Hasvik, NO
temperature icon 12°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 15°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

[citace]Oli napsal:

Rybí hranolky

potřebuješ:

filety z tresek nejlépe z kelerů, sůl, citronový pepř, hladkou mouku a olej.

Z filetů nařežu kostky (čverečky cca 3x3 cm) nasolím, posypu citronovým pepřem a nakonec obalím v mouce. Takto připravený polotovar hodím na rozpálený olej a honím po pánvi, než se opeče dozlatova.

Vznikne neskutečná dobrota k pivu, která se jí bez přílohy. Garantuji, že nepřestanete dokud bude co. Už se moc těším na letošní lov a čerstvé hranolky![/citace]

Doporučuji ještě mouku obohatit o sladkou a pálivou papriku (pálivou papriku lze nahradit i sušeným chilli) v poměru vlastní chutě k pálivému a drceným kmínem.

T[citace]MifakM napsal:

Doporučuji ještě mouku obohatit o sladkou a pálivou papriku (pálivou papriku lze nahradit i sušeným chilli) v poměru vlastní chutě k pálivému a drceným kmínem.[/citace]

To si nemyslím, citronový pepř je sám o sobě velmi výrazný. Ale bez něj to bude s ingrediencemi Mifi zase jinak dobré.

ty hranolky zní dobře....:-P

Hranolky jsou vynikající, ale není tresčího masa na hranolky škoda? Hranolky dělám z kapra, je to jediná úprava v jaké jsem ochoten kapra zblajznout, protože nemusím vybírat ty mrňavý kostičky. Můžu doporučit pikantnější hranolky podle tohoto receptu:

600 g filetů z kapra

20 g česneku

4 vejce

sladká sojová omáčka

chilli omáčka

sůl

pepř

200 g hladké mouky na obalování

sladká mletá paprika

500 ml oleje na smažení

Kapra vykostíme a z filetů nakrájíme nudličky ve velikosti větších hranolků.Z vajec, drceného česneku, sojové omáčky, chilli, soli a pepře vymícháme marinádu, do které kapříka naložíme alespoň na dvě hodiny.Pak kapra vyjmeme a necháme okapat.Do mouky přidáme papriku a v této moučné směsi obalíme nudličky, které smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

[citace]MadMack napsal:

Hranolky jsou vynikající, ale není tresčího masa na hranolky škoda? [/citace]

Není :-D Já používám odřezky a především břišní partie. Zužitkujeme tak skoro vše

Hoši hoši.Co mi to děláte?Po tolika játrech a hranolkach mám poslintané i boty.Mělo by se to zakázat takhle veřejně trápit chuťové buňky :-D:-D:-D8-O

Vubec to není škoda tresky obzvláště čerstvé a spousta z nás ryby bůhví jak nemusí a raduje se rodina a známí když to dovezem. Jsem jedním z nich, ale hranolek se nacpu vždy k prasknutí. Jedem za tři týdny na Hitru a bude to první co udělám 8-)

Paté z makrely:

1 údenú makrelu - vykostíme, "odkožíme"

2, čerstvo nastrúhaný chren - 1 čajová lyžička

3, kyslú smotanu - 150g

4, syr typu Lučina - 100g

5, čerstvé mleté korenie

6, 1 čajovú lyžičku kôporu - čerstvého. Pozor, je silný, odporúčam pridávať postupne, aby sme "neprekôprovali"

7, šťavu z citróna

Jednoduché - všetko dokopy zmiešame.

Pozn.: Pridávajte ingrediencie postupne, podľa potreby. Nie každá makrela je rovnako veľká - navyše keď sa vykostí, ostane jej podstatne menej

Tip: Nekupujte "vákuovo balené filety z makrely". Ad 1.: sú podstatne drahšie Ad 2.: Veľmi suché - a aj tak sú v nich kosti. Najlepší pomer cena výkon - je celá makrela.

Bon appétit.

K textu Pozn.: Nemal som už zamrazené makrely - musel som ísť kúpiť :-S

Ale aj tak je to výborné.

Z čerstvo údených to bude božské 8-O:-D

Igorko, díky vyzkouším to.:-|

No čte se to nádherně takhle před obědem. Taky dělám výbornou pomazánku z uzené makrely. To se vykostí a rozebere uzená makrela, přidá pomazánkové máslo, 2 vejce na tvrdo, cibule, nastrouhaná kyselá okurka, lžička plnotučné hořčice, šťáva z poloviny citronu, sůl, pepř a majolky tak akorát, aby nám vyhovovala konzistence. Míchám pouze vidličkou, nechci to rozmixovat na tekutou kaši. Dělám to večer a v lednici nechám do druhého dne, aby se vzájemně prolnuly chutě. Kdo chce výraznější chuť, může přidat trochu sardelové pasty nebo chilli. Chutná to i dětem, které jinak ryby nemusí, tak že když zaváhám, nezbyde.:-)

tak jsem si poslintal klávesnici a jedu na oběd. :-D

[citace]jirka66 napsal:

No čte se to nádherně takhle před obědem. Taky dělám výbornou pomazánku z uzené makrely. To se vykostí a rozebere uzená makrela, přidá pomazánkové máslo, ....... Chutná to i dětem, které jinak ryby nemusí, tak že když zaváhám, nezbyde.[/citace]

dělám to obdobně jen používá uzené šproty. Makrelu bych při vykosťování sežral a do pomazánky by nebylo co dát.

[citace]Petr1K napsal:

dělám to obdobně jen používá uzené šproty. Makrelu bych při vykosťování sežral a do pomazánky by nebylo co dát.

[/citace]

No při tom vykošťování je to docela vnitřní boj, aby vůbec něco zbylo. A to na mě ještě loudí pes :-D

Ahojte ,

viděl jsem , že lidi berou sebou ostrouny a fotí se s nimi na souši, čímž se domnívám , že by někdo dokázal z ostrouna udělat nějakou baštu? Máte někdo zkušenosti , jak z něho dostat tu močovinu a udělat z masa nějaký pokrm ?

[citace]David napsal:

Ahojte ,

viděl jsem , že lidi berou sebou ostrouny a fotí se s nimi na souši, čímž se domnívám , že by někdo dokázal z ostrouna udělat nějakou baštu? Máte někdo zkušenosti , jak z něho dostat tu močovinu a udělat z masa nějaký pokrm ?

[/citace]

Vzhledem k tomu, že žraloci jsou celoročně hájeni, tak bych toto téma asi nerozváděl. :-?:-?

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.