Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Multiplikátor
- Toto téma obsahuje celkem 196 odpovědí. Do diskuze (62 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Volnas a poslední změna proběhla před 8 roky.
-
AutorPříspěvky
-
#32738 19.3.2012 v 8:49
to shark,podle mě to takhle nejde srovnávat a tvrdit že je běžná realita točit pravou rukou ,každá země a kraj to mají jiné a pokud zde u nás většina rybářů točí levou rukou tak s tím stejně nic nenaděláš…
To že většina amíků točí pravou neznamená že celý svět musí tak taky točit a kdo netočí tak jde proti USA a nebo to dělá špatně…
A já netvrdil že je to tak správně,to tvrdíš jen ty a pevně tomu věříš,to ti neberu,každej něčemu věří
😀
#32740 19.3.2012 v 9:282 shark
Automatická převodovka byla vymyšlena dloooouho po normální. Někdy v 50-tých letech 20. století se začala masivně rozšiřovat v USA (jinak je to německý vynález). A to hlavně z důvodu pohodlí. Podle mne to bylo spíše proto, že u silnějších vozů nebyli řidiči schopni naučit se správně řadit…
#32746 19.3.2012 v 10:39Chlapi , ňák se nám to tu hrotí. Asi by nám měl odpovědět konstruktér multíků, proč je klička zrovna takhle a ne opačně.
Z dostupných pramenů však vyplývá, že první multiplikátory k nám byly přiváženy z Ameriky, kde používají kličku na pravé straně. Nahazují pravou rukou a pak si prut s multíkem přendají do levé ruky. Proč, to jsem se nedočetl, ale prostě to tak je. Leváci mají v tomto případě oproti pravákům konečně jednu výhodu, přejme jim to. Pamatuji dobu, kdy je násilně předělávali na praváky . Tak to mají za ty křivdy.
Většinu z nás, když za to vezme pořádná ryba stejně nezajímá, jestli má kroutit levou nebo pravou, soustředíme se jen na tu rybu.
Akorát je třeba dát pozor ať si při tom soustředění nepřekousnete jazyk.
Jestli je klička vlevo nebo vpravo, je ta poslední starost.
:-D:-D:-D
#32748 19.3.2012 v 11:462 shark:
Pôvodne som k tejto téme už nechcel diskutovať, ale vidím že ani druhým nedáš pokoj s tvojimi teóriami – tak ešte raz
1.naskočil som už do rozbehnutej diskusie na tému „pavák“ – „ľavák“ , ktorá bola zameraná predovšetkým na prívlač (podľa priloženého videa), a k tomu smerovali aj moje príspevky. Stále som nezmenil názor, že ten čo nahadzuje pravou rukou je pre neho prirodzenejšie viesť nástrahu, zasekávať a zdolávať rybu tiež pravou rukou a nie po nahodení prehadzovať prút do ruky ľavej a aby pravák robil tieto pre úspech rozhodujúce činnosti svojou „slabšou“ rukou. A toto by malo platiť aj pri používaní prívlačového multiplikátoru.
2.ani raz som ja, alebo ostatní prispievatelia neuviedli, že kto to robí inak tak to robí špatne, alebo že chceme zmeniť svet. Tieto závery a konštatovanie, že si blbec spolu so zbytkom sveta si prezentoval a predkladal jedine Ty. Ja som len poslal nejaké linky na videá kde je ukázané, že aj v USA sú ľudia čo to robia inak ako ty, aj keď tvrdíš že už viac ako 100 rokov, alebo už odpradávna to celé USA robí len tak ako to popisuješ.
3.máš tendenciu strácať súvislosti, kľučkovať a uhýbať od diskutovanej témy a to nielen v tomto prípade. Viď prechod od rybára praváka k ľavicovej politike a nakoniec k automatickej prevodovke.
4.k tvojmu tvrdeniu „Ja netvrdim ze ve vasich zemepisnych sirskach neni bezne mastit multiplikator levou rukou…“ chcem uviesť len to, že v takej istej zemepisnej šírke ako my žije aj značná časť obyvateľov Ameriky (predpokladám, že viac ako u nás).
5.nehnevaj sa, ale tvoje príspevky mi mnoho krát pripomínajú starý vtip o ženách: Sama si položí otázku, sama si na ňu odpovie a nás zdrbe, že nemáme pravdu.
Záverom: Súhlasím s tým čo napísal Dedo 145 o elektrike, ale to už je iná téma. Pre niekoľkonásobný záujem o moju výbavu uvádzam že ja okrem iného používam v Nórsku WFT Electra 700 HP s prútom Penn Overseas PRO Inner Boat. Na prívlač som si pre tento rok objednal Balzer Alegra Cast alebo Metalica Cast, samozrejme s kľučkou na ľavú ruku, podľa toho čo príde do nášho odchodu do Nórska na predajňu Balzer. Ak to vyjde, tak v priebehu pobytu, alebo po návrate podám info o skúsenostiach. Dnes to máme za 12. Petrov Zdar.
