2 PEPAN
při proclívání piva platíš za 1 litr piva nad limit clo 20 NOKů, jedno pivo se tedy “prodraží” o cca 33,- Kč. Když jsem koupil plzeň za 20,- Kč, po clu vyšla na 53,- Kč, zatímco pokud bych ji kupoval v Norsku, kde ji prodávají za cca 30 NOKů, platil bych za 1 pivo necelou stovku. Určitě se to se clem vyplatí, pokud nechceš pašovat 🙂 🙂 🙂
Jinak je asi dovoleno nad limit proclít asi 27 litrů piva na osobu, ale tím si nejsem úplně jistý.
Co se týká, kde proclívat – na každém hraničním přechodu, případně v přístavu by měla být celní zóna (označena červeně) – tam přijedeš, řekneš, co chceš proclít, zaplatíš, dostaneš papír a pak už bys měl cestovat bez jakýchkoliv problémů 🙂 🙂 Žádný formulář jsem nepotřeboval – pouze jsem celnici řekl, kolik nás jede a kolik vezeme celkem alkoholu – vše spočítala sama a s úsměvem 🙂
Jinak ještě jedna zajímavost – pokud někomu chutnají nově vyráběné RADLERY (ovocné pivo – Staropramen, Zlatopramen, Gambrinus ….), tyto by neměli podléhat limitu, protože limit se vztahuje na alkohol od 2,5% alkoholu, zatímco Radlery mají pouze 2%. Jejich dovoz by tedy zřejmě neměl být omezen 🙂