Vytvořené odpovědi
-
AutorPříspěvky
-
Makrely se dají dělt i podobně jako “očka”. Filety se hodně nasolí. Když píšu hodně, myslím HODNĚ!! Naskládají se do nádoby a hodně zatíží. Do druhého dne pustí vodu a ocitnou se zatížené pod vodou. Takto nechat minimálně měsíc a pak se dají konzumovat. Vydrží i několik let a nemusí být ani v lednici. Jako chuťovka s cibulí a pečivem – dokonalé!! Případně rozmixovat s máslem na “sardelpastu” a použít na jednohubky. Ještě teď mám několik filet z loňského Solvagu a jsou čím dál lepší.
Běžně to se zavináči praktikuji tak, že je nachytám poslední den a vezu je domu naložené v soli. Doma potom pokračuji octem atd. Rozhodně nedoporučuji je zamrazit. Nejsou takové, jako když mrazem neprojdou.
Několik let jsme vozili do Norska sůl a ocet na zavináče ze sleďů. Nikdy jsme jich ale nechytili tolik, aby se to vyplatilo. Pak jsme jednou zkusili udělat makrely a zjistili, že jsou lepší než sledi!!
Recept:
Makrely vyfiletovat a filety naložit do soli. Klidně solí zasypat, nejdou přesolit. Solí ryba “ztuhne”. Za 1-2 dny filety oprat a naložit na 24 hodin do čistého 8% octa. Ocet zlikviduje kosti. Následně nakrájet na velmi jemná kolečka cibuli a mrkev a udělat nálev jako na znojemské okurky. Do filety zamotat cibuli a mrkev, zajistit párátkem a naskládat do nádoby. Následně zalít nálevem a necht několik dní. Takto upravené se dají za týden konzumovat a vydrží v lednici i několik měsíců. (Pokud je tedy někdo nesežere) 😀
Pokud se nechcete motat se zavináči, je možné jen do nádoby skládat a prokládat cibulí a mrkví. Dělám jich každý rok zhruba 300 filet a nikdy se žádná nestačila zkazit.
MifakM napsal:
2 kulik
To víme, případně si to můžeme zjistit… ale vědí to i ti výrobci?
Ti výrobci s tím mají asi největší problém :-P:-D
vojtko napsal:
Čo sa týka pevnosti šnúry, mne sa zdá, že výrobcovia sa rozhodli, že libra a kilogram prerdstavujú rovnakú hmotnosť. Ja deklarovanú pevnosť v kg “chápem” ako pevnosť v librách a vtedy to celkom sedí. K deklarovanému priemeru šnúry však nemám žiaden ekvivalent
Teď jsi to trefil asi naprosto přesně.
Libra : kilogram je zhruba 2:1 a tak nějak to odpovídá :-x:-E:-S
Tak lidičky, já to mám dnes na Dolmoy za 29!! Tak mi tam nějaké ty ryby nechte!! :-D:-D:-D
Ale jinak, paráda a gratulace.8-)
To Vlkouš:
slyšel jsem od svého dobrého kamaráda ze Sezimáku, že tento týden vybrali na alkohol jednu paru někde na cestě na Soroyu. Nevš o tom něco? Nejsou to tvoji kolegové?
Děkuji za názory, kolegové. Potvrdili jste mi, že je lepší to neřešit. ;-):-):-D:-D:-D
I já mám dotaz. Před nějakým časem kolega zkoušel pevnost šňůry kterou má na navijáku a jeho pokus skončil naprostým rozčarováním.
Mezi rozevřené štafle pověsil na rybářskou šňůru barel na vodu a začal barel plnit. Šňůra, která měla mít nosnost cca 40 kg praskla už při cca 20 kg. Dal i novou a jiné značky a výsledek byl prakticky stejný.
Setkali jste se někdy s tím, jak se taková pevnost šňůry stanoví? Pravdou je, že máte prut, který svou akcí velmi pomůže, máte seřízenou brzdu navijáku,.. atd.
Ale přeci. Jak to tedy je s tou pevností?:-?:-?:-?
Viděl bych to na kapříka lysce. Snad!;-)
1969 napsal:
Jindrich napsal:
1969 napsal: Moc děkuji všem za rady a tipy přes SZ. Volal jsem s Michalem dohodli jsme se, že se u něj ve středu stavím. Koupím si vláčku takovou, abych to tady mohl využít na sumce na přívlač s většími woblery. Takže to bude určitě slammer + něco a dokoupím si ještě plovoucí oblek. Dá se použít thermo prádlo pod plovoucí oblek stejné, co mám na lyže?
Jo a Shimanko nechám raději doma.Ajaké thermo vozíš na lyže?
Mám Craft a nevím, jestli je zimní nebo letní.
Dúležité je, aby odváděl případný pot od těla a to je základní funkce “funkčního prádla”. Bude to umět každý.
To Kulík: Děkuji, počkám na něj.
Myslím, že česnek do uzených makrel patří. Když potom trefíš při jídle ten kousek, co se na mase udrží….. Mňam. 8-O8-O8-O8-O.
Ale nikumu to nechci nutit. Vyudil jsem jich už tisíce, ale nebráním se novinkám. Proč nevyzkoušet něco nového?
Krásný televizní program. Je fakt, že před obědem si připadám také jako Pavlovův pes 😯
To Kulík: recept se zeleninou mi určitě pošli. Rád ho vyzkouší. 100 lidí, 100 názorů a 100 chutí, že??:-P
Právě makrela uzená s hlavou a zavěšená v udírně ocasem dolů je pro mne ta nejlepší varianta. Zkoušel jsem udit i bez hlavy, (je to lepší pro transport), ale něco tomu prostě chybělo. Stejně tak, že někdo makrelám odřezává i ocáska (na tzv. válečky), ale ani to nebylo ono.
Pro mne je celá makrela, naložená v soli a česneku, v udírně zavěšená za hlavu prostě to nejlepší.
-
AutorPříspěvky