#32749 19.3.2012 v 12:02Step napsal:
Chlapi , ňák se nám to tu hrotí. Asi by nám měl odpovědět konstruktér multíků, proč je klička zrovna takhle a ne opačně.
Podle wikipedie to je historicky zvyk vychazejici z konstrukce v davnych casech. Vzhledem k tomu, ze zdroj textu je kniha z roku 1881, tak to uz asi nejaky ten patek bude. Zaverecna poznamka ovsem pripomina, ze klicka na leve strane je cim dal popularnejsi (mi jako cloveku, ktery multik nikdy nemel v ruce a pouziva jen smekaci navijaky, by to taky pripadalo logicke).
“Bait casting reels are multiplying reels in which line is stored on a bearing-supported revolving spool. The bait casting reel is mounted above the rod, hence its other name, the overhead reel – commonly used in New Zealand and Australia. The bait casting reel dates from at least the mid-17th century, but came into wide use by amateur anglers during the 1870s. Early bait casting reels were often constructed with brass or iron gears, with casings and spools made of brass, German silver, or hard rubber, and operated by inverting the reel and using back winding to retrieve line. For this reason, the reel crank handle was positioned on the right side of the reel. As a result, the right-hand crank position for bait casting reels has become customary over the years, though models with left-hand retrieve are now gaining in popularity.”
#32757 19.3.2012 v 13:35Panove mne je opravdu jedno jak to tocite,jen jsem reagoval na foto multiku s tim ze tenhle je pro levaky.
Netvrdil jsem ze nejsou multiky pro pravaky s klickou na levy strane,naopak jasne jsem napsal ze se pouzivaji i v uSA!
Jedine co jsem oponoval je ze bezne pouzivate vybavu urcenou pro levaky.
Tohle je ergometricka zalezitost a na detailech opravdu zalezi.
Nutno dodat ze levak toci klikou v levo….ale odhazuje levou rukou.
,,prendavani rukou,, problem neni
Prut drzis v pravy ruce(navijak,odhoz…vse ovladas pravou rukou),volna leva ruka se casto hodi….Po dopadu jen uchopis prut levou rukou a vzhledem k tomu ze prava ruka drzi prut vice-mene za navijak …tak jen skluzne na klicku.Kdo to umi vi o cem mluvim;-)
To ze je cim dal vic lidi co toci levou klikou mi je jasny,ostatne staci si precist tuhle temu…
Negri v USA zacli taky nosit kalhoty tak ze jim vysej na ptakovy…a dnes to nosi celej svet(vsichni negrum podobni)
Jen dodam panove ze nikomu nic nevnucuji,jen jsem chtel upozornit na to ze pri koupy tak drahy veci jako je kvalitnej multik neni dobre udelat chybu jen proto ze tak dela kamarad a jeho kamarad…
Skusenosti bych nejake mel…pokud jde o El. multik tak se radeji zeptam…pokud jde o manual zase rad poradim(tomu kdo o radu stoji)
Jedine co mne mrzi jsou lidi ktery reagujou a nemaj prakticke skusenosti….
Spatna informace muze stat v tomhle pripade dost penez,znechuti rybacku…a budete do konce zivota premyslet ,,proc ty multiky maj amici tolik v oblibe kdyz se s tim tak spatne chyta….,,
Proste pokud necemu nerozumim a nezda se mi to logicke….nemusi to hned znamenat ze to je i spatny!
Jasne jsem napsal ze zejmena ti co rybari ze smekacim navijakem dluha leta se nemusi ,,predelavat,, dnes muzou mit jine alternativy s klikou vlevo…
To vse vsak nic nemeni na faktu ze koncepce s klikou v pravo je pro pravaka vseobecne nejvhodnejsi.NEPISU JEDINA MOZNA!
#32759 19.3.2012 v 14:12to lacoh
Ano Balzer Alegra Cast je specificka zalezitost udelana pro pravaky na toceni levou rukou,to je v poradku.V USA se to neprodava ale podobne veci co tady lze koupit se pouzivaji na sladkovodni rybolov(male rybky)
Co se s tim da v Norsku chytat?
Elektriky neznam a nepouzivam,ale Electra 700 HP vypada jiz lip…jen bych k nemu zvolil jednodilnej prut(ale to je spis veci nazoru)
Nutno dodat ze pokud jsme meli ostrejsi vymenu nazoru tak to byla ma reakce na nektere tve ,,perly,,
dovolim si pripomenout co jsi napsal,prober si to sam kdyz si prectes sve vlastni vety.
takze pro pripomenuti na co jsem vlastne reagoval.
