Preji vsem Norkum vsechno nejlepsi v novem roce 2020 a otviram toto nove vlakno.
Preji vsem Norkum vsechno nejlepsi v novem roce 2020 a otviram toto nove vlakno.
Par fotecek od holandskych pratel. Jsou to vylozeni vlackari a temer vsechny ryby pousteji zpet do vody.
Odpovědět
Odpovědět
Na moře to nejde, tak aspoň makrelky ze břehu a rychlé uzení. Houbaři si také užívají a večer ještě budou slanečky z makrel a pepřenky z keleru.
Odpovědět
Odpovědět
Makrely ve fjordech vaří vodu. Na moři dost foukalo,tak se jezdilo jen v Koet fjordu. Večer ještě malá grilovačka. Zítra má být pěkně,tak snad něco nalovime.
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Dedo, úžasné a pestré úlovky. Tady jsou jen makrely a pár štikáčů.
Odpovědět
Odpovědět
Ahoj Peter. Napíšeš aj nejaké podrobností o tých prapodivných potvorách a máš aj nejaké iné foto o nich.
Odpovědět
Ahoj Peter. Jak jste na tom se žraloky? Sem do okolí Sandoy jich připlulo obrovské množství a znepříjemňují jakýkoliv lov. Od přívlače, přes lov halibutů až po lov na maso z hloubek.
JAKOBO:
Peter k "těm potvorám" určitě něco napíše,ale když už jsem tady tak i já vypotím pár řádek (-:
Je to norský humr, U nás se mu nejčastěji říká langustýna, nebo císařský garnát. V Itálii myslím Scampi. Je vyhledávanou lahůdkou a Peter se mnou bude určitě souhlasit. Loví se do podobných klecí jako humr evropský, nebo krab, s tím rozdílem, že jsou vzájemně svázány do "vláčku" a vytahují se pomocí navijáku všechny najednou. V menším se vytahují ručně,(případně s malým navijákem) ale je to fyzicky poměrně náročná práce, protože klece se spouštějí do daleko větších hloubek, než klece k lovu humrů,nebo krabů.
Co se jídla týká, tak jak jsem psal, jedná se o cennou a vyhledávanou lahůdkou na kterou si v restauraci musíte vždy připravit větší obnos peněz. Vaří se ve vodě 14-15 minut. Při konzumaci se odlomí ocasní část, oloupe se z ní krunýř a vyjme maso. Nejčastěji se jí s bílým chlebem a kvalitní majonézou. Ve studené kuchyni se používá na sendviče, na přípravu různých salátů, ale i do polévek. Vynikající je grilovaný například s bylinkovým máslem, ale je mnoho jiných možností jak lagustýnu připravit.
Mimo jiné, to je i vynikající návnada k lovu ryb. Já jeho maso používám k lovu okouníků, ale této návnadě neodolá žádná mořská ryba. Občas je můžete najít v žaludku brosem a mníků, ale i tresek a jiných ryb.
Foto langustýn a pohoštění z nich. Na lodi je naviják k vytahování klecí, používaný spíše jako "hobby". Profesionální lodě lovící ve velkém, mají větší a silnější.
Odpovědět
Díky za vyčerpávajúce info. Rád si takéto niečo prečítam a ani som nevedel,že niečo také je vo vodách Nórska.
Odpovědět
To Jegrhanz and Jakabo:
Mam to stastie,ze nas sused,dochodca, si pred tromi rokmi kupil Kvaerno a prisposobil si ho na lov garnatov/urobil si tam rucny navijak/ . Lovi v blizkosti pristavu v hlbkach okolo 100- 120m.
S radostou mu poskytujeme nastrahy/odpad z vyfiletovanych ryb/ a tak sa obcas dostanem k tejto pochutke.
Varim ich podla jeho navodu. Ponorit do osolenej vriacej vody ,po minute varu vypnem horak a dvacat minut nechat v tejto horucej vode. Po vybrati je mozna okamzita konzumacia.
Pokial nezkonzumujes ihned/co sa stava malokedy hihi/zo studeneho masa su vynikajuce salaty. Mnam.
Odpovědět
Zdarec Naki, bylo by možné...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...