Děkuju za gratulace.
Zvládání nebo nezvládání kayaku - já se domnívám že spousta z Vás by to zvládla, jen si myslím že by to chtělo trochu času na rozjezd - třeba jeden pobyt, nechat pár dní zvyknout břišní, zádové i jiné svaly. V neposlední řadě svoji úlohu hraje i psychika, je dobré mít z vln respekt, ale ne přehnaný strach.
Na letním campu jsem zažil jak vypadá k smrti vyděšenej sváteční kayakář - hrůza v očích, řval že dál nejede, otočil to a pádloval zpátky - mé ujištění že o nic nejde, že je léto, jsme od přístavu 1500 m který dopádluje i kompletně mokrej pro něj v tu chvíli nemělo žádnou váhu. Výška vln byla cca 1,5 m. Potřeboval více času aby si zvyknul, později to překonal, dnes se tomu směje a houpání si užívá.
Z mých dosavadních vyjížděk na oceán nebyla žádná o které bych si dovolil říct že výška nejvyšších vln byla pod 4 m - i když to za přístavní hrází vypadalo dost klidně, tak na lovném místě to vždy houpalo podstatně víc. Až si někdy koupím GoPro a přimontuju na hlavu, tak si budete moct udělat lepší představu.
Úlovky - skrei je (vedle halibuta, ďase, okouníka) vnímána jako TOP kvalitní potravina a hodně místních ji má na svém žebříčku daleko vzdálenou od "obyčejné" torsk (lokální formy tresky) kterou prakticky nejedí (protože prostě v období leden-duben vytvoří v mrazáku celoroční zásobu skrei). Já jsem schopen vnímat rozdíl hlavně na úrovni množství parazitů - skrei sice mají napadená játra ale maso včetně břicha je z 99% čistý. Přes léto šla většina úlovků z5 do vody. Z toho co jsem vzal skončilo v lednici a na talíři asi 90%, takže v mrazáku po vyjedení polaků zbývá spousta místa, samozřejmě přátelům je ryba odemne k dispozici kdykoliv si řeknou, kromě toho jsem na terase vyrobil malej stojan a nějaké skrei tam navěšel za účelem usušení. Mrazák je rozumné plnit svižně, kapitalista co mi slíbil práci se stále k ničemu nemá, tak jsem rozhodil sítě i na jiných místech, jeden telefon mi kdykoliv může "ukončit" skrei sezónu - když nastoupím na zpracovnu tresek, tak se dělá od nevidím do spím 6 dní v týdnu - nejsem si jistej jestli v takovém režimu pokud nastane + počasí dovolí budu mít dostatek energie v neděli vyplout, nalovit a zpracovat, proto se aktuálně chovám skoro jako komerční rybáři.
Gruvearbeider - kdyby to s tou prací nebylo tak jak to je tak Ti napíšu přijeď, vyzkoušíme (když oceán nepůjde převezem kayaky pár km do fjordu), ale je tu to riziko že když dorazíš budu muset někde filetovat tresky, které nalovil někdo jiný. :-(
Pafka - nemusel - projeď tohle vlákno kousek zpátky - je tam fotka z níž je patrné že rybářský kayak konstrukce sit on top není konstruován na eskymácký obrat.
mthead - to zas ne, to už by na ně bylo moc, myslím že stačí když vidí co vozím do přístavu ;-) Není dobré je příliš dráždit - to z více důvodů, nejen proto že se mi v hlavě klube nápad požádat je v roli pasivního pozorovatele (samozřejmě s foťákem) o vyjížďku na kutru, když k tomu napíšu pár řádků třeba Vás to bude zajímat ;o)