Nápověda Doporučujeme:

Rybolov na ostrově Vega

Ostrov Vega – největší z tisíců ostrovů souostroví Helgelandu. Vega leží v Nordlandském okrese, je součástí tradičního regionu Helgeland. Správníém centrem je obec Gladstad. Mezi další obce patří Holand a Ylvingen. Souostroví zahrnuje asi 6500 ostrovů. Hlavním ostrovem obce je ostrov Vega, a je také největší na 163 kilometrech čtverečních (63 čtverečních mil).

Na seznamu UNESCO

Maják Bremstein se nachází v jihozápadní části ostrova. Souostroví je tradiční kulturní krajinou, proto bylo v roce 2004 přidáno na seznam světového dědictví UNESCO mimo jiné pro způsob, jakým si generace rybářů a farmářů za posledních 1500 let udržovazachovaly udržitelný život v nehostinné přímořské krajině.

Vyhlášený sběr peří

Pro Helgeland je už 1 500 let příznačný sběr peří kajek mořských. Poté, co na několik let téměř zmizel, se nyní pomalu, ale jistě, obnovuje. Tradiční sběr peří byl jedním z kritérií pro zařazení kulturní KRAJINY ostrova Vega a okolních ostrůvků na seznam světového dědictví UNESCO. Všichni se musí chovat ohleduplně a tiše ke kajkám, jejichž klid a pohoda v lidmi postavených přístřeších jsou podmínkou pro bohatý sběr peří, které se také odvádělo jako daň spolu s vejci divokých ptáků. Ptáci jsou neustále hlídáni. Souřadnice výskytu jsou: 65 ° 40’31 ″ severní šířky 11 ° 57’28 ″ východní délky / 65,67528 ° N 11,95778

Vzácná Kajka mořská

Kajka mořská s oblibou hnízdí v koloniích. Hnízdo si často zakládá v kamenitém pobřeží nebo v podrostu a vystýlá je prachovým peřím. Při vyplašení vzlétne jako kachna divoká a postříká snůšku zapáchajícím trusem. Mláďata v prachovém šatě ihned po oschnutí následují matku, později se často tvoří mateřské školky. Kajka mořská se živí především mlži, pro které se potápí až do hloubky 25 m, pod vodou vydrží až tři minuty.

Pozor na členité pobřeží

Ostrov Vega je kouzelným místem ve středním Norsku, je hodně členité a kolem Vegy se nachází kolem šesti tisíc ostrovů. Mělčiny se střídají s hloubkami, takže je možné zde ulovit velké množství rybích druhů. Vega je součástí celého souostroví v Norském moři. Při rybaření je na druhou stranu také třeba dbát opatrnosti, aby nedošlo k poškození člunu a zvýšit obezřetnost kvůli bezpečnosti posádky. Na své si tu přijdou hlavně ti, kteří dávají přednost mořské přívlači a i ve větrném počasí se tu dají nalézt závětrná místa.

Rybolov

„Vega – cca 1000km od Osla + 40min trajekt. Skoro celý 8-denní pobyt jasno, kolem -5st, čerstvý vítr, takže byl celkem rychlý drift, ryby většinou od 50m,nejvíce kolem 100m, bylo to hlavně o pilkrování, což mě nenaplňovalo nadšením, bez elektriky není tahání 750g pilkru zábavné. Většinou treska obecná, do 95 cm, výjimečně, v několika případech něco jiného. Předposlední, poslední den se oteplilo, zvedl se ještě větší vítr a na gumy braly obecňačky jedna za druhou, od 20m,chytli jsme dva menší halibuty ,v nejlepším nás majitel odvolal, vítr přes 10m/s. V sezoně určitě výborná přívlač, je zde spousta ostrovů, členité dno, množství zlomů z 10m na 100m a více. Lodě a vše okolo výborné. Akorát pozor na vrtuli.“ popsal svou zkušenost místní námořník z Vegy. Lokalita je to super, ale v září se to chce dostat na moře, což se nám podařilo vlastně pouze jednou.  Největší úspěchy (vlastně jediné pořádné) jsme měli na moři lokalita Stortaren, Skolten. Němci co byli vedle, jezdili na Bremsteinen, vlastně lehce severně nad něj. Na moře je to cca 25km a je třeba s tím počítat.

