Na to, co popisujes skutecne doporucuji kompakt :-). Pokud by sis chtel kupovat neco vetsiho (zrcadlovku, nebo jak pises, "polozrcadlovku"), musel bys kupovat podvodni case, jejichz cena se pohybuje v radu nekolika desitek tisic (zn. ikelite apod.). Pri vaze vetsich fotaku a pouzder k nim je to pak pri dnesnich vahovych limitech v letadlech problem :-(
Co se tyka vyberu znacky fotaku, je to velice slozite a osidne jako se vsim :-). Nekomu vyhovuje to a nekomu ono :-). Co se tyka fotaku, ja jsem zatvrzely priznivec Canonu - mel jsem jich uz asi 6 a nedam na ne dopustit. Podvodni fotky se mi pak libily i od Sony, Olympusy, Panasonicy apod. moc nemusim. Ale to je muj subjektivni nazor. Pouzdro ke kompaktu do 40 metru poridis od 5-10.000,- Kc ( dle vyrobce), ja ho vyuzivam prave i v Norsku na lodi pri rybareni. Dalsi variantou jsou outdoorove fotaky, ktere jsou obecne vodeodolne do cca 5-10 metru, ty jsou pro Norsko taky v pohode vyuzitelne :-). ChoChyho Canon je urcite dobra volba. :-)
No a pak je v soucasne dobe jeste dalsi varinta - mobilni telefony. Vetsina dnesnich telefonu uz ma vcelku kvalitni fotoaparaty, ktere jsou male, lehke a daji se s nimi poridit velmi slusne fotky. Ja pouzivam iPhone 5 a jsem velmi spokojen - viz. moje letosni fotky na vlaknu Soroya 2013. K iPhonu jsem si pak jeste dokoupil za cca 2.200.- Kc podvodni pouzdro do 40 metru, takze je vyuzitelny i pro opravdove potapeni (ve vetsich hloubkach samozrejme s externi lampou) :-)