Nápověda Doporučujeme:

Poznávací cestou po severním Norsku

V dnešní posledním článku ze série “Poznávací cestou po Norsku” se zaměříme na severní část Norska. Pokud jste s tímto miniseriálem začali až teď, tak doporučuji si projít i oba předešlé díly (jihozápadní Norsko/střední Norsko) a tím získat ucelený obrázek o zajímavých místech napříč Norskem. Jako vždy se pokusím obsáhnout vše co stojí za návštěvu, ale i tak jsem si jistý, že se najde pár zajímavých míst které v článku zmíněny nebudou. Zde je řada na Vás, abyste na tato místa upozornili v komentářích pod článkem. Předem děkujeme.Teď pojdmě k naší první pomyslené zastávce…

Severní Norsko

  • Saltstraumen – je místo kde můžete v průběhu cca šesti hodin sledovat nejsilnější mořský vír vyvolávaný přílivem a odlivem. I při pozorování z velké dálky toto představení vyvolává hrozivě příjemný zážitek. Během šesti hodin se obrovské vodní masy proženou rychlostí atakující hranici 40km/h 3km dlouhou a přibližně 150m širokou úžinou. I pro rybáře je toto místo velice zajímavé, protože se zde daří lovit velké lososy mořské a tresky tmavé. Rekordní losos uloven zde vážil téměř 23kg. Pokud chcete tento přírodní úkaz zažít co nejosobněji, tak je možné se přihlásit na plavbu raftem.

slatstraumen

  • Kjerringøy – je norská obchodní osada tradičního stylu na pobřeží. Zajímavá je zejména tím že se v ní dochovaly domy z 19. století. Návštěvou této osady získáte přesný obrázek o životě úspěšných obchodníků a jejich služebnictva v typické severonorské osadě za starých časů.

kjerringoy

  • Trollfjord – v extrémě úzkém vedlejším ramenu Raftsundu se musí velké výletní lodě otáčet na minimálním prostoru, což je zážitek jak pro účastníky plavby, tak i pro pozorovatele z vyhlídky na pobřeží.

trollfjorden

  • Andenes – je hlavní město ostrova Andøya, které je obklopené skalními masivy a sněhobílými plážemi. Také je domovem Velrybářského centra, které pořádá výlety k okraji norského šelfu, kam připlouvají obří kusy kosatek, kteří se k radosti pozorovatelů a fotografů vynořují na hladinu.

andenes

  • Tromsø – nejsevernější univerzitní město a zároveň také co do rozlohy největší norské město (2558km²). Co do počtu obyvatel je největším městem severně od polárního kruhu (55000 obyvatel) a k dnešnímu datu je stále městem s nejnižším věkovým průměrem v Norsku. Často byvá přezdíváno také “Paříží severu”, čemuž děkuje velkému množství hotelů, restaurací a hospůdek. Určitě při návštěvě tohoto pozoruhodného města využijte lanovku (Fjellheisen), která vás vyveze na kopec Storsteinen 421m nad mořem. Dále stojí za zmínku kostel Ishavskatedralen, který získal přezdívku “Katedrála ledového moře” a to díky jeho tvaru, který připomíná ledovec. Jen málokdo by nechtěl navšívit místní pivovar Macks Ølbryggeri, který je nejseverni umístněným pivovarem na světě. Dále se doporučuje navštívit Polarmuseet (polární muzeum) kde jsou hlavní témata expozic polární historie, lov tuleňů a ledních medvědů. Vyplatí se navštívit i cetrum Polaria. A určitě se projděte po mostě Tromsø Bru, který spojuje čtvť Tromsdalen s centrem. Most je vysoký 43m poskytuje úžasnou vyhlídku na město.

tromso

  • Alta – je největším městem kraje Finnmark se svými 13500 obyvately. Sídlí zde vysoká škola, několik průmyslových závodů a kamenolomů. Z náhorní plošiny Finnmarksvidda vytéká lososová řeka Altaelva, která se vlévá do Altafjordu. Za návštěvu stojí Alta Museum ve kterém dostanete odpovědi na otázku: “Co vyhnalo prvního člověka na samotný sever Evropy?” Na tuto a další otázku vám odpoví cca 3000 skalních kreseb, které byly objeveny v roce 1973 na západním okraji města. Jejich stáří se odhaduje na 2500-6500 let. Jejich nalezeště je zapsáno v systému UNESCO.

altamuseum

  • Nordkapp – i přes všeobecně známe tvrzení se o nejesevernější bod Evropy nejdená, ale to ještě neznamená, že vám výlet na toto místo neposkytne nezapomenutelné zážitky. Skalní plošina je vysoká 307m a leží 2163km od Osla na ostrově Magerøya, Na vyhlídku je možné se dostat 6,8km dlouhým tunelem.

nordkapp

Mapa s vyznačením příslušných lokalit

mapa_sev_norsko

 

Přejít na:

 

Autor: Duke

Zdroj: vlastní, wikipedia.org

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(5)
(20)
(163)
(26)

Nahrávání ... Nahrávání ...