Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Mám zkušenpost takovou – nejlevněji mě vychází objednání trajektu hned jak vyjdou nové jízdní řáda. Většinbou to bývá v měsících říjen, listopad a prosinec.
stipko – jezdím stejnou trasu. Pojedu tudy 10.8.Momentálně nevím o tom, že by byl nějaký úsek neprůjezdný kvůli stavbě. Samozřejmě kvůli nějaké nehodě si člověk objížďku nenaplánuje dopředu.
Jen díky loňské cestě kolem Hamburku pojedu o maličko jinudy. Podjíždíme tam Neumünster a tam to loni bylo ve výstavbě a tak jedu trošku vejš nad Neumünster a pak přejedu na dálnici směr Dánsko. Ale letos se to podle Mapa tváří bez prací na silnici. V tom michelinu si klikni na trojúhelník s vikřičníkem Roadworks a objeví se ti při určitém přiblížení opravovaná místa na silnicích.
Pokud by si stál pro inspiraci o mapku trasy včetně pump a odpočívadel, kudy jezdím já, tak mi napiš soukromou zprávou mail adresu a já ti to pošlu.
RYBÍ SALÁT
Takto ho každý rok vyrábí můj kamarád. Věřte, nevěřte, když ho vyrábí, tak zásadně takové množství, jak on sám hovoří, „ to musíš dělat do dětské vaničky, jinak to nemá ani cenu dělat “
Co budeme potřebovat : rybu 2 kg ( on zásadně používá kapra ), sůl hřebíček, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, pepř, celý, cibuli, ocet, majolku ( tatarku ), kyselé zelí, sladkokyselou zeleninu ( Moravanku, zelenina na bramborový salát a pod. )
Vykuchanou očištěnou rybu dáme do studené převařené vody tak, aby byla celá ponořená. Vodu osolíme větší hrstí soli. Přiklopíme pokličkou a necháme dva dny v chladu odležet. Potom přidáme – 5 hřebíčků, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, celý pepř a vše vaříme cca 15 minut. Po uvaření rybu přendáme do jiné nádoby a posypeme větším množstvím nakrájené cibule. Horký vývar odměříme a přidáme ocet – 1/3 jako je vývaru. Tímto nálevem rybu s cibulí zalijeme, přiklopíme a necháme v chladu 3 až 4 dny proležet. Vodu pak slijeme, rybu vykostíme, natrháme na menší kusy, přidáme cibuli z nálevu a dle chuti sladkokyselou zeleninu a majolku. Zásadní částí takového rybího salátu je domácí kyselé zelí, takže ho tam přiměřené množství dát prostě musíte. Pak teprve je tento rybí salát hotový.
Je fakt dobrej….
Tak v tom teda měli pracky trolové…:-)
Konečně i na stránkách autopassu upozorňují na dvě brány, na kterých se platí hotově – na kterých registrace přes internet neplatí.
Překlad google:
Žádné stopy AutoPASS = ruční Platba pouze
Vezměte prosím na vědomí dvě mýtné zpevněné Vstupenky jsou pouze s ručním ovládáním (bez AutoPASS pruhu). Platba vašich AutoPASS návštěvnické není platný po dobu dvou mýtného Tyto zpevněné, a vy budete muset zastavit a platit ručně. Oba jsou v blízkosti Kristiansund odst. není Kristiansand), na E39 a RV. 64.
Tyto dvě mýtné brány nemají jízdní pruh AutoPASS. Musí se zaplatit v hotovosti. Zde za projetí bez zaplacení na místě, hrozí pokuta i kdybych měl registraci AutoPASS přes internet.
Pokus se na plavnou nebo přívlačí ulovit makrely. V tuto dobu tam snad budou a navečer rády brouzdají kolem břehů. Pak můžeš kousíček jejich masa dát na háček a na těžko vyzkoušet někde v přístavu menší platýze.
Jak já vidím Nory, tak bych řekl, že už ze zásady zákony neobcházejí. A ani nemusí.
Nakonec je v podstatě jedno od koho ryby koupím. Nebo od koho si koupím doklad na ryby. Je jedno, jestli to bude rybář s licencí nebo licencovaná výkupna.
V každém případě i zákon o limitu vývozu ryb hovoří jasně o rybách a výrobcích z nich má,i ulovených a pak o těch zakoupených s dokladem.
