Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1,066. až 1,080. (celkem z 2,431)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Jostolen 2015 #1100874
    janka
    Účastník

    Mimochodem toto krasne pocasi bylo asi pred 3 tydny. Ted byl trochu vitr

    odpověď na: Jostolen 2015 #1100872
    janka
    Účastník

    ale houbelec spi – mame hosty porad! ted jsou tam vetsinou na prodlouzene vikendy norove, a i pres vanoce a novy rok budeme mit hosty.

    Chytaji se vetsinou tresky – nejen na vanocni stul. Ale take chodi na humry, jejichz „sezona“ konci 31.12.

    Norove rikaji, ze nejlepsi ryby se chytaji v mesicich, v jejichz jmene je „R“, takze pro ne je ted sezona.

    Jinak z novinek – konecne je dokoncena filetarna na Korsholmen. Dostala krasnou cervenou barvicku.

    odpověď na: Zajimavosti #1100846
    janka
    Účastník

    Lososi se krmi granulemi (rybi moucka + rostlinna slozka)

    V posledni dobe rostlinne slozky stale vice pribyva, coz sice snizuje cenu, ale podle nekterych studii take obsah omega 3 v lososim mase.

    Mimochodem, pokud by vam slo obsah omega 3 v rybim mase, tak na prvnim miste je tunak, pak makrela, sled a pak teprve losos.

    odpověď na: Krásné foto #1100845
    janka
    Účastník

    Kime, co bys v tom nebi sam delal??

    :-D:-D

    odpověď na: Krásné foto #1100831
    janka
    Účastník

    vzdyt je to jen nasoleny pstruh – uplna dieta!! 😀

    jedine, co na tomto jidle neni dietni a moooc dobre, je rømme. ale ta neni na tomto taliri 🙂

    mnam mnam

    vsechno chutna dvojnasob dobre s rømme!! 😀

    norske druhy smetany

    odpověď na: Zajimavosti #1100829
    janka
    Účastník

    Dekuji, ze si toho vsimnul i nekdo jiny. Clanek je dost zavadejici. Pokud by se autor vice o toto tema zajimal, mozna by to byl zajimavy clanek.

    Pominu-li to, ze pise o udalosti 3/4 roku stare (v dobe, kdy clanek psal), ktera vicemene zavadela aferou kolem soukromych zalezitosti Bjørke Monsen, musim upozornit, ze si autor vybral pul clanku z norskych novin a zbytek nekde z letaku z ochrancu prirody USA nebo Green peace nebo od koho a jeste se ne s docela dobrym prekladem.

    Pokud by se zajimal vice o toto tema, vedel by, ze v Norsku (a ve Skotsku) silne omezili pouzivani chemie v chovu lososu.

    Uz nekolik let (a jak dokazaly kontroly a vysledky prednesene na lonske mezinarodni konferenci) se situace hodne lepsi. Norsko a Skotsko pouziva k odstraneni morskych vsi vice a vice prirodni prostredky. Do sadek se nasazuji pyskouni, kteri lososy vsi zbavi.

    Spouta norskych rybaru presedlala z klasickeho rybareni na odlov zivych pyskounu (je to lepe placeno a neni to tak nebezpecne). Klece se v pravidelnych intervalech stehuji (max 4 roky na jednom miste), aby prave nevznikaly skody v okoli.

    Dalsim duvodem ke snizeni pouzivani chemickych prostredku bylo nutne zvyseni kvality oproti konkurenci. Norsky losos je ve srovnani se svetem dost drahy, takze musi ted presvedcit svou kvalitou. V poslednich asi 4 letech se dost zmenilo (bohuzel i ceny v obchode – asi jste si vsimli).

    O krmeni lososu v sadkach zivymi rybkami, ubytku velryb a pod vubec nebudu mluvit. Je ale pravda, ze pri uniku lososu ze sadek s esnazi vsechny ryby pochytat a nebo znicit, prave kvuli moznym genetickym vadam.

    Nic ale nejde ze dne na den.

    V kazdem pripade jsou norsti lososi urcite zdravejsi nez turecky, cinsky … pangasius 🙂 :-).

    Aquakultura se v poslednich letech hodne rozbiha a podporuje, i kdyz takto vypestovane ryby jsou vetsinou diky vyssim nakladum drazsi.

    V Evrope se v posledni dobe silne rozbehl take chov tilapie, sumecku a i v posledni dobe i pangasia.

    Mela jsem moznost nektere farmy videt a vim, ze pokud bych si nejakou ryu kupovala, budu rozhodne koukat na zemi puvodu a radeji priplatim.

    odpověď na: Krásné foto #1100820
    janka
    Účastník

    To MifakM

    ano je – je to asi 50 km od Fagernes

    Valdres, cesta 51, Bitibua – Beitostølen

    presne zde

    Treba si nekdo vzpomene alespon na tu kozu .. 🙂

    Valdres je znam take hodne diky Rakfisk – nasoleny a 2-3 mesice fermentovany pstruh. Ji se s römme – kysana smetana, cibulkou, cervenou repu a k tomu bud brambory a nebo bramborove placky.

    Doporucuju zkusit!

    odpověď na: RECEPTY #1100803
    janka
    Účastník

    to Mikulcak:

    nejsi, znam vicero lidi a v nekterych zemich (Filipiny apod) je taky ji cele… ja hlavu a ten konec ocasku nechavam 🙂 🙂

    odpověď na: Krásné foto #1100801
    janka
    Účastník

    Posledni napoveda – kousek za timto mistem je tento viklan a kdo pri zaplavach na sestce a trojce objizdel Norskem, jel okolo.

    odpověď na: Krásné foto #1100793
    janka
    Účastník

    Dalsi napoveda: rakfisk

    ted se ukaze, kdo daval pozor na mych prednaskach 😉

    odpověď na: RECEPTY #1100792
    janka
    Účastník

    olivovy olej na panev, k tomu par snitek rozmarynu, par strouzku cesneku a krevety.

    priloha: salat a (bylinkova) bagetka …

    Krevety mohou byt cersve, ale i uz uvarene zmrazene (ruzove) z Norska.

    Kdyz je udelate na silnejsim ohni, daji se jist i s krunyrem (bez hlavy)

    Podle chuti osolit, ale casto neni treba.

    odpověď na: Krásné foto #1100777
    janka
    Účastník

    a jako pomoc, pohled, ktery se poutnikovi nabizi

    odpověď na: Krásné foto #1100776
    janka
    Účastník

    :-D:-D

    muzu dat dalsi hadanku??

    odpověď na: Krásné foto #1100771
    janka
    Účastník

    To vypada jako Röros – nejchladnejsi misto Norska, medene doly ..

    odpověď na: Last minute 2014 #1100747
    janka
    Účastník

    V terminu 9-16.5. 2015 se mi take uvolnila chata pro 6 osob na Vikne na Andvice.

    Cena se dvema lodemi 19 Ft 40 HP je 11.800 NOK

    V pripade zajmu se mi co nejrychleji ozvete na mail janaseitz@centrum.cz

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1,066. až 1,080. (celkem z 2,431)