Nikdy jsem ani v nejmenším nepochyboval o tom,jestli ryby ve fjordech okolo Sildy,potažmo v celém Finmarku jsou,nebo nejsou.Snové úspěchy Hynka Šimečka a další aktuální úspěšný rybolov Marfiuse, to znova a znova dokazují. Ale nejen jejich úspěchy doložené fotkami,ale všechny příspěvky od úplného začátku vlákna,musí přesvědčit i toho nejzatvrzelejšího skeptika.V podstatě je v opozici samotný Moner a pouze od dvou jiných diskutujících vyšlo hodnocení tak nějak neutrálně.Kara 111 hned na začátku svého příspěvku zmínil svůj nestranný pohled a Rustarův čtyřdílný článek vyzněl,alespoň pro mě, též neutrálně. Jeho zkušenosti jsou sice dobře popsané,ale poněkud nepřehledně a nedokázel jsem z něj bohužel ani po několikaterém přečtení vydedukovat to, jestli je s rybařením na Loppě spokojený,nebo nikoliv.Jednoznačně z něj ale vyplynulo,že je zapáleným rybářem,milovníkem Norska a dokonce jej i nadále ve svých příspěvcích nazývá "rybím rájem".Zdá se tedy, že i přes některé výhrady patří spíše mezi ty spokojené.Ale i Moner má právo vyjádřit se a přesto,že zde stojí názorově zcela osamocen,může být jeho příspěvek, ať je jakkoliv zavádějící, určitým přínosem.Přínosem v tom slova smyslu,že adepty mořského rybolovu vrátí tam kam patří.Tedy nohama na zem.Jeho zkušenost může působit jako určité memento a je důkazem toho,že i ve výborných a na ryby bohatých lokalitách se nemusí za jistých podmínek všem dařit podle jejich plánů a představ.Projevil svojí nespokojenost sice mylným názorem že ryby v celé oblasti mizí,ale fakt,že nenachytal, může jiné připravit na zklamání z vynaložených prostředků a zpackané dovolené a v tomto smyslu je tedy pozitivní.
Ale proč se tedy nemusí nachytat ryby ani Loppě?Jenom pro představu.Oba fjordy od Sildy vpravo,vlevo,včetně Langfjordu,měří přibližně 115 km. čtverečních a ryby mohou být kdekoliv.Nyní si představte vaší lodičku a krátkou týdenní dovolenou,včetně přestávek na spaní,odpočinek a jídlo.Pomineme li migrující rybí hejna která do fjordů následují potravu, tak je i místních,tedy endemických ryb, ve fjordu pro uspokojení našeho koníčka včetně nachytání limitu dostatečné množství.Když tedy přihlédnu ke kratičké dovolené,výše popsané lidské potřeby,neznalost, nebo špatnou volbu rybolovných technik,zohledním obrovskou plochu moře,častou nepřízeň počasí a nevzpytatelné chování ryb,bude především toto hlavním důvodem případného neůspěchu, včetně neúspěchu Monera.Nikoliv nedostatek ryb.Představa, že stačí nahodit kamkoliv a na co koliv je mylná.Moře nejsou sádky a ryby nejsou úplně všude.Častokrát trávím na moři i 16 hodin denně a mojí největší zálibou při přejíždění k od sítě k síti, je sledovat život pod hladinou pomocí sonaru.Někdy není po dlouhou dobu pod lodí ani šupina a jiný den, na stejném místě je ryb tolik,že by pilkr nepropadl.Takže svojí roli hraje i štěstí,nebo smůla.Bohudík je norské moře tak bohaté,že většina rybářů odjíždí z dovolené spokojená a to každou návštěvu po celá léta. Ale jak už jsem jednou napsal,pocit uspokojení je idividuální a každý od dokonale strávené rybářské dovolené očekává něco jiného a má jiný metr. Co pro jednoho znamá spokojenost, může být jinému zklamání. Diskuze na toto téma mohou být nekonečné.....
Osobně je mi úplně jedno co,kde,jak,kdo a kolik nachytá.Pouze mi na příspěvku Monera vadilo to,že je nekompetentní,zavádějící, nedomyšlený a svým způspbem i bezohledný.Proč nedomyšlený a bezohledný částečně popsal Orfo.Já jen doplním,že jeho subjektivní laický názor mohl poškodit i lidi,kteří v dané lokalitě podnikají. Věřím že tohle zrovna úmysl nebyl,ale jeho výroky byly v tomto směru opravdu nebezpečné.Dobré služby a dobrá pověst se buduje léta a přináší spoustu úsilí.Zkazit se může,byť neůmyslně,jediným špatným úsudkem....