Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Nové vývozní kvóty 2018
- Toto téma obsahuje celkem 188 odpovědí. Do diskuze (63 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel janka a poslední změna proběhla před 5 roky a 2 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#284758 19.7.2017 v 3:26
Myšlenka chyť a pusť v Norsku na moři nebude fungovat. Spíše by se měli zamyslet průmyslový rybáři, jestli provozují dlouhodobě udržitelný rybolov. Sportovním způsobem na háček, se nedá norské moře vychytat. Mockrát se nám stalo, že za celodenní snažení jsme si přivezli jen prázdnou bednu. Pokud zavedou chyť a pusť měním revír. Jak poznám, jestli si budu moct odvést 10kg nebo 20kg?
#284763 19.7.2017 v 6:03Sportovním způsobem se moře určitě nedá vychytat, ale dá se změnit. Jezdím dlouhé roky na Averoy. Ještě zhruba před třemi nebo čtyřmi roky jsme jezdili vláčet pouze okolo majáku a když to nebralo tam tak jsme jeli maximálně na Trojnožku. Bylo tam všude mraky polacků 70+. Dneska nic. Ani ti malí. Dnes se musí jezdit se na moře 10 km a dál. Můj názor je ten, že spousta lidí chytá malé kellery do 30 cm a potravní řetězec se narušil. Bedny se musí naplnit i kdyby bylo co bylo. Ti malí kelleři se filetují a kolik je z jednoho filet? Myslím si, že když desek dkg tak to je hodně. Jedna plná bedna? Asi tak 20 kg masa. Kolik se musí chytit těch malých kellerů? To jsou jednoduché počty. Při frekvenci počtu hostů a násobení vyjdou obrovská čísla. Ne všichni hosté tohoto kempu toto provozují, ale myslím, že tak polovina určitě. Někdo se bojí jet dál, někdo šetří benzín, někdo neumí jinak a nic jiného chytit. A nebo nechce. Není nic jednoduššího navázat 100 gr pilkra a nad to makrelové návazce a pouštět pod loď a hned je plný autobus. Co by tam ti polaci pak dělali? Co budou žrát? A nebude trvat dlouho a nebudou tam ani ti malí kelleři. Tím jsem chtěl jen říct, že určité místo se dá ovlivnit lovením určitě. Naštěstí moře je velké a pořád se dají ještě nalovit krásné ryby. Mám svoje místa na Averoy kde ty krásné velké ryby pořád jsou. Jezdím tam s kolegy kteří jsou naladěni na stejnou notu a máme stejný názor a nevezmeme tam nikoho jiného protože by to dopadlo stejně jako u majáku a Trojnožky. Ta místa jsme objevili už hodně, hodně dávno a ryby jsou tam pořád. I ti malí kelleři, kdy jsme naštvaní, že to při vláčení mezi nimi nemůže propadnout pod ně k těm velkým krásným polackům. Holt se to prodraží a déle to trvá kvůli cestě na ta místa, ale je to o zážitcích a potěšení z vláčení velkých ryb.
#284865 21.7.2017 v 11:29Kuldo, perfektně napsáno! Mám stejné zkušenosti.
#284873 21.7.2017 v 13:12Také souhlasím s Kuldou a když pouštíme všechny polaky pod 60 cm, tak jsme za blázny.