,,Mne skôr pripadá nenormálne nahadzovať pravou a potom preložiť prút na obsluhovanie a zdolávanie ryby do(slabšej)ľavej ruky a pravú (silnejšiu)používať len na točenie kľučky. To musí robiť len ten, kto si kúpil mulťák na nesprávnu ruku. ,,
,,Som presvedčený o tom, že prvý multík ste si kúpil na nesprávnu ruku a po úspešnom zvládnutí tej Vašej školy štrikovania ste si na to zvykol a už od toho neupustil.,,
#32762 19.3.2012 v 14:21Sláva výrobcom vrhacích navijákov, ako aj multiplikátorov, ktorí tieto vyrábajú s kľukov na pravej strane a rovnaká sláva tým, ktorí vyrábajú tieto s kľukou na ľavej strane. Takto si môže každý kúpiť presne to čo potrebuje a čo sa mu pohodlne používa-ovláda. Ja a moji kamoši si kupujeme tieto veci podľa tohoto kritéria. Nie je nutné riešiť zbytočnú otázku, či je niekto “pravák”, alebo “ľavák”. Za svoje peniaze si kúpim to, čo mi vyhovuje a nie či to v niektorých zemepisných šírkach je obvyklé, alebo vynimočné. (Dúfam, že ma za toto rúhanie USA nebudú chcieť “demokraticky preškoliť”)
….len aby bolo čo z tej vody ťahať. Keď to bude veľký kus, rád si budem ruky aj striedať. :-P;-)
#32772 19.3.2012 v 15:33Tak a teraz Vás úplne zmätiem. Som polovičný ľavák,tzn.že všetky predmety odhadzujem ľavou rukou. Ostatné činnosti-písanie,rezanie,rúbanie ,pilovanie,podanie ruky priateľom atd.vykonávam pravou rukou. Nástrahu nahadzujem z ľavej strany,teda silon držim ukazovákom ľavej ruky. Prívlačové návnady mi nevadí odhadzovať sprava i zľava. Navijáky používam zásadne s kľučkou vľavo. No a včul budte múdry mudrlanci.
#32773 19.3.2012 v 15:46Ale panove o tom to preci neni:-D
Bylo bi fajn precist jsi diskusi a teprve pak reagovat…
nebudu se opakovat ale opravdu nikdo nikomu nic nevnucuje…
Pokud ovsem nekdo napise
,,Som presvedčený o tom, že prvý multík ste si kúpil na nesprávnu ruku a po úspešnom zvládnutí tej Vašej školy štrikovania ste si na to zvykol a už od toho neupustil.,,
tak muzu jen napsat co jsem napsal
a to ,,ze puvodne se kalhoty nosej kolem pasu(puvodne je klika vpravo)….a ze negr kterej jej zapina znacne niz to dela jinak nez je puvodne vymysleno(pokud mas kliku vlevo delas to jinak nez je puvodne vymysleno),nicmene vyrobci se prizpusobili a delaj i kalhoty ktere se zapinaj na peru.:-D(vyrobci se prizpusobili a delaj i kliku vlevo)
Ja nepresvedcuji negra ze kalhoty nosi spatne!Jen mne sere negr kterej tvrdi ze spatne je mam ja a ze patrej niz8-O(ze mam kliku vpravo spatne,ze patri vlevo)
Negri tvrdej ze takhle nosit kalhoty je pohodlny….cesi zase ze klika vlevo je pohodlnejsi…Fajn,kdyz vam to tak vyhovuje OK…
Jen at mi nikdo nerika ze ja mam kalhoty kolem pasu spatne
Tohle panove neberte jako uzrazku nebo tak neco…jen takove prirovnani…;-):-D
#32775 19.3.2012 v 15:54Neco jako klika vlevo,jim to proste vyhovuje…proc ne
[yt=gZcmV_MMZfg=yt]gZcmV_MMZfg[/yt]
#32780 19.3.2012 v 16:43Sharku,sharku a o ooooo tom to je.
#32783 19.3.2012 v 17:28Než jsem stačil zareagovat a vstřebat všechny informace,vše jste vyřešili.Jako muškař musím zmínit,že i při muškaření bývala klička navijáku napravo a při zdolávání ryby se přendal prut do levé a pravou se navíjelo (praváci,kteří byli preferovaní).Vymysleli to samozřejmě Angličani.Až po r.1945 to začalo ustupovat a tradice se vytratila.Jiné tradice v angloamerickém světě stále přetrvávají.
#32916 22.3.2012 v 8:41vznáším dotaz na kvalitu Ryobi 101 když pominu velkou cívku a váhu,zajímá mě jejich kvalita,má někdo zkušenosti díky
#33318 26.3.2012 v 20:02Ahoj Norci.
Teraz vážne.
Čo poviete na tieto dva multíky. Podotýkam, že potrebujem multík na ľavú ruku.(nemôžem si pomôcť) 🙁
SPRO OFFSHORE 4500 LH alebo AWA SHIMA DUNDEE 5001L
http://www.shop.rrr.sk/navijaky/multiplikatory.html
Ďakujem
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Multiplikátor