A ja mam letos Vánoce už vyřešený. Mám splněno a překročeno :D :D :D pořídil sem si 3 objektivy:
14mm f2.8 (široký záběr ideální na polární záři a krajiny)
100mm f2.8 (portréty - pejskové, detaily)
150-600mm f5-6.3 (tuleni, orli, špionáže :D :D )
Všechny sem pořídil v norsku na finn.no (něo jako bazoš) použité z druhé ruky od majitele, vše v porádku, vždy platba předem přes vipps(aplikace v mobilu, kde je bankovní účet propojen s telefonním číslem a vy posíláte peníze z telefonu na telefon a převod se ukáže okamžitě) doručení poštou bez problému (pomalejší jak šnek, ale funguje to)
Například ten Canon 14mm f2.8 L II je profesionální objektiv, který se nový v Čr prodává za 58.000 (nejsem j*bnutej, abych platil tolik) a použitý se pohybuje kolem poloviny, ... ale já našel objektiv, který byl dost použitý a měl pár menších škrábanců na předním skle (absolutně bez vlivu na kvalitu obrazu) jenže zhýčkaný norkové to nechtěli, tak sem ho koupil za podstatně nižší cenu ... a plně funkční :)
Vyberu na finn.no domluvim s prodávajícim, pošlu peníze, on pošle zboží, funguje to, žádný podrazy, všechno v pořádku ... to se mi tu líbí
Mimochodem ty pejskové byli foceni s 14mm a 100mm a polární záře s 14mm
A Sigma 150-600 je jak bazuka :D má 2kg(pouze objektiv) a těšim se až se tu vyjasní, abych mohl odzkoušet nějaké přibližovací fotky :)
* zapomel sem zminit, ze navzdory tomu, ze v Norsku je vsechno drahy jak prase, tak elektronika je tu za stejne(nekdy i o par procent nizsi) ceny jako v cr. A pouzite veci jeste levnejsi. Norkove maji totiz obrovskou kupni silu, a jak nevedi co s prachama tak furt kupujou novy televize, tablety, mobily, fotaky atd, tak se ceny spotrebni elektroniky drzi nizko