#284879 21.7.2017 v 20:15Pro odlehčení – lov polaků:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
#284880 21.7.2017 v 20:20#284891 22.7.2017 v 7:22Čendo, je to síla a jak dodržují povolené míry a chráněné druhy? 😀
#284894 22.7.2017 v 17:04Podobné příspěvky již s tématem “nové vývozní kvóty” nemají vůbec nic společného.Problém Čechů je,že neustále poukazují na někoho jiného.”Podívejte na ně a já nemůžu..” Tak jak se řítí planeta Zěmě vesmírem, řítí se i tento plnou parou rozjetý vlak.Lidí je stále více,prodlužuje se jejich věk a nároky na život jsou čím dál větší.Drancují se veškeré přírodní zdroje a moře není vyjímkou. Všichni dobře víme kde tento nezastavitelný vlak skončí, přesto mu každý znás svým dílem i nadále přikládá pod kotel a již neexistuje síla, která by ho dokázala zabrzdit…
Vývozní kvóty jsou ale o úplně něčem jiném. Norové podali prst a málem jim byla utržena celá ruka.Nenasytnost,bezohlednost a nedodržovování minimálních omezení jsou důsledkem.Nabídli rybářskou dovolenou snů,jako dárek bednu filet a chtěli jen slušnost které se nedočkali…
Norové pečují o své bohatství a moc dobře ví co se děje okolo turistického rybolovu.Dám příklad.Sedím v kajutě a najednou kapitán zesílí rádio a poslouchá.Zeptám se co se jako děje a on mi odpoví: “Právě chytili Čecha co převážel víc jak 200 kg. filet. V zápětí SMS od jeho kolegy rybáře,kde stálo:”Harry slyšel jsi to? Chytili dalšího…” Jasný příklad toho,jak vše pečlivě sledují. Oni poctivě spolupracují s námořním institutem.Například měření halibutů.Každý halibut (kromě velkých,ty je nezajímají) se musí pečlivě uložit na desku kde je podložka z umělé hmoty.Hlava na zarážku, pak se musí ryba zklidnit a podložka bodcem proděravět v místě, kde mu končí ocasní ploutev.Takto se měří všechny ulovené ryby.Pak se podložka sroluje a institutu slouží jako přehled o množství a velikosti ulovených ryb.Co po nich chtějí,to dělají i přes to,že je to zdržuje a je to práce navíc.Vloni jsme dávali na sítě i sledovací zařízení.Připevní se na síť,zeleně a modře bliká,vydrží 3 roky a přes GPS se ztracená síť nechá najít i ve veliké hloubce. Ročně se z různých důvodů ztratí velké množství sítí a i takto začali chránit veškeré živočichy pro které jsou ztracené sítě nebezpečím.Také se fotí a dokumentují i živočiši kteří se při lovu octnou na stole a rybáři je neznají.Mohou to být pasažéři z jiných moří a oceánů,přivezení v balastních nádržích lodí. Vytáne se oprvdu lecos.Truhla se stříbrňáky, i křídlo z německé stíhačky…
Ale proč jsem to napsal.Jen pro to, aby bylo jasno, proč se zpřísňují pravidla.Nevím jestli moře dokáží vychytat sportovními rybáři,ani nevím jestli polaci mizí kvůli tomu, že jim rybáři z autobusů berou malé černé tresky, ale o co jde, je princip. Někdo stanovil pravidla a ta se nedodržují.A někomu už došla trpělivost. Několikrát tady bylo zmíněno co dělají “oni” (velké lodě).Ale není to naše starost.Kdo je bez viny ať první hodí kamenem….
A mimochodem,ti polaci v sítích na videu nejsou ti “naši” polaci. Je to úplně jiný druh,navíc žíjící úplně někde jinde a jiným způsobem.Ti “naši” nejsou hloupí a takto se chytit nedají.Těm jen někdo vychytá žrádlo..(-:
#285288 1.8.2017 v 17:26Jak poznám při výběru dovolené, jestli má pan domácí registraci, abych mohl vyvést 20kg filé? Budou tyto kempy nějak zvlášť označeny?
#286013 16.8.2017 v 5:34Kdopak to přispěl k ještě vyšší životní úrovní Norů stotisícovou pokutou za nadlimit? Podělíte se s ostatními o zážitky z vazby? Ještě že peníze na cestu do Norska nemají Rumuni.To teprve by norští celníci koukali! No myslím že placeným povolenkám se nevyhneme a to je dobře..
#286016 16.8.2017 v 7:06to jegrhanz: o jake pokute a vazbe se to tady pise?
