Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 432 odpovědí. Do diskuze (57 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Harty a poslední změna proběhla před 7 roky a 1 měsícem.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 271. až 285. (celkem z 433)
  • Autor
    kloboukatej
    Účastník
    (202 odpovědí)

Konečně se dostávám k tomu, abych doplnil zprávu z našeho pobytu v novostrašeckém Averoy. Parádní halibut byl chycen v prostoru bezprostředně za “Velbloudem” na hloubce cca 70 m, 95 cm 18,5 kg

kloboukatej
    Účastník
    (202 odpovědí)

Tento den znamenal obrat v počasí i v úspěšnosti. Za “Velbloudem jsem slavil úspěch hned následující den i já obecňačkou 120 cm, 17,5 kg.  Když jsme odpoledne dorazili do kempu viděli jsme na filetovacím stole řadu krásných štikozubců, po kterých jsme dosud marně slídili. Předloni byli u “Trojnožky” vloni jsme je nenašli a letos je kolegové ze spodního baráku našli před  “Tyčí” směrem na Grip. Hned na druhý den jsme stanovili výpravu s odjezdem v 05.00.

kloboukatej
    Účastník
    (202 odpovědí)

První zastávka ráno u “majáku”, chytit pár makrel na návnady. Makrely, to je jeden z důvodů, proč volíme Norsko v létě. Lestos, jak jsem se zmínil před týdnem byla o větší makrely bída, skoro samé malé, tak akorát na ty návnady. Nahodíme na makrely a začal tanec. 3 naše lodě do trojúhelníku, paternostery pouštíme pod sebe a taháme plná obsazení krásnými velikými makrelami. Trvalo to tak 20 minut a pak byly pryč. Já zrovna měl smůlu, že jsem musel vyměňovat zcela zacuchaný návazec. Ale i tak, byl to nezapomenutelný zážitek.

Změna plánu, jedeme zpracovávat makrely. Do konce pobytu jsme ještě pár velkých chytili, ale na hejno velkých už sjme nenarazili.

Pak byli na řadě štikozubci. A to jsme si taky pochutnali. My jsme se s manželkou zastavili před “Tyčí” o trochu dřív na kótě 63 m. To je takový výběžek, podmořský hřeben od “Tyče” k jihu. 2 nástrahy směřují ke dnu, 2 záběry, 2 seknutí, 2 zdolávání a 2 štikozubci jsou v lodi. Tenhle hřeben byl zajímavý tím, že oproti ostatnímu štikozubčímu prostoru tady byla větší pestrost ryb. Chytil jsem si druhou skorometrovku dorše, rodinným úlovkem byli 2 keleři, 2 jednoskvrnky a 2 tresky bezvousé, no a 15 štikozubců. Parádní den. V partě padla jedna metrovka štikozubce. Všichni navýsost spokojeni.

kloboukatej
    Účastník
    (202 odpovědí)

Celkové zhodnocení. Zatím nejúspěšnější z našich 4 pobytů. Na naší  lodi přistálo 14 druhů ryb, v partě 20 druhů ryb. Byla vemli dobrá spolupráce se všemi posádkami v kempu. Nikdo netajil, co kde ulovil, rozjížděli jsme se do různých stran a myslím, že kvůji tomu jsme objevili i to místo se štikozubci. Za rok nashledanou.

kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

Díky za report a gratulace všem z Vašeho turnusu. Ještě, že jsem doma na chalupě, neboť letos bych tu kořalku určitě nevyhrál. Zdravím celou Vaší partu. Já jedu v sobotu a doufám, že tam pár štikáčů zůstalo. 😀

Lukos
    Účastník
    (2 odpovědí)

Kulíku chytán i u nás. Feeder, kaprařina a občas i vláčka.  Byl jsem se poptat u jednoho “Norka”, který má Norsko sjeté od severu k jihu. Tvrdí mi, že ve středním Norsku nemám čekat halibuta 50+,  mníka přes 150 cm a tresku přes 120. Ta tresku by prý se mohla chytit, ale byla by to prý obrovská náhoda a to bych tam musel být hodně brzy na jaře nebo koncem zimy. Říkal, že mi stačí prut na sumce co mám doma 180-270 gr. To na pilkrování prý bohatě stačí. Co myslíš? Byl jsem se podívat v obchodě na prut o gramáži 1200 jako máš ty. Zdá se mi, že je to jako bych potom chytal na násadu od koštěte. Zdá se mi strašně tvrdý.  Co mi doporučíš? Dále mám prut na vláčku 8-20 gr na pstruhy. To mi ten “Norek” také řekl že mi to bohatě stačí na polacky. Jiné vláčce se nevěnuji a nechce se mi kupovat nic dalšího co nevyužiju. Chytal jsi někdy na takto jemný prut polacky? Jaké nástrahy a o jaké gramáži používáš?

kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

Otázek máš hodně a odpovědět na ně by bylo asi jednodušší se sejít a popovídat si o všem. Odkud jsi?