Bohužel vlastní zkušenost nemám, ale jiní zde to již praktikovali. Tak možná vědí líp jak a co. Např. honzak
Předpokládám, že když nějakej Nor má licenci na lov ryb, tak má nebo může mít licenci na jejich prodej. A pokud budu něco kupovat, tak dostanu doklad. Pokud nějakej rybář vystaví doklad na ryby které nenalovil, přesto je někdo ochotný mu za to zaplatit a on se vejde do své kvóty, tak proč by to neudělal. On to jistě nebere jako úsměvnou situaci, nebo podvod, ale bere to tak, že se neplýtvá a ulovené ryby se nevyhodí, ale legálně vyvezou. Což je vlastně účel samotného limitu. A jim je jedno kdo ryby nalovil. Nakonec cenu ryb určí jejich majitel, nebo ten kdo je prodává, nebo ten kdo vystavuje doklad a daň z toho odvede taky on. Vše vidím jako naprosto legální věc.
Dokoupit si nadlimit je oficiální cesta.
Je to obdobné, jako když si někdo koupí ryby protože nenachytal a domů něco přivézt přesto chce. Jen na ně dostane doklad. Při dokoupení nadlimitu je to tak, že licencovaný Norský rybář pouze vystaví doklad na ryby které si nachytám sám. Nekupuju ryby ale pouze potřebuju doklad na nadlimitní množství. Ale zaplatím za to. V Norsku jsou rybáři, kteří nerybaří přesto, že mají licenci a tím pádem i rybolovnou kvótu. Proto takto mohou prodat ” nadlimit “.
Setkal jsem se s tím, že majitel chaty nabízí tuto možnost přímo na svém webu.
Ceny neznám.
Taky už vozíme méně chleba jak dříve. Část nahradíme dopékacíma
bagetama. A pokud potřebujeme, tak si chleba kupujeme v Norsku. Cena neni zas o tolik vyššín jak u nás. Kolem 10NOK se dá koupit. Hlavně bacha na to aby si člověk nekoupil např. chleba medový. S rybama to moc k sobě nejde – na sladkou snídani to ujde.
Zde najdeš ty základní
Díky JIMMY za krásné zprostředkování vašich zážitků z výpravy do Norska.
ZM – co je mravoučné kázání?
Nick – přezdívka zz mi něco říká – nebýval jsi tady před x lety taky jako jeden z prvních co jsi na toto ( staré ) forum chodil téměř nonstop?
Pokud ano, tak jako nováček na toto “nové” taky moc nepíšeš, jako mnoho dalších.
To ti nevyčítám, pouze konstatuju.
Ale třeba se jen s tím nickem pletu.
A já k Stepovi přidám ještě jeden můj poznatek.
VĚTŠINOU, když tady čtu o úlovcích do 80 cm tak pisatelé píšou, že rybolov byl nic moc, ryby jen do 80cm.
Každému se samozřejmě líbí rybky přes 1 metr nebo dokonce přes 2 m.
Rozhodně neni ostuda chytat v Norsku ryby pod 1 metr. Důležité je to aby měli alespoň míru. A nadmíru si může každý určit sám svojí.
Proč se tady nepíše ve větší míře o dalších lokalitách?
– Do dalších lokalit jezdí spíše jedinci, jak velké výpravy každý
týden nové.
– Pokud by se psalo o rybách oklo 80 cm jako o trofejních, tak tady
bude psát více lidí.
– A hodně Norků je celkem rádo, že jejich srdcovka – lokalita kam
jezdí, je méně známá a tím více klidná atd.
Spousta našich Norků jezdí i na jih Norska ( od jihu po Bergen ). I tam se dají chytnout větší ryby, ale většina jich je právě do těch 80cm. A kdo by o nich psal, když v našem rybolovnorském měřítku jsou to vlastně čudly.
A taky bych řekl to, že čím jižněji v Norsku našinci jezdí, tím více je to pro ně špíš dovolená spojená s mořským rybolovem, jak to, že Norsko má spojené s tím, že mořský rybolov je na prvním místě, bez úlovku domů nepojedu i kdybych ryby měl koupit a na vodě strávím xx hodin každý den i kdybych měl padnout.
Samozřejmě tam jezdíme za rybolovem, ale taky je to přeci jen dovolená.
S neúspěchem nebo s malým úspěchem se nikdo chlubit nebude a s tím, že tam byl na dovolené už skoro vůbec nikdo.
😎
-
AutorPříspěvky