#286019 16.8.2017 v 7:46Mohu vás pane jegerhanz poprosit o názor co by takové povolenky vyřešili?
#286021 16.8.2017 v 8:42Orfo: nic nového nebo neobvyklého.Dostal jsem zprávu z Norska od kamaráda (jeho švára je celník) kde psal, že chytili čechy s nadlinitem.Strávili pár hodin ve vazbě a pokutu 100 000,–Kč. Vím i od kud jeli,ale není to moje věc,tak to není podstatné.Napsal jsem to jenom proto,že se tady na toto téma hodně napsalo a aby si každý uvědomil,proč přicházejí sankce. Sankce nejsou naschvály Norů ,ale každá akce má i svojí reakci.Každý rybář si může odvézt zdarma 15 kg.filet,ale jak je vidět je to málo,tak si většinu ryb ještě nakradou.
ZAPA: jednoduchá odpověď.Vyřešilo by se vše.Zvýšené celní prohlídky (dostaví se společně s novými pravidly) a povolenkami,by oddělili opravdové rybáře od masařů.Ti skalní by za svého koníčka zaplatili rádi i nějakou rozumnou cenu za povolenku a v klidu a legálně si užili nádhernou rybářskou dovolenou.Navíc s možností si odvézt 20kg filet domů jako dárek a vzpomínku na dovču. No a ti ostatní by si to rozmysleli.Těm se by se vyplatilo si nechat dovézt domů metrák filet z makra. Ti pokutovaní byli 4 a to je 25000 na osobu.Zhruba stejná cena.
#286023 16.8.2017 v 10:19To,že povolenky něco vyřeší je naprostý nesmysl a naivita,jako že jak oddělí rybáře a kolik bude stát,co je to rozumná cena, aby k tomu došlo,právě naopak,najdou se tací,kteří budou riskovat nadlimit,ať se povolenka zaplatí.Jedině kontroly to můžou zarazit,jinak není šance.
Je to o lidech a jejich inteligenci.Troufám si říct,že většina rybářů je v klidu a vždy se najde tupec,který má porušování pravidel jako sport a je jedno,jestli se jedná pouze o rybaření .
Oni ti Norové jsou také rádi,že tam jezdíme,jsme pro ně příjemný zdroj zisku a v některých oblastech jediný.
Tak mě napadá,jedině snad,že by ti majitel,nebo provozovatel kempu před odjezdem bednu zvážil,přelepil a dal razítko,že je vše OK,počet lidí v autě-stejný počet beden…….
#286024 16.8.2017 v 10:22To,že povolenky něco vyřeší je naprostý nesmysl a naivita,jako že jak oddělí rybáře a kolik bude stát,co je to rozumná cena, aby k tomu došlo,právě naopak,najdou se tací,kteří budou riskovat nadlimit,ať se povolenka zaplatí.Jedině kontroly to můžou zarazit,jinak není šance. Je to o lidech a jejich inteligenci.Troufám si říct,že většina rybářů je v klidu a vždy se najde tupec,který má porušování pravidel jako sport a je jedno,jestli se jedná pouze o rybaření . Oni ti Norové jsou také rádi,že tam jezdíme,jsme pro ně příjemný zdroj zisku a v některých oblastech jediný. Tak mě napadá,jedině snad,že by ti majitel,nebo provozovatel kempu před odjezdem bednu zvážil,přelepil a dal razítko,že je vše OK,počet lidí v autě-stejný počet beden…….
TO VŮBEC NENÍ ŠPATNÝ NÁPAD, PŘELEPIT A DÁT RAZÍTKO. MUSÍM JEN SOUHLASIT.
A stejně by mě osobně zajímalo jak je to se zaplacením nadlimitu, osobně si myslím, že je to obcházení zákona a že papír byť zaplacený je k ničemu. Janko jak je to???
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Nové vývozní kvóty 2018