Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
janka
ÚčastníkMimochodem toto krasne pocasi bylo asi pred 3 tydny. Ted byl trochu vitr
janka
Účastníkale houbelec spi – mame hosty porad! ted jsou tam vetsinou na prodlouzene vikendy norove, a i pres vanoce a novy rok budeme mit hosty.
Chytaji se vetsinou tresky – nejen na vanocni stul. Ale take chodi na humry, jejichz „sezona“ konci 31.12.
Norove rikaji, ze nejlepsi ryby se chytaji v mesicich, v jejichz jmene je „R“, takze pro ne je ted sezona.
Jinak z novinek – konecne je dokoncena filetarna na Korsholmen. Dostala krasnou cervenou barvicku.
janka
ÚčastníkLososi se krmi granulemi (rybi moucka + rostlinna slozka)
V posledni dobe rostlinne slozky stale vice pribyva, coz sice snizuje cenu, ale podle nekterych studii take obsah omega 3 v lososim mase.
Mimochodem, pokud by vam slo obsah omega 3 v rybim mase, tak na prvnim miste je tunak, pak makrela, sled a pak teprve losos.
janka
ÚčastníkKime, co bys v tom nebi sam delal??
:-D:-D
janka
Účastníkvzdyt je to jen nasoleny pstruh – uplna dieta!! 😀
jedine, co na tomto jidle neni dietni a moooc dobre, je rømme. ale ta neni na tomto taliri 🙂
mnam mnam
vsechno chutna dvojnasob dobre s rømme!! 😀
janka
ÚčastníkDekuji, ze si toho vsimnul i nekdo jiny. Clanek je dost zavadejici. Pokud by se autor vice o toto tema zajimal, mozna by to byl zajimavy clanek.
Pominu-li to, ze pise o udalosti 3/4 roku stare (v dobe, kdy clanek psal), ktera vicemene zavadela aferou kolem soukromych zalezitosti Bjørke Monsen, musim upozornit, ze si autor vybral pul clanku z norskych novin a zbytek nekde z letaku z ochrancu prirody USA nebo Green peace nebo od koho a jeste se ne s docela dobrym prekladem.
Pokud by se zajimal vice o toto tema, vedel by, ze v Norsku (a ve Skotsku) silne omezili pouzivani chemie v chovu lososu.
Uz nekolik let (a jak dokazaly kontroly a vysledky prednesene na lonske mezinarodni konferenci) se situace hodne lepsi. Norsko a Skotsko pouziva k odstraneni morskych vsi vice a vice prirodni prostredky. Do sadek se nasazuji pyskouni, kteri lososy vsi zbavi.
Spouta norskych rybaru presedlala z klasickeho rybareni na odlov zivych pyskounu (je to lepe placeno a neni to tak nebezpecne). Klece se v pravidelnych intervalech stehuji (max 4 roky na jednom miste), aby prave nevznikaly skody v okoli.
Dalsim duvodem ke snizeni pouzivani chemickych prostredku bylo nutne zvyseni kvality oproti konkurenci. Norsky losos je ve srovnani se svetem dost drahy, takze musi ted presvedcit svou kvalitou. V poslednich asi 4 letech se dost zmenilo (bohuzel i ceny v obchode – asi jste si vsimli).
O krmeni lososu v sadkach zivymi rybkami, ubytku velryb a pod vubec nebudu mluvit. Je ale pravda, ze pri uniku lososu ze sadek s esnazi vsechny ryby pochytat a nebo znicit, prave kvuli moznym genetickym vadam.
Nic ale nejde ze dne na den.
V kazdem pripade jsou norsti lososi urcite zdravejsi nez turecky, cinsky … pangasius 🙂 :-).
Aquakultura se v poslednich letech hodne rozbiha a podporuje, i kdyz takto vypestovane ryby jsou vetsinou diky vyssim nakladum drazsi.
V Evrope se v posledni dobe silne rozbehl take chov tilapie, sumecku a i v posledni dobe i pangasia.
Mela jsem moznost nektere farmy videt a vim, ze pokud bych si nejakou ryu kupovala, budu rozhodne koukat na zemi puvodu a radeji priplatim.
janka
ÚčastníkTo MifakM
ano je – je to asi 50 km od Fagernes
Valdres, cesta 51, Bitibua – Beitostølen
presne zde
Treba si nekdo vzpomene alespon na tu kozu .. 🙂
Valdres je znam take hodne diky Rakfisk – nasoleny a 2-3 mesice fermentovany pstruh. Ji se s römme – kysana smetana, cibulkou, cervenou repu a k tomu bud brambory a nebo bramborove placky.
Doporucuju zkusit!
janka
Účastníkto Mikulcak:
nejsi, znam vicero lidi a v nekterych zemich (Filipiny apod) je taky ji cele… ja hlavu a ten konec ocasku nechavam 🙂 🙂
janka
ÚčastníkPosledni napoveda – kousek za timto mistem je tento viklan a kdo pri zaplavach na sestce a trojce objizdel Norskem, jel okolo.
janka
ÚčastníkDalsi napoveda: rakfisk
ted se ukaze, kdo daval pozor na mych prednaskach 😉
janka
Účastníkolivovy olej na panev, k tomu par snitek rozmarynu, par strouzku cesneku a krevety.
priloha: salat a (bylinkova) bagetka …
Krevety mohou byt cersve, ale i uz uvarene zmrazene (ruzove) z Norska.
Kdyz je udelate na silnejsim ohni, daji se jist i s krunyrem (bez hlavy)
Podle chuti osolit, ale casto neni treba.
janka
Účastníka jako pomoc, pohled, ktery se poutnikovi nabizi
janka
Účastník:-D:-D
muzu dat dalsi hadanku??
janka
ÚčastníkTo vypada jako Röros – nejchladnejsi misto Norska, medene doly ..
janka
ÚčastníkV terminu 9-16.5. 2015 se mi take uvolnila chata pro 6 osob na Vikne na Andvice.
Cena se dvema lodemi 19 Ft 40 HP je 11.800 NOK
V pripade zajmu se mi co nejrychleji ozvete na mail janaseitz@centrum.cz
-
AutorPříspěvky