Hasvik, NO
temperature icon -4°C
mírné sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -2°C
mírné sněžení
Oslo, NO
temperature icon 3°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 2°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 33°C
skoro jasno

RECEPTY

Už jsme sem dali spoustu receptů a tak si myslím, že si tohle téma zaslouží samostatný chlívek. Pokud tady už je, tak se omlouvám a prosím DUKEho aby to scuknul do sebe.

Proč mě to napadlo právě teď?

Spoustu norků je ve SPÁLOVĚ u Šroubka na srazu. Ne každý tam mohl být a tak alespoň duchem jsem tam byl taky. A abych se alespoň trošičku přiblížil atmosféře, tak jsem si vzpoměl, že mám v mrazáku pár posledních balíčků filet z Norska a že bych si taky mohl udělat žranici. Moje rodina rybám moc nedá a protože tentokráte " žrali " jako vy ve Spálově, tak sem dávám onen recept, který vlastně vzniknul na počest Šroukova srazu.

Tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu.

Vyšroubovaná treska:

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev.

Pak jsem doma vyštrachal 3 velké mrkve, celer jako pěst, 2 cibule, 12 větších bramborů, 4 račata, hovězí bujón,citron, hladkou mouku, sůl, pepř a olej.

Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak )nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón.

Pak jsem tresku oblail v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje ( použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl ) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně - já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5L bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky.

Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka V tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla.

Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré.Věřte mi, bylo!

Byla toho halda. Už neni a protože stále na vás ve Spálově myslím, tak dneska u nás bude Moravský brabec

:-D:-D:-D

Doufám, že příště nezapomenu fotit.

Odpovědět

[citace]DOSKY napsal:

Vypadá to dost dobře. [/citace]

Díky, chutnalo to, takže tDuháky chodim trápit teť na duháko-kaprodrom .. místní rybník, docela mi jdou ... ten duhák byl z našich domácích ryb nejlepší

Ahoj, mě utekla štika ke kojákům, tak jsem jí musel naučit, že to se nedělá:-D

V tomhle stavu si to už asi nebude pamatovat. :-D:-D:-D:-D

[citace]Preparator napsal:

Ahoj, mě utekla štika ke kojákům, tak jsem jí musel naučit, že to se nedělá[/citace]

na štiky mám smůlu ... musim to ještě zkusit :) Jinak parádní bašta

[citace]Kapitan-lipanek napsal:

na štiky mám smůlu ... musim to ještě zkusit :) Jinak parádní bašta[/citace]

Počkej ještě tak 14 dní než se opravdu ochladí a pak to budou jatka jak v Aure kelírci :-D

[citace]Preparator napsal:

Kapitan-lipanek napsal:

na štiky mám smůlu ... musim to ještě zkusit :) Jinak parádní bašta

Počkej ještě tak 14 dní než se opravdu ochladí a pak to budou jatka jak v Aure kelírci [/citace]

Mš stačí chytiijednu, nemusim jich mít bedýnu :D

Mam taky jeden recept, co s cerstvymi makrelami.

Filety bez kuze nakrajet pricne na nudlicky. Pridat sul, rozetreny cesnek, susenou bazalku a olej. Promichat a v nadobe prekryte fresfolii nechat v lednicce. Mlsat se pak muzou cely tyden a nezkazi se. Dulezite je odstranit kuzi, blbe se zvyka a je horka.

To je bez tepelné úpravy?

je to výborný! A není nad tataráka z čerstvýho polaka:-P

Sice to neni ryba ale je to taky bašta.Potřeboval jsem udělat násadu na gaf tak jsem zajel na boudu kvuli hoblinám a prachu,při té příležitosti jsem vyudil sýr.Tentokrát,vlašský ořech,feferonka,kmín a celý pepř.Na obrázku je recept a fotka z dřívějška.

[citace]otta napsal:

Sice to neni ryba ale je to taky bašta.Potřeboval jsem udělat násadu na gaf tak jsem zajel na boudu kvuli hoblinám a prachu,při té příležitosti jsem vyudil sýr.Tentokrát,vlašský ořech,feferonka,kmín a celý pepř.Na obrázku je recept a fotka z dřívějška.[/citace]

Tak to je paráda, už se těším až to vyzkoušíme. To je samé uzené maso, ryby, ale sýr ještě do receptu nikdo nedal:-P

Dobrý typ Otto:-D

Jiran:pokud budeš dávat vlašáky tak dost malé kousky-kvuli spojení.Jinak jsem to udil do 20stupňů a pak to vyžeň na 45 na hodinku ať se sleje.Ustřihni uzel u prdelky a pomalu sundat,punčochu nezapomeň namočit v oleji a sýr 30procent i méně.Dobrou chuť.:-P

[citace]otta napsal:

Jiran:pokud budeš dávat vlašáky tak dost malé kousky-kvuli spojení.Jinak jsem to udil do 20stupňů a pak to vyžeň na 45 na hodinku ať se sleje.Ustřihni uzel u prdelky a pomalu sundat,punčochu nezapomeň namočit v oleji a sýr 30procent i méně.Dobrou chuť.[/citace]

Díky chlape, budu tě informovat na SZ jak to dopadlo:-D

[citace]kveta90 napsal:

Jeden rychlý recept, který děláme i Norsku a je to pro nás ňamka...

Salát z tresky

0,75 kg tresky (6 filet)

1:2 voda ocet

uvest do varu a vařit cca 10 minut, než se začne rozpadat

nechat v nálevu vychladnout a obrat a vyndat kosti

Uvařit 1 velkou mrkev

Sterilované okurky - nastrouhat

Cibule (nadrobno nakrájená, v nálevu nechat projít varem)

Sůl, pepř

400 ml majonézy

[/citace]

Tatko zvykne nahradit majonezu bielym jogurtom - nie je to potom take tazke a neprekryva to chut tresky. Skuste.

Kamarat mi dal tip - nie som si istý či to bude fungovať aj pre morské ryby, ale pre sladkovodné určite.

Keď chytí kapra, len ho očistí zo šupín a vôbec ho nevypitvá. Týmto ryba nepremrzne - keď ju neskoršie vyberie, nechá rozmraziť v chladničke, následne vypitve - chutí ako čerstvá.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Od rána máme uloveno 5 krásných...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!