Velké ryby byl náš cíl

Cílili jsme na velké ryby a chytali na maso, takže jsme to dost selektovali. Většinou to bylo o nachytání nástražních makrel a hurá někam kde to vypadalo slibně. Když je jako nástraha 45cm makrela, tak keler na ni nepůjde. Na moři bylo ale záběrů za ten den dost a dost neproměněných, hlavně kvůli vlnám. Halibut je opatrný a moc pohybu je na škodu a drift byl taky dost silný. Chytilo se pár mníků kolem metru a taky dost brosem, co šly zpět. Vlastně jsme vraceli i obecné, krom dvou největších. Němci co jezdili na Bremsteinen, tak vozili kelery, obecné a okouníky. Halibut se jim podařil jen jeden a z mého pohledu to bylo na hraně bezpečnosti, možná i lehce za hranou a kvůli tomu tam jsme tam nebyli. Člověk by prostě měl mít respekt a to že se nic 10x nestane neznamená, že po 11 to nemusí dopadnout tragicky. Co se týče krajiny, je to balzám. Ty pohledy na ostrovy z moře jsou pokaždé jiné a je to nádhera.

Pohodlné lodě

Loď co jsme měli byla 70HP, ve třech to letělo lehce přes 40km/H ale mezi ostrovy je to na moře cca 45min a je třeba s tím počítat pokud se stmívá, jelikož mělčiny jsou tam dosti zrádné. Pohonné hmoty se kupují přímo na pumpě na mole kousek vedle a platí se kartou. Jo a správcem je Anna a je to Polka, takže na komunikaci pohoda.

 

Autor Karel Chlumec a Jiří Holzbach

 

1 komentář

  1. Od článku o nejakej lokalite by som očakával, že autor uvedie aspoň termín, kedy sa odohrávalo to, čo v článku popisuje. Informácie o kajkách sú síce zaujímavé, ale z rybárskeho pohľadu je ich užitočnosť minimálna. Ešte že spomenul makrely podľa tohoto nenápadného údaju viem zhruba určiť, kedy autor túto lokalitu navštívil.

    Ostrov Vega a chytanie rýb v jeho okolí poznám veľmi dobre. Jazdím tam minimálne 10 rokov aspoň raz ročne (okrem prvého kovidového roku). To, čo autor článku píše o majáku Bremstein, resp časti mora severne od majáku je realita. Nutné je iba dodať, že dojazdové časy a vzdialenosti sa vzťahujú na tých rybárov ktorí sú ubytovaní v Holland. Tí, čo sú ubytovaní na Igeroy to majú podstatne ďalej (zhruba o 18 km). Vždy som túžil si vyjsť loďou na more, ale aj keď lode Kverno patria medzi tie bezpečnejšie nenašiel som dosť odvahy sa tak ďaleko pustiť. Počas poslednej expedície na Vegu sme si s kolegom zaplatili skippera, miestneho amatérskeho rybára s krásnou kajutovou loďou, ktorá poskytovala bezpečie aj pri náhlom zhoršení počasia, ktoré našťastie nenastalo. Cena tohto výletu nie je veľmi prívetivá, ale bol to úžasný zážitok – jednak z poznávacej stránky – iné výhľady, šíry oceán, a hlavne z tej rybárskej stránky. Za 6 hodín sme zaplatili 6.000 NOK (pri kurze 2 Kč za NOK 12.000 Kč). Vyviezli sme sa na hranu kde dno padá z 50 do 300 metrov a dostavilo sa niečo, čomu sme začali hovoriť rybárske porno. Museli odstrániť všetky prívesky a chytať iba na jednu návnadu, pretože ťahať naraz dve 15 kilové tresky a jedného 16 kg kellera nie je žiaden pôžitok.
    pre tých, ktorí by chceli Vegu navštíviť – sú 2 možnosti ubytovania – na ostrove Igeroy – je to asi 150 metrov od prístavu trajektu na severovýchodnej strane Vegy, alebo v Holland – asi 15 km od trajektu na severnej strane ostrova. Na ostrove žije trvale asi 1200 obyvateľov, v lete je tam množstvo turistov, ktorí však navštevujú ostrov vačšinou iba na krátko. V strede ostrova je osada Gladstad – akési centrum ostrova. Je tam kostol, škola, dva obchody s potravinami a jeden obchod so všetkým, vrátane rybárskeho vybavenia. Okrem toho je tam wellness centrum, autoservis, poliklinika a možno aj ďalšie služby o ktorých neviem. Ak má niekto záujem o ďalšie informnácie, rád napíšem do mailu.
    Zdraví
    Palo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(119)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...