Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Zajimavosti
- Toto téma obsahuje celkem 3,493 odpovědí. Do diskuze (275 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Duke a poslední změna proběhla před 8 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#135386 22.2.2016 v 22:06
Navarchus- čím se tedy živí lososi, mají-li červené maso, v obchodech až nepřirozeně červené? Potravinářská loby ví jak na to. Samozřejmě, že s vaším názorem názorem nesouhlasím. Kdo z nás měl možnost srovnat kvalitu a barvu chovného a přírodního masa lososa? M.j., nejen přípravky, ale hlavně trvanlivost masa je také pouze dočasná.
#135398 23.2.2016 v 6:28Ano,tresky zčervenají při konzumaci krabů,ale maso mají stále bílé,také už jsme jich pár vytáhli,takže tento příměr trochu pokulhává…..
#135399 23.2.2016 v 6:34Zopárkrát sme chytili tresku v blízkosti chovných staníc lososov a pri jej pitvaní vybehli z nej sračky ako keby žrala tehlu. Takže červené maso lososov je asi od potravy, ktorú im potrubím sypú do košov.
#135403 23.2.2016 v 6:54Barva masa lososů chovaných v sádkách je přirozeně šedá.
Proto jim do granulek přidávají chemické srágory, aby se to prodalo. Údajně neškodné, leč vyrobené v chemičce.
Dobrou chuť.
#135406 23.2.2016 v 9:40asi tak….
#135407 23.2.2016 v 10:01#135409 23.2.2016 v 11:43frigo napsal:
Barva masa lososů chovaných v sádkách je přirozeně šedá.
Proto jim do granulek přidávají chemické srágory, aby se to prodalo. Údajně neškodné, leč vyrobené v chemičce.
Dobrou chuť.
Hele Karotenem se barví kde co. Když budeš den strouhat mrkav bez rukavic, tak budeš mít kůži jak maor. Někdy si rozbij v zimě když je v přírodě nouze vejce od Babiše a vedle jedno domácí. Hádej které bude mít žloutek tmavě žlutý. Je jen otázka zda se barviva vyrábí z přírodnin, nebo synteticky…
#135411 23.2.2016 v 12:47voza napsal:
frigo napsal:
Barva masa lososů chovaných v sádkách je přirozeně šedá.
Proto jim do granulek přidávají chemické srágory, aby se to prodalo. Údajně neškodné, leč vyrobené v chemičce.
Dobrou chuť.
Hele Karotenem se barví kde co. Když budeš den strouhat mrkav bez rukavic, tak budeš mít kůži jak maor. Někdy si rozbij v zimě když je v přírodě nouze vejce od Babiše a vedle jedno domácí. Hádej které bude mít žloutek tmavě žlutý. Je jen otázka zda se barviva vyrábí z přírodnin, nebo synteticky…
SalmoFan, vyráběný ve Švýcarech, který se přidává do granulí , je chemická srágora, můžete si vybrat i finální barvu masa.
#135422 23.2.2016 v 14:23A nemate to jedno? Opravdoveho divokeho lososa si stejne koupi malokdo, protoze cena je uplne nekde jinde… Pro zajimavost vcerejsi ceny na trhu v Seattle (ceny za libru, tzn. 0,45 kila).
#135424 23.2.2016 v 14:56Zdravím ,
jsem snad v obchodě neviděl prodávat divokého lososa a pokud ho někdo prodává , tak nejde určitě na náš trh .
#135458 23.2.2016 v 21:00Už si toho z Rybářské školy moc nepamatuji, je to dlouho…
Tak jsem to opsal, pokud to stačí. U těch ,,červených,, tresek to zřejmě funguje jinak.Nedostane barvivo přímo do masa. Nevím, nechci být chytrý. Pokud se snaží uměle přibarvovat maso, tak určitě ne astaxanthinem, ten stojí cca 10g 1200Kč. Používá se dost v akvaristice.
kopírováno:
Červená barva lososa je zapříčiněna barvivem nazývaným astaxanthin.
Losos je původně bílá ryba. Červené barvivo je způsobeno vodní řasou a jednobuněčnými organismy, které jsou pojídány krevetami; poté jsou uchovány v jejich ulitách a mase. Když losos pojídá krevety, tak zároveň shromažďuje barvivo z jejich tukové tkáně. Vzhledem k tomu, že losos toto barvivo neztrácí, tak se časem obarví na červeno. Podle toho, jak se potrava lososů liší, tak také existují ohromné rozdíly v zbarvení lososů, od světle růžové po tmavě červenou.
Dnes je většina lososů chováno. To se děje ve velkých sítích v klidných vodách (fjordy, zátoky) nebo v nádržích na pevnině. Nejvíce chovných lososů pochází z Norska, Skotska, Islandu, Aljašky a Chile. Tito lososi jsou vykrmeni hlavně rybí potravou. Ta neobsahuje krevety, proto lososi zůstávají bílí. Zákazníci ovšem nechtějí bílého lososa i přes to, že chuť je stejná. Z tohoto důvodu je do krmiva pro lososi přidáván astaxanthin. Ve většině případů je astaxanthin vyráběn chemicky; alternativou je jeho vytažení z rozdrcených krevet. Jinou možností je použití sušených červených kvasinek, které poskytují stejné barvivo. Nicméně syntetická směs je levnější.
Astaxanthin je karotenoid, což znamená, že má podobné složení jako karoten. Ostatní karotenoidy jsou zodpovědné za barvu rajčat, paprik a mrkve. Lidé také ve své tukové tkáni uchovávají astaxanthin, ale nemáme ho tolik, abychom zčervenali. Plameňáci vděčí své červené barvě astaxanthinu stejně jako je tomu u lososů.
#135463 24.2.2016 v 6:13Dovolím si k tomu taky něco přidat. Před nějakým časem jsem byl v USA a jeden den jsme byli přizváni na zahradní grilovací párty ve stylu ” ryby – raci “. Pan domácí byl pyšný na to , že vše , co se podávalo ulovil osobně. Kromě různých potvor , různých ryb se podávalo i několik jídel z lososů . Všichni tam před očima hostů byli filetováni a různě připravováni. A koukal jsem jako blázen – byli tam lososi které znám z Makra – to znamená růžovo červení a byli tam lososi s úplně bílým masem. Dozvěděl jsem se , že je to jiný druh. Jenže jsem jim houby rozumněl …..
Toto samozřejmě neřeší problém více či méně červeného zbarvení masa. Jen jsem chtěl říct , že není losos jako losos -:D
#135606 26.2.2016 v 15:25Tak uz nam zase zacina “pip show” 😉
Primy prenos z orliho hnizda na Smole je zde http://www.tk.no/vis/direktevideo/reir#
Modry Baron a jeho druzka Baronka Bosa zacinaji hnizdit. Vloni vysedeli 2 orliky – Jeppe a Nille, jak to bude letos?
#135771 29.2.2016 v 13:16Včera se povedlo kamarádovi ulovit zamrzlých jezerech 2ks potočáka 48cm a 49cm.
#136135 4.3.2016 v 10:20 -
AutorPříspěvky
Téma ‚Zajimavosti’ nepřijímá nové odpovědi.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Zajimavosti