Hasvik, NO
temperature icon 8°C
déšť
Trondheim, NO
temperature icon 11°C
slabý déšť
Oslo, NO
temperature icon 14°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 11°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 32°C
oblačno

Nástrahy, návnady, finty

Zdravím všechny.

Každý, kdo jezdí do Norska má jistě nějakou fintu, nebo oblíbenou nástrahu, nebo jenom malinko jiný způsob použití známé nástrahy. Pravděpodobně na tomto webu již vše proběhlo (nebo téměř vše), ale nejsem si vědomý, že by to bylo jako samostatné téma, sloužící k rozšíření našich obzorů pro ty, kdo do Notska jezdí už déle, pro ty kdo začínají to může být velmi užitečný zdroj informací. Samozřekmě sem patří i nástrahy a návnady tradiční, dále i typy, finty apod. Sám bych začal mojí nejoblíbenější nástrahou na Polaky. Jedná se o modifikaci tzv."Hauserova peří" . Není to můj objev, ale už dvě výpravy do Norska to byla moje nej nástraha. Používám ji při lovu ze břehu (skály - mírný sklon, hodně "trávy"). Pomalu vláčím těsně nade dnem. Úžasné záběry polaků 70-90 cm. V lokalitě kam jezdíme je to jistě nástraha nejůčinnější. Loni jsem za hodinu chytil takovýchto polaků 5. Parťáci okolo mě- bylo jich dalších 5, chytili polaka jediného a takhle to bylo vždy, když byly pto tuto nástrahu podmínky. Ty podmínky jsou důležité, protože je to nástraha lehká, špatně létá a bere ji vítr. Takže je nutné téměř bezvětří. Když, ale vyjde počasí, svítí sluníčko, nefouká, prut 2,7 10-30g, silon 0,22-- PÁNOVÉ TAK TO JE ORGASMUS. Prosím pánové a dámy pište, pište...

Odpovědět

Světlo v tomto případě vzniká jako jeden z produktů chemické reakce a k té nedochází za nízkých teplotách.

Nějaká souvislost tam bude,asi to souvisí s probíhající chemickou reakcí ve světýlku,ale mám tu zkušenost,že stačilo jedno spuštění do sto metrů a bylo kaput a to jsme jich vyzkoušeli několik......:-D

[citace]DOSKY napsal:

petras napsal:

V moři v hloubce je studená voda a moc to nesvítí.

Mohu se skromně zeptat, co má studená voda společného s intenzitou svícení?[/citace]

Chlad zpomaluje chemickou reakci a tím i intenzitu svícení. Proto se např. chemická světla (tyčinky) přechovávájí po aktivaci v chladničce na další použití.

Pozn.A navíc,intenzita chemických světýlek, které běžně používáme, je velmi malá. Některá jsou velmi slabě vidět i na hladině (splávku)při běžném nočním (i letním) lovu.

[citace]bulik napsal:

Jindrich napsal:

Od 10.3 je v Lidlu akce na potřeby pro rybolov.Chemická světýlka jsou za dobrou cenu.Mají žlutá,zelená a modrá.

rád bych se zeptal, jaké máte zkušenosti se světýlky, párkrát jsme to zkoušeli, rozdíl v úspěšnosti jsme nezaznamenali,

[/citace]

Osobně svítící nástrahy nepoužívám, taky jsem nezaznamenal nějakou vyšší úspěšnost. Dávám přednost klasickému "švéďáku".

Ahoj Dosky, studená voda, zvláště ledová, dokáže zmenšit tolik věcí, že by jeden nečekal.:-D:-D

A ještě si na toto téma dovolím selskou úvahu.

Kolik přirozených nástrah v hloubkách svítí? Pokud se tam bude pohybovat něco nezvyklého, svítícího, maximálně to vzbudí pozornost, spíš opatrnost nebo plachost ryb. U vyhledávání potravy není zrak ryby tím hlavním receptorem. :-x

Díky za odpovědi, ale já neměl na mysli chemická světla, ale elektrická, která se rozsvěcí a blikají sepnutím (namočením) kontaktů. :-D:-D:-D:-D:-D Takže jsem tu teď vypadal jako totální tupec, který neví nic o chemických světlech. :-D:-D:-D:-D Hlavně, že jsme si to vysvětlili. :-P:-P:-P:-P:-P

2DOSKY:

tak to promiň, otázka nás zavedla jinam. To co píšeš o světle, které bliká namočením kontaktů, neznám.

Ale obecně o světle v hloubce, co jsem psal, to pro mne platí.

Možná by nenápadně účinné bylo to "čudo" na obrázku:

:-D:-D8-O

ještě jednou, sorry

[citace]Banjoboy napsal: 2DOSKY:

tak to promiň, otázka nás zavedla jinam. To co píšeš o světle, které bliká namočením kontaktů, neznám.

Ale obecně o světle v hloubce, co jsem psal, to pro mne platí.

Možná by nenápadně účinné bylo to "čudo" na obrázku: [/citace]

Jo stará hornická karbidka. Tak ta by asi účinná byla, ale jen v případě, že by dole bouchla.:-D

[citace]Banjoboy napsal:

ještě jednou, sorry[/citace]

Prosim tě, neomlouvej se, vždyť se vůbec nic nestalo.:-D:-D

Elektrické blikačky používám do hloubky na mníky a když tam mník byl, docela na to šli. Kamarádům, co se mnou byli na lodi a světýlko neměli, šli taky, tak nevím. Jisté je, že když uváznu a urvu to, mám to o cca 140,- dražší než oni.:-?

[citace]DOSKY napsal:

petras napsal:

V moři v hloubce je studená voda a moc to nesvítí.

Mohu se skromně zeptat, co má studená voda společného s intenzitou svícení?[/citace]:-P

Já vkládám chemická světýlka do olihní.Sice jsou v balení malá elektrická světýlka ale mám s nimi špatnou zkušenost.Často nefungují jak by měli.Proto do olihně vložím tři chemická světýlka a zaslepím je špuntem na ochranu sluchu.Tím zamezím ztráty světýlek.Jestli to výrazně podpoří úspěšnost nástrahy těžko říci.Ale proč to tam nedat když to sebou mám.:-)

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.