Hasvik, NO
temperature icon -7°C
mírné sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -2°C
mírné sněžení
Oslo, NO
temperature icon -8°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon -2°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 28°C
skoro jasno

Multiplikátor

Zdravím všechny norky a zároveň vznáším prosbu o radu na koupi multiplikátoru chtěl bych vybírat z Penn, WFT, Daiwa. Účel: střední norsko, pilkrování, Prut Pen OVERSEAS 212 INNER BOAT 2,1m, 50 LBS. Nechci šmejd, ale cena max. 3500 kč. Líbil se mi Pen Senator, ale nevím, jestli je vhodný na pilkrování do norska a pokud jo, tak jakej převod zvolit. Díky všem za rady. Petrův...

Odpovědět

pro kliknis: dost dobře si neumím představit dobrou funkci multiku bez řadiče.

[citace]meky napsal:

pro kliknis: dost dobře si neumím představit dobrou funkci multiku bez řadiče.[/citace]

Já jsem s multíkem bez řadiče chytal a máme je v Norsku na půjčovně a řekl bych, že v tom není žádný rozdíl. Naopak si myslím, že se vyloučí možnost vytržení řadiče při větším zápřahu. To se může stát zejména (a máme s tím bohaté zkušenosti zvláště u elektrik) při přetržení šňůry, kdy se šňůra dostane ven z řadiče a následně jí rybář vrátí zpět přes řadič do navijáku. Je potřeba si uvědomit, že protočení navijáku s vyklouznutou šňůrou z řadiče způsobí absolutní rozhození postavení šňůry vůči řadiči. Dojde-li pak k většímu souboji rybáře s rybou a řadič nenavíjí šňůru správně tzn. tak jak si jí na cívce seřadil, může dojít ke stržení řadiče. To u multíku bez řadiče odpadá. Samozřejmě, že někomu to vyhovuje tak a někomu jinak. Od toho jsme lidé a kupujeme si to co nám každému jednomu vyhovuje.

Já osobně preferuji multíky určené na speed jigging . V základu jsou bez řadiče, paková brzda je samozřejmostí , převody jsou dost rychlé , velká klika dost usnadní práci, kapacita cívky je dostačující , celokovové tělo nenajde se kousek plastu ,a jsou malé a dost lehké do ruky a hlavně jsou to stroje , které vydrží nejšílenější ! Navijáky od Maxelu ,které jste mohli vidět na srazu jsou u mě n. 1

Já mám s řadičem a nemohu porovnat s bez řadiče. Není mi ale jasné, jak se šňůra bez řadiče navíjí. Měla by se navíjet na jedno místo a z toho místa by mohla sklouzat do krajů. Možná na krátké vzdálenosti to problém není, ale 100+ si neumím pěkný návin představit.

Na Gartene som chytal asi v 180m hĺbke a občas som musel pomôcť palcom, aby sa dobre šnúra uložila.Mal som multík požičaný.Foto:

Takto chytal na našej lodi Rišo a tak isto si pomáhal palcom.

Při navíjení bez řadiče stačí pootáčet prutem v ose do stran. Když natočíš prut do leva šňůra se ti rovná víc napravo a opačně. Horší je to když zdoláváš rybu. To nemáš náladu kroutit prutem. Tak je lepší vetší cívka.

Tak jsem opravdu rád, že mám s řadičem.

Letos jsem koupil dvourychlostní WFT bez řadiče a už jsem ho vyskloušel,taky jsem opravdu rád že mám multík bez řadiče. :-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P

[citace]meky napsal:

Tak jsem opravdu rád, že mám s řadičem.[/citace]

Velké ryby se loví bez řadiče, takže vlastně na co řadič. :-P:-P:-P

kliknis- Veľké ryby,veľký multík.

Jakabo,konečně parádní kousek.Kde se nechá sehnat?Pošli SZ,prosím.Nemůžu rozpoznat,jestli je s řadičem nebo bez.

To musí být speed jigging.

pro kliknis- to můžeš mít pravdu, ale je třeba říci i b) a to o velikosti multíku. Boule na navíjené šňůře silně omezuje metráž návinu. Pokus chceš mít velký návin hlavně silné šňůry, tak multík bez řadiče musí být i dost větší. A případné ruční navádění šňůry na naviják je krokem zpět. Negativní vliv pořadače je pouze v případě, že není soulad mezi postavením pořadače a navíjenou šňůrou. Ostatní je jen věcí konstrukce a použitého materiálu.

[citace]meky napsal: Negativní vliv pořadače je pouze v případě, že není soulad mezi postavením pořadače a navíjenou šňůrou. [/citace]

Ja by som to videl úplne opačne. Negatívny vplyv je pri nesúlade postavenia radiča a navinutej šnúry pri jej odvíjaní, kedy šnúra pôsobí na radič v krajných polohách zo strán a pri väčšom ťahu môže dôjsť k jeho ohnutiu a následnému zaseknutiu. Ak radič správne funguje tak pri navíjaní ukladá šnúru tak ako má byť a nemalo by dôjsť k žiadnemu nesúladu.8-)

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Nové skupině se velmi daří,  včera...
Sim napsal: Dnes vyrazil...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!