Jen namátkou na Tvé dotazy. Když si pročteš vlákna o středním Norsku, tak dostaneš přehled o tom co se dá chytit. Pokud budeš chtít chytat mníky a to v hloubce 80+ m, tak budeš potřebovat pilkr nebo závaží min. 300g a víc a to ten sumčák nezvládá, takto mohu pokračovat dál o všem. Asi by bylo nejjednodušší při první cestě do Norska si tam například půjčit přívlačák s navijákem cca 260cm a gramáže 60-120g na ten chytat polaky, dorše a třeba i salátové kelery a makrely, ale ne na moc háčků. Dále si půjčit pilkrovací prut s elektrickým navijákem, pozor takový prut půjčují málo kde a nebo pilkrovací prut s multiplikátorem na chytání mníku a na maso v hloubkách 60+ m. Na základě vlastních zkušeností a poznání toho čemu by jsi v budoucnu dával přednost, pokud budeš chtít jezdit i nadále do Norska, si můžeš začít budovat své nádobíčko, které Ti bude sedět.

Ještě k těm polakům. Používám nástrahy od streamrů po gumy s hlavou až 90g a pilkry až 110 g. Vše je odvislé od toho kde a kdy ty polaky lovíš. Proto mám prut sportex 15 – 40 g a protože je to sportex, tak se nebojím jej zatížit až na 55 g. Druhý prut s gramáží až do 120 g a vím, že jej mohu zatížit až do 140 g.

Pokud chytám mníky nebo okouníky v hloubce 100 – 200 m, pak je to pro ten prut 1200 g už skoro na hraně.

dosky
    Účastník
    (2659 odpovědí)

Nic mi do toho není, ale docela by mě zajímalo, jaký “odborník” na střední Norsko ti radil. 🙂

Kliknis
    Účastník
    (951 odpovědí)

Nechtěl jsem se do toho montovat, ale musim říct, že by mě to taky zajímalo. ;-)))

Došky kde máš smajlíka, nějak to flákáš. 🙂

kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

Tomu nerozumím. Přijde mi, že tu zmizela celá jedna má odpověď.

Nevadí.

Vláďo, děkuji, ale měl jsem v úmyslu se s dotyčným setkat osobně a poradit mu a tak zjistit realitu.

Takže nabízím setkání a popovídání si a o všem a to i možnostech jak vybudovat vše potřebné pro Tvoje cesty do Norska.

Milan-Spravce
    Účastník
    (255 odpovědí)

😀👍

kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

Potkala mě nepříjemná skutečnost. Můj kamarád, který měl se mnou jet na Averoy v sobotu ráno, mi dnes v 6:00 hodin poslal SMS, že je v nemocnici a nemůže se mnou jet. Tak jsem sháněl kdo by měl čas se mnou jet, ale každý má již své plány. Vyřešil to Salmon a Radek 132 se synem, kteří jedou se mnou a vezmou mě do party a já jim za to děkuji. 😀

kloboukatej
    Účastník
    (202 odpovědí)

Dnes začíná v novostrašeckém kempu nový turnus. Kuliku, zatím sis na tomto místě na počasí moc nepochutnal. Letos, zdá se, to bude balada. Předpověď počasí nádhera. Téměř bez kapky deště, oblačno, teplota ani zima ani horko a vítr tak akorát na příjemné drifty. A ty vysoké přílivy !! Tak přeju ať ještě hodně berou.

Štefan
    Účastník
    (30 odpovědí)

Pozdravujem,Kulika a prajem,štasfny lov, neviem či sa uvidime 29.9-10.10 na Averoy,pozdravuje štefan,sen,slovak.

kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

Díky vám za pozdravy a přání, dojeli jsme v pořádku cca ve 14 hod a počasí je fajn. Na zkušební jízdu jsme vyjeli Adam, Radek, syn Radek a já cca po 17 hod a vrátili se cca v 21 hod. Celkem jsme dovezli 11 polaků 65 – 77 cm, asi 6 slušných makrel , které jsme chytli na gumy a pilkr, při chytání polaků a pár keleru.

Zítra, pokud to počasí dovolí zkusíme štikéče a větší kelery.

Oprava a omluva, neboť jsem z Adama udělal Edu. Proto Adame promiň.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 271. až 285. (celkem z 433)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...