Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
janka napsal:
V teto tabulce jsou prumerne hrube rocni mzdy ruznych profesi – prvni kolonka je zakladni hruba prumerna mzda a druha je vcetne prescasovych hodin. Vpravo je rozmezi vydelku – kliknutim se vam ukazi dalsi profese.
http://www.dinside.no/29355/180-250-000
Dane a poplatky z platu jsou priblizne tretinu, pricemz lide s vyssimi prijmy plati i vyssi dan. Hranice pro vyssi dan je ca 350.000 NOK za rok.
V teto zprave je prumerny mesicni plat v lonskem roce http://www.ssb.no/lonn/
je to zprava norskeho statistickeho uradu. Na jejich strankach se clovek vubec dozvi spoustu zajimavych veci …
Jinak nezapominat – jde stale o prumerny hruby plat – ten se take lisi podle oblasti a pod. Tak jako vsude…
Nejlepší je být ve vězení za 240.000 NOK 😛
RaB napsal:
Nevím jestli už na toto téma zde nějaká diskuze neproběhla, pokud ano, budu moc rád, pokud mě na ní případně někdo odkáže.
Mám dotaz, jestli s tím zde má někdo zkušenosti a používá lepidlo k fixaci gumy k jiggové hlavičce. Pokud ano, jaké lepidlo k tomuto účelu používá.
Předem děkuji za případné odpovědi, gumy jsou pro mě celkem nové téma, jsem spíše vyznavačem pilkrování a gumy nepoužívám ani na našich vodách, ale chci se do toho příští sezonu v Norsku pustit.
Letos jsem se chystal na polaky a dost toho napsal “Jigin”.Poslal mi gumy,jigy,oči a vteřinové gelové lepidlo,které používá na přilepení gumy k jigu a lepení očí.Jelikož polaci nebyli a věnoval jsem se sleďům,tak jsem lepidlo nepoužil,ale loni jsem si lepidlem opravil roztrhanou gumu a držela dál.Petr
husky19 napsal:
Makrely se dají dělt i podobně jako “očka”. Filety se hodně nasolí. Když píšu hodně, myslím HODNĚ!! Naskládají se do nádoby a hodně zatíží. Do druhého dne pustí vodu a ocitnou se zatížené pod vodou. Takto nechat minimálně měsíc a pak se dají konzumovat. Vydrží i několik let a nemusí být ani v lednici. Jako chuťovka s cibulí a pečivem – dokonalé!! Případně rozmixovat s máslem na “sardelpastu” a použít na jednohubky. Ještě teď mám několik filet z loňského Solvagu a jsou čím dál lepší.
Makrely jsem nesolil,kolega tvrdil,že moc změknou.Už po týdnu kosti u sleďů měknou a po jednom dni v kyselém nálevu se dají jíst.Zrovna jsem dodělal další várku rybího salátu.
husky19 napsal:
Makrely se dají dělt i podobně jako “očka”. Filety se hodně nasolí. Když píšu hodně, myslím HODNĚ!! Naskládají se do nádoby a hodně zatíží. Do druhého dne pustí vodu a ocitnou se zatížené pod vodou. Takto nechat minimálně měsíc a pak se dají konzumovat. Vydrží i několik let a nemusí být ani v lednici. Jako chuťovka s cibulí a pečivem – dokonalé!! Případně rozmixovat s máslem na “sardelpastu” a použít na jednohubky. Ještě teď mám několik filet z loňského Solvagu a jsou čím dál lepší.
Nikde jsem se nemohl dočíst,jak dlouho nasolení sledi vydrží,mám je v čisté soli,pustili vodu,krásně voní.Nemusím se tedy obávat,že se po půl roce zkazí?
Spíš jsem myslel jako úpravu čerstvé ryby,sledě jsem nasolil ale po vyluhování v čisté vodě jsou jako po rozmražení,dají se upravit jako normální ryba,dělal jsem je na oleji,peř,kmín,česnek-vynikající chuť tučné ryby,zatím jsem je ještě nikdy nechytil.
respi napsal:
Tak zkus tzv.matjesy v oleji s cibulí,bob.list,nové koř. celý pepř.
Už jsou naloženy:-)
Máte někdo recept na nějakou lahůdku ze sleďů,letos se zadařilo u Korlinu.Ne uzenáče,pečenáče,zavináče,rybí salát,ale něco ne zcela běžného?
1969 napsal:
Má smysl si brát na moře prut, co používám u nás na pstruhy? Ulovím něco na hlavičky do 15g, dostanuje např. do 20m?
Nebral bych všechno to strašení vážně.Před 4 roky jsem po třech dnech zlomil prut na vláčku PEN,tak jsem si loni koupil proutek za dvě stovky v Polsku na tržnici,v pátek jsem se vrátil z Halsy a na tento “klacek” jsem nachytal 90% ryb.Silon 28 jsem používal na vláčení do 20m a taky se 100g pilkrem a peříčky na sledě,kteří se tam objevili,na pilkrovíní do 40m.S hejny sleďů najely velké ryby.Dosud jsem měl největší tresku 85cm a letos dorši 75,85 několik 90cm a největší 114cm,14kg,ta byla na pilkr pod sleďovými peříčky,sílu těchto návazců asi znáte.Byl to perfektní zážitek. Větší váhu bych kladl na dobrý smekací naviják na moře,odešly mi letos tři (LIDL a pod.)Nepřeji nikomu na prutu metrovku a povolovat silon rukou,protože brzda pořádně nefunguje a vykrývat výpady ryby.Většinu peříček mi orvaly velké ryby,jednu jsem vytáhl k hladině,měla mého sledě chyceného na peříčko v hubě,než jsem stačil vzít do ruky gaf dvakrát se otočila a byla pryč.
zdeneko napsal:
Vedle mola Korlinu asi 1 km je Otnes kde je to levnější, jsou tam 25 a 30 koní lodě a dobré ubytování. Kdo tam byl tak ví kde. U kostelíka.
Bohužel jezdím sám a auto schopné k dopravě do Norska nemám,co se týká ceny tak za 14.500 na 16 dní pobytu plus nějaký benzin,pro mně ideální.
zdeneko napsal:
To Boja: jestli jsi byl 9x s Korlinem, tak vše musí být nesrovnatelně lepší. Já byl s Korlinem 1x, hned poprvé a nepřeji to nikomu.
Už je to o moc lepší v sobotu tam jedu
jigin napsal:
rozhodne jak píšou kluci,do 60g prút postačuje…já sem používal i 10-30, ale sem se vrátil na30-60g.na ten jemnejší je to hežščí zážitek ale zas je problém zadržet polacka pred chaluhama…
Poslal jsem SZ s adresou,došla?
Takže je to na …..:-(
Nevím,jestli chem.světlo ( tyčinka která se zlomí)funguje ve větší hloubce,kde je studená voda.Při vytažení jsem měl pocit,že se reakce zastavila a po ohřátí se znovu tyčinka rozsvítila.
Používáte na vláčení v Norsku smáčky,případně jaké barvy a velikost jigových hlaviček.
dedo145 napsal: Jo hoši je to sajrajt jak na Slovensku tak v Čechách.Nejhorší na tom je,že se s tím prakticky nedá nic dělat,protože i když volíš ty kteří mají plnou hubu toho jak to napraví,tak když se dostanou ke korytu jsou stejní jak jejich předchůdci.
Bohužel horší:-x
-
AutorPříspěvky