky,už se na ně těšim.:-P

[citace]DOSKY napsal:

Nemáte zač, ať vám chutná. [/citace]

už se těším, že mi jedna zústane do Prahy za pár týdnů..8-)8-)8-)

Ahoj Došky nedáš to ještě do receptů ať je to pohromadě?Zpětně se to špatně dohledává.;-)

To Jindrich

Je to tam.

:-P:-P:-P:-P:-P

[citace]sroubek282 napsal:

DOSKY napsal:

Nemáte zač, ať vám chutná.

už se těším, že mi jedna zústane do Prahy za pár týdnů..[/citace]

Sroubku, vzdyt ty ryby prece nejis. Leda by ses s ni chtel vyfotit :-D:-D:-D:-D:-D

Ve Šroubkově ruce by to byla největší makrela na světě. :-D:-D:-D:-D:-D

[citace]Pafka napsal:

sroubek282 napsal:

DOSKY napsal:

Nemáte zač, ať vám chutná.

už se těším, že mi jedna zústane do Prahy za pár týdnů..

Sroubku, vzdyt ty ryby prece nejis. Leda by ses s ni chtel vyfotit [/citace]

Vezmu ju mamce...:-D:-D:-D:-D

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!