Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Pokec – volný pokec o všem možném
- Toto téma obsahuje celkem 648 odpovědí. Do diskuze (164 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel os a poslední změna proběhla před 1 rokem a 7 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#74095 9.11.2013 v 12:46
Jimmi to se ale dělá obráceně. Nejdřív rybě musíš připravit aby měla v čem plavat:-D:-D:-D:-D
#74098 9.11.2013 v 16:02zdendek – šmarjá člověče, kde jsi byl dřív ??? Já už to zalil, takže jsem to udělal opačně…….:-? Co když mi z toho bude špatně???:-?8-O
Musím pochválit Doškyho, jeho podrobný návod na uzení je opravdu super, chuťově se to nedá popsat. (škoda, že se nedají přenášet meilem vůně) Ale však vy to znáte……..:-D:-D:-D
#74111 9.11.2013 v 16:38to Jimmy
To jsem rád, že se dílo zdařilo. Vypadají moc hezky, tak dobrou chuť. :-D:-D:-D:-D:-D
#74116 9.11.2013 v 17:04JIMMY, DOSKY – prohledal jsem celé toto vlákno, i recepty a podrobný návod od DOSKYHO jsem nikde neobjevil. Makrely vypadají lákavě, také bych rád tento postup vyzkoušel. Je někde k nalezení? Díky
#74117 9.11.2013 v 17:15to vapno1
Recept si tady najít nemohl, protože tu nikde nebyl
1) Zmrzlé makrely vyndám ráno z mrazáku a nechám je samovolně rozmrznout.
2) Večer, když jsou makrely rozmrzlé, je ještě pořádně propláchnu od zbytků krve a jiných nečistot.
3) Připravím si slaný nálev dle norského receptu a to takto. Oškrábu jednu syrovou bramboru, kterou dám do nádoby se studenou vodou. Přisypávám sůl a míchám a míchám tak, aby se sůl rozpouštěla. V okamžiku, kdy se brambora, která je stále v nádobě s vodou, začne vznášet, je nálev hotov. Stačí, když se brambora vznáší, nemusí plavat, to by bylo už moc slané. Ona se prostě odlepí ode dna a začne se lehce pohybovat směrem k hladině.
4) Pokud chci udit ráno, tak dále postupuji takto: Makrely nakládám zhruba na 10 hodin. To znamená, že já je dávám do nálevu zhruba ve 22,00 hodin. Udím jich na jednu várku okolo 20 kusů. Do gastronádoby s víkem dám makrely, zaleju je připraveným nálevem, něčím těžším je zatížím tak, aby byly všechny pod vodou a nechám je v chladu do rána.
5) Ráno okolo 8 hodiny makrely vyndám z gastronádoby a pořádně je propláchnu studenou vodou. Vysuším je a nechám je na starém prostěradle ještě dosychat.
6) Mezitím si roztopím udírnu. Udírna musí být velmi dobře roztopená a nesmí se na jejích vnitřních stranách srážet voda. Já mám udírnu zděnou s vnitřním dřevěným obložením. Vytápím ji 2-3 hodiny předem. Teplota uvnitř udírny se mi pohybuje okolo 90 – 110° C.
7) Před vlastním uzením nechám udírnu zchladnout na 80 ° C a začnu do ní věšet makrely. Makrely mám propíchnuté háčky skrz kost lebky. Výborně tak makrelu udrží po celou dobu uzení.
8) Každou makrelu ještě před pověšením do udírny pro jistotu dosuším hadrem.
9) Když jsou všechny makrely v udírně (nesmějí se vzájemně dotýkat), tak udírnu zavřu a začíná vlastní proces uzení.
10)Teplotu v udírně nechám spadnout na 50 – 60 ° C a po celou dobu uzení tuto teplotu dodržuji.
11) Udírnu nechám po celou dobu uzení zavřenou a makrely nekontroluji.
12) Udit začínám zhruba v 11.00 hodin a v 17.00 hodin je hotovo.
13) Zhruba hodinu před koncem uzení již do topeniště nepřikládám a klidně nechám spadnout teplotu i na 40 ° C.
14) Z předchozího popisu vyplývá, že samotné uzení v mém podání, trvá cca 6 hodin. Po těchto 6 hodinách krásné, zlatavé makrely vyndám a nejlépe ještě teplé nabídnu ke konzumaci.
15) Dobrou chuť.
:-D:-D:-D:-D:-D
#74123 9.11.2013 v 18:05to DOSKY – velké díky za tento perfektní popis postupu. Určitě ho využijeme. :-P:-)
#74124 9.11.2013 v 18:12Nemáte zač, ať vám chutná. :-P:-P:-P:-P
#74125 9.11.2013 v 18:45DOSKY díky. Postupuji obdobně, ale ne tak precizně. Musím se vylepšit. Ta brambora je zajímavá finta.
#74126 9.11.2013 v 19:00Dosky i já díky,už se na ně těšim.:-P
#74127 9.11.2013 v 19:06DOSKY napsal:
Nemáte zač, ať vám chutná.
už se těším, že mi jedna zústane do Prahy za pár týdnů..8-)8-)8-)
#74170 10.11.2013 v 11:24Ahoj Došky nedáš to ještě do receptů ať je to pohromadě?Zpětně se to špatně dohledává.;-)
#74175 10.11.2013 v 12:10To Jindrich
Je to tam.
:-P:-P:-P:-P:-P
#74178 10.11.2013 v 14:22sroubek282 napsal:
DOSKY napsal:
Nemáte zač, ať vám chutná.
už se těším, že mi jedna zústane do Prahy za pár týdnů..
Sroubku, vzdyt ty ryby prece nejis. Leda by ses s ni chtel vyfotit :-D:-D:-D:-D:-D
#74180 10.11.2013 v 14:51Ve Šroubkově ruce by to byla největší makrela na světě. :-D:-D:-D:-D:-D
#74199 10.11.2013 v 19:13Pafka napsal:
sroubek282 napsal:
DOSKY napsal:
Nemáte zač, ať vám chutná.
už se těším, že mi jedna zústane do Prahy za pár týdnů..
Sroubku, vzdyt ty ryby prece nejis. Leda by ses s ni chtel vyfotit
Vezmu ju mamce…:-D:-D:-D:-D
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Pokec – volný pokec o všem možném