Nápověda Doporučujeme:

Nevydařené Norsko

Jako na každou novou lokalitu, tak i na Vesterály odjíždíme s novým očekáváním, jaké to bude, co nás asi čeká. Ubytování, lodě, ryby a hlavně počasí. Vše bylo v normě. Sice palandy, ale dalo se přežít. Lodě Silver Viking 18ft 50PS pro tři osoby prostorné, vyhovující, jezdilo se na vzdálenost pouhých +- 5 km. Za pět dní lovu se projelo cca 70l benzínu – super. Ryby pro mě jedna z nejlepších lokalit, předčasně nachytáno (snímky chybí, neboť jsem točil jen na kameru). Odsouhlaseno – odjeli jsme o den dříve – již chyběl motiv. Z devíti dnů jsme pět využili k rybolovu, tři dny takřka bez mráčku, teplota kolem 0°C , v noci mrzlo, většinou napadl sníh.

nevydarene_norsko2016_vapno4

O den dříve odjezd

Opouštíme toto krásné místo o den dříve, se třemi nejtrofejkami 136, 125 a 116 cm, zabalené do mikrotenové a bublinkaté folie a uložené symbolicky do vaku pro nebožtíky. Každý s bednou zamražených “horních filátek”. Sbaleno, naloženo, poslední AHOJ a v úterý 19.4. odjezd s vírou návratu o den dřív.

nevydarene_norsko2016_vapno7

Cesta dobře ubíhá

Blížíme se k Narviku a odbočce na Kirunu, když motor náhle změní zvuk. Cuká, jedeme na tři válce. Na nejbližším odpočívadle zastávka. Jirka otvírá kapotu a při otevřené zátce zkouší motor při startu. Kouř. Jeho hodnocení: “Je to v prd…, nejspíš propálený píst, nepojízdné, neopravitelné! Co teď?” Začíná úmorný a pro Jirku a Honzu snad nekonečný kolotoč. Nejprve voláním na Asistenční službu Global Assistance, kde mladý a zřejmě nezkušený hlas neumí posoudit skutečný stav věcí pro poskytnutí reálné pomoci. Neustále zjišťuje zjištěné, stále se na něco odvolává a zřejmě se musí informovat u „vyšších“. Po 4 hodinách konečně přijela odtahovka, odvezla i nás šest pasažérů na podvalu do hotelu Grand Rooyal Narvik a Ford Tranzit (jak se říká “Fordem tam, vlakem zpátky”) do smluvní opravny.

nevydarene_norsko2016_vapno3

A jak dál!?

Nekonečné úvahy o nejvýhodnějších možnostech – dopravit vše, včetně nás do Čech. Hodiny jednání s ČP a opravnou, bez hlubší znalosti jazyka. ČP vyžaduje potvrzení o nepojízdnosti vozidla písemně, nestačí ústně, abychom mohli čerpat výhody pojistky. Tři dny bez nervů i s nervy, trochu „ponorka“ násobená nejistotou. Druhý den na hotelu. S pomocí příbuzných a přátel v Česku, po všemožných úvahách, objednán nejpříhodnější let se dvěma přestupy v Oslo a v Kodani.

nevydarene_norsko2016_vapno2

Likvidace přebytečného úlovku

Takže si musíme půjčit auto. Jet na dvakrát (3+3 osoby) na parkoviště servisu, vzít si jen nejdůležitější věci, přebytečné, včetně rybařiny zde zanechat. Zlikvidovat trofejky a přebytek filátek (na vhodném a nenápadném místě je zpět darovat moři). Limit do 24kg pro cestovní zavazadlo plus jedna bedna, jsme náležitě využili. Bez kontroly obsahu. Budíček v pátek 22.4. v 2:30 ráno taxi Tranzit (pro odvoz nás i beden) přijíždí na čas v 02:55. Odlet v 06:45  z letiště Narvik – Harstad vzdáleném cca 80 km. V Praze přistáváme s půl hodinovým zpožděním asi ve 14:00. Jsme unaveni, ale šťastni, že jsme doma. Tolik jen ve zkratce. Kdo nezažil, neuvěří.

nevydarene_norsko2016_vapno1

Nezávazné rady

Nepřecenit spolehlivost auta, raději si jej nechat odborně prověřit. Mít co nejvýhodnější pojištění vozidla a posádky. Vlastnit kartu Maestro nebo Visa s dostatečným limitem. Alespoň 1 účastník je schopen domluvit se anglicky. Mít k dispozici vždy nabitý telefon. Důležité doplnění, které významně usnadnilo náš návrat. Využili jsme a čerpali ze dvou pojistek. Od ČP, která hradila odtah pouze do nejbližší opravny a v řešení je odtah nepojízdného vozidla do ČR. Druhou pojistku měl Honza uzavřenou u Axa. Ta řešila věci rychleji a flexibilněji, hradila odvoz taxi na letiště a letenky za let, který jsme si sami zvolili.

nevydarene_norsko2016_vapno6
Autor: Josef Vápeník (vapno1)

Foto: Josef Vápeník (vapno1)

7 komentářů

  1. Krutá realita, seš první, kdo napsal, že nemusí být vždy všechno OK. Doufám, že se nám to vyhne!

  2. To Vápeník: Jak to dopadlo s pojišťovnou? Uhradila vše? Jaké byly celkové náklady na přepravu auta do ČR?

  3. Taky by mě zajímalo, jak to dopadlo? Plánujeme první vypravu, rád bych věděl, kde a na co se pojistit.

  4. Asi také napíši o naší strastiplné cestě z Norska v r. 2012:-) Jediná rada používat NOVÉ auto… Pochopitelně, vybavenost min. angličtinou je NEZBYTNÁ. A hlavně, nepříliš důvěřovat Norským servisům…:-( Závadu kterou mi ve značkovém zastoupení Opel v Trondheimu diagnostikovali (za 4200 NOK) jako fatální s dobou opravy cca týden a náklady 26.000 NOK opravil po odtahu v Čechách garážový servis:-( Pochopitelně to NEBYLA diagnostikovaná závada
    I při sebelepších limitech plnění obvykle nepostačí na pokrytí VŠECH nákladů (měli jsme nejvyšší Axa asistenci) Dnes bych ještě přidal Auto-care ale nevím zda tehdy to u nás bylo…. My například měli kompletní náklady cca 140.000 (z toho cca něco přez 50.000 hradila pojišťovna… Převozy do servisu, prodloužené ubytování atd… ale odtah do Čech – (byť jen ze středního Norska) stál s trajekty a mosty cca 85.000.

  5. Napiš určitě. Je dobré vědět, že cesta do Norska, to nejsou jen příjemné zážitky. Nic se nesmí podceňovat. Pokud budeš mít zájem, tak mě to napiš na rybolovnorsko@gmail.com a zveřejníme to na hlavní straně.

  6. A jak to dopadlo. Asi za 14 dní bylo auto odtaženo do republiky. Dvě zmíněné pojistky uhradily: 1. Odtah v Norsku do opravny a nás do hotelu
    2. Ubytování v hotelu – 3 noci se snídaní
    3. Taxi ( dodávka ) na letiště Harstad
    4. Doprava 6 osob do ČR – v našem případě letecky
    5. 50.000,- Kč z celkových 80.000,- za odtah vozidla do ČR
    Naše náklady: doplatek 30.000,- za odtah, tj. 5.000,- na osobu. Ostatní náklady včetně zapůjčení vozidla v místě 11.490,- tj. 1910,- na osobu. Každého to stálo pouhých 6.910,- navíc a kýbl nervů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...