Hasvik, NO
temperature icon 12°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 14°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 15°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

No právě ,doma to jím jenom  já😂😂😂dělal jsem to i do 750ml ale se skazili  po měsíci...

Poprosil bych nějaký fajn receptík na jikry z makrel (mražené). Díky

Ahojky,

probírám se recepty a zatím jsem nenašel, takže otázka do pléna :

VOZÍTE SI S SEBOU DO NORSKA SKLENICE A DĚLÁTE SI RYBÍ ZAVINÁČE, NAKLÁDANÉ RYBY V OCTOVÉM LÁKU APOD???

PROSÍM HOĎTE NĚKDO ZAJÍMAVÝ RECEPT, JEDU ZA PÁR TÝDNŮ.

DĚKUJI VŠEM

Ahoj Tam si jen nadělám filetky z makrel zasolím dám do plastové krabičky,doma pak dodělám nemusím  sebou vozit skleničky.

Makrely zásadně udíme, ale beru s sebou sklenky a chci je dát do láku.

Nějaký receptík bando rybářská???

Tak jsem dnes udělal podle návodu hranolky, ne však z kapra, ale kuřecí a bylo to jedlý. Už aby byla treska.. “za 26”.[/quot

omyl

[quote quote=35086]Tak Bestík, to asi nebude uplně pravda. Játra si samozřejmě nikdo neodkládá, ale jako zdroj živin je ryba využívá když nežere. Buď nemá co nebo jí bere láska apod. Na jaře chytáme štikozubce s játrama jak ze žurnálu a v létě z nich vytáhneš jen játrové torzo.(většinou samci-asi něco kolem tření)

Chytáte pravidelne šťukozubce aj na jar? Chystáme sa na prelome máj/jún k Maloyu a rozmýšľam či tam môžu byť.

Četl jsem různé úpravy makrel a take jak je vykostit. Vozím domů už léta jen filety z makrel. 50% vykostenych a 50% ne. Udim je na roštu. Pokud vykostuji doma zbytek, vykostene středy nakládám do soli a dělám pepřenky.  Vykostit filet z makrely je hračka . Zkusím vložit video, jak to dělám.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.