Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Bakkan Wahl 2020
- Toto téma obsahuje celkem 197 odpovědí. Do diskuze (46 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel JAKABO a poslední změna proběhla před 3 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#325763 13.8.2020 v 22:59
zitra zacnou fucaky, tak si necham zpravy az na rano.
#325798 14.8.2020 v 8:22Par fotecek od holandskych pratel. Jsou to vylozeni vlackari a temer vsechny ryby pousteji zpet do vody.
- Odpověď byla upravena před 4 roky a 3 měsíci uživatelem Dedo145.
#325804 14.8.2020 v 9:16Oddychový den se změnil v pracovní. Kluci z Napajedel se poslední den věnovali nákupům oblíbených marmelád a uzených i mražených lososů. Cestou města se stavili na houby a přivezli mi krásné praváky a křemenáče.Zlínská parta zase zkusila makrely z mola ve vedlejším fjordu a přivezli jich cca 60 kousků.Takze dnes pojede udírna na plno.Po zpracování hub a nasolení makrel se počasí krásně uklidnilo tak jsem navečer vyjel s Adamem na hodinku k červené tyči a z původně plánovaného jednoho polaka na sashimi jich bylo 6 a to nám ještě 2 pekni utekliVečer loučení s pražskou partou a dnes v hnusném uprsenem počasí jdeme udit- Odpověď byla upravena před 4 roky a 3 měsíci uživatelem Dedo145.
#325882 15.8.2020 v 17:49Na moře to nejde, tak aspoň makrelky ze břehu a rychlé uzení. Houbaři si také užívají a večer ještě budou slanečky z makrel a pepřenky z keleru.
- Odpověď byla upravena před 4 roky a 3 měsíci uživatelem Dedo145.
#325911 16.8.2020 v 22:54Po dvoudenním fucaku se dnes úplně uklidnil vítr a voda byla téměř bez driftu. Nejvíce zabodoval slovenský tým a k osmikilovemu halikovi pridal i 7 kg dasa.Já jsem si vyjel jen na chvilku chytit sí do udírny něco jiného než makrely a taky jednoho polacka na zítřejší obědSalát se vydařil a slanečky z makrel slavily značný úspěch.Rozloučili jsme se se zlínskou partou a zítra ji vystřídá slovenská.- Odpověď byla upravena před 4 roky a 3 měsíci uživatelem Dedo145.
#325923 17.8.2020 v 22:27Makrely ve fjordech vaří vodu. Na moři dost foukalo,tak se jezdilo jen v Koet fjordu. Večer ještě malá grilovačka. Zítra má být pěkně,tak snad něco nalovime.
- Odpověď byla upravena před 4 roky a 3 měsíci uživatelem Dedo145.
#326052 18.8.2020 v 23:33Krásný letní den a spousta ryb. Mořské houpave vlny nás z bezpečnostních důvodů nepustily na melsteinske polakoviste, protože mnohých mělčinách se začínaly rolovat a s nezkušenou německou posádkou jsem to nechtěl riskovat. Proto jsme zvolili náhradní trasu po hlubší vodě a věnovali se kelerum a treskam.Slovenské party jely naplno.Tothovci dochytali limity a nová rodinná posádka přivezla hned první den halika 9 kg o kterého se postarala nejmladší členka.#326093 20.8.2020 v 9:12#326115 20.8.2020 v 23:46#326119 21.8.2020 v 10:23Dedo, úžasné a pestré úlovky. Tady jsou jen makrely a pár štikáčů.
#326151 22.8.2020 v 8:23#326183 23.8.2020 v 12:21Ahoj Peter. Napíšeš aj nejaké podrobností o tých prapodivných potvorách a máš aj nejaké iné foto o nich.
#326189 23.8.2020 v 13:29Ahoj Peter. Jak jste na tom se žraloky? Sem do okolí Sandoy jich připlulo obrovské množství a znepříjemňují jakýkoliv lov. Od přívlače, přes lov halibutů až po lov na maso z hloubek.
JAKOBO:
Peter k “těm potvorám” určitě něco napíše,ale když už jsem tady tak i já vypotím pár řádek (-:
Je to norský humr, U nás se mu nejčastěji říká langustýna, nebo císařský garnát. V Itálii myslím Scampi. Je vyhledávanou lahůdkou a Peter se mnou bude určitě souhlasit. Loví se do podobných klecí jako humr evropský, nebo krab, s tím rozdílem, že jsou vzájemně svázány do “vláčku” a vytahují se pomocí navijáku všechny najednou. V menším se vytahují ručně,(případně s malým navijákem) ale je to fyzicky poměrně náročná práce, protože klece se spouštějí do daleko větších hloubek, než klece k lovu humrů,nebo krabů.
Co se jídla týká, tak jak jsem psal, jedná se o cennou a vyhledávanou lahůdkou na kterou si v restauraci musíte vždy připravit větší obnos peněz. Vaří se ve vodě 14-15 minut. Při konzumaci se odlomí ocasní část, oloupe se z ní krunýř a vyjme maso. Nejčastěji se jí s bílým chlebem a kvalitní majonézou. Ve studené kuchyni se používá na sendviče, na přípravu různých salátů, ale i do polévek. Vynikající je grilovaný například s bylinkovým máslem, ale je mnoho jiných možností jak lagustýnu připravit.
Mimo jiné, to je i vynikající návnada k lovu ryb. Já jeho maso používám k lovu okouníků, ale této návnadě neodolá žádná mořská ryba. Občas je můžete najít v žaludku brosem a mníků, ale i tresek a jiných ryb.
Foto langustýn a pohoštění z nich. Na lodi je naviják k vytahování klecí, používaný spíše jako “hobby”. Profesionální lodě lovící ve velkém, mají větší a silnější.
#326194 23.8.2020 v 14:48Díky za vyčerpávajúce info. Rád si takéto niečo prečítam a ani som nevedel,že niečo také je vo vodách Nórska.
#326206 24.8.2020 v 9:50To Jegrhanz and Jakabo:
Mam to stastie,ze nas sused,dochodca, si pred tromi rokmi kupil Kvaerno a prisposobil si ho na lov garnatov/urobil si tam rucny navijak/ . Lovi v blizkosti pristavu v hlbkach okolo 100- 120m.
S radostou mu poskytujeme nastrahy/odpad z vyfiletovanych ryb/ a tak sa obcas dostanem k tejto pochutke.
Varim ich podla jeho navodu. Ponorit do osolenej vriacej vody ,po minute varu vypnem horak a dvacat minut nechat v tejto horucej vode. Po vybrati je mozna okamzita konzumacia.
Pokial nezkonzumujes ihned/co sa stava malokedy hihi/zo studeneho masa su vynikajuce salaty. Mnam.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Bakkan Wahl 2020