Nápověda Doporučujeme:

Amatéři zpět na Maledivách 3/4

Na otevřeném moři jsou slušné vlny, takže loď se dost houpe. Sedíme v klidu na zádi u prutů a očekáváme záběr. Vše je nastaveno jak má, sleduji špičky u prutů, kde jsou nastraženy Rapaly, vibrace jsou dokonalé. Pomalu usínám, když slyším brzdu. K prutu běží Pavel a zasekává, po chvilce je jasné, že máme další wahoo. Bereme ho na jídlo a znovu rozbalujeme pruty. Neujeli jsme ani 300m a znovu hrčí brzda, tentokrát je řada na mě, dotahuji brzdu a zasekávám, ryba vyskakuje nad hladinu. Je to krásná jehla, s tlamou plnou zubů, ostrých jako břitva. Maso této ryby je pěkně mastné podobně jako má wahoo, takže si ji ponecháváme na noční rybolov, na druhé lodi ulovili také jednu jehlu.

amateri_zpet_na_maledivach3_3

Pozoruji čtverzubce

Zastavujeme u jednoho z obydlených ostrovů a Maledivci jdou dokoupit nějaké zásoby. Někteří z nás dospávají náročný noční rybolov, ale já si beru masku a šnorchl a mizím v modravých hlubinách. Ačkoli zrovna toto místo není vyhlášeným flekem na potápění, ryb je tu poměrně mnoho. Chvíli pozoruji čtverzubce, jak okusují korál, ale potom pokračuji dál podél šelfu. Trochu mě zaráží, že jsem šel do vody vlastně sám. Pokud by tady hrozili nebezpečí napadení žralokem, tak by mě do vody nepouštěli, uklidňoval jsem se, ale pohled do tmavě modré vody pode mnou mě nedělal vůbec dobře. Pořád jsem měl pocit, že mě něco sleduje, ohlédl jsem se a opravdu!

amateri_zpet_na_maledivach3_7

Něco mě sleduje

Za mnou plula ryba asi 2m dlouhá s tlamou plnou zubů. Srdce jsem měl až v krku a přemýšlel jsem co teď. Na štěstí se nejednalo o žraloka, ale o murénu, která číhala na svoji kořist. Asi jsem ji zaujal natolik, že se za mnou vydala. Slyšel jsem mnoho vyprávění od profi potápěčů, že tyto ryby nebývají agresivní a lidi nenapadají, pokud nejsou v přímém ohrožení života. Změnil jsem směr, otočil jsem se a namířil jsem si to zpět k lodi. Muréna plavala za mnou, pěkně hnusný pocit. Neustále jsem se otáčel a kontroloval, jestli mě nechce kousnout. Bohudík ji to přestalo bavit a zalezla si zpět na dno mezi kameny. Docela vystrašený jsem se vrátil na palubu.

amateri_zpet_na_maledivach3_1

Slavnostní večeře

Před večerem ještě zkoušíme poping, ale zase nic a to i na druhé lodi. Balíme to a hledáme místo na noční rybolov. Nacházíme opět krásný útes, při výjezdu z atolu, s hloubkou kolem 50m. Posádka dodělává večeři, která by dnes měla být slavnostnější než jindy. Prostřeli čistý ubrus a zapálili spoustu svíček. Na stůl začali servírovat jako o hodech podnosy s tropickým ovocem, grilovaného chňapala, steaky z tuňáka a kuře na kari. Po večeři přinesli ještě zmrzlinu s jogurtem a marmeládou. Daleko na moři mezi palmama, to byla fakt exotika a jedinečný gurmánský zažitek.

amateri_zpet_na_maledivach3_9

Proud je zde velmi silný

Po náročné večeři se přesunujeme na záď připravit pruty na noční rybolov. Olova máme fakt zoufale málo. Posádka s námi soucítí a hledají ve strojovně zbytky olověných trubek. Ještě jedna noc, jako byla ta předchozí a jsme bez olov a noční rybolov můžeme zabalit. Mám první záběr a zdolávám krásného chňapala odhadem 9kg. Proud je zde velmi silný a několikrát jsme se zamotali. Což je dáno také tím, že každý máme jinou gramáž zátěže, protože meleme z posledního. Je krásná vlahá noc 26°C. Ryby jsou dnes na hladině a blízko lodi loví delfíni létající ryby. Ty ve snaze uniknout nám několikrát vletěly až na palubu.

amateri_zpet_na_maledivach3_8

Něco obrovského táhne

Po rozmotání montáží má záběr zase Luboš, přichází perfektně načasovaný zásek a je jasné, že je tam zase pořádný rejnok. Ptám se ho, jestli nemám montáž uříznout. „Zbláznil ses, teď když zbývají každému dvě olova“ odpověděl zhurta. Manželka mu vzala židli a zmizeli ve tmě kdesi na přídi. Po dvaceti minutách slyším hluk na pravé části lodi. Byl to zase Luba, který obešel loď s rybou na prutě. Rychle stahujeme naše montáže. Po dalších třiceti minutách se ryba znovu otáčí a obeplouvá znovu záď a míří na příď a Luboš znovu zmizel ve tmě. Začínám mít o kamaráda strach, tak jsem to sbalil a jdu se za ním podívat, co tam provádí. Přišel jsem právě na čas, protože ryba obeplula příď a je potřeba prut podvléknout pod kotevním lanem, jinak to upálí. Půjčuji si prut, zlehka jsem povolil brzdu a nakláním se nad kotevní lano, kamarád mě drží zezadu za trenky. Kdyby nás někdo pozoroval, tak praskne smíchy. Povedlo se a já vracím prut zpět lovci. Kontroluji jeho multiplikátor Penn Fathom a vidím, že mu stále chybí asi 100m pletenky.

amateri_zpet_na_maledivach3_2

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo (Sim)

Foto: rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(15)
(115)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...