Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY
- Toto téma obsahuje celkem 562 odpovědí. Do diskuze (113 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Sidonius1 a poslední změna proběhla před 9 měsíci a 3 týdny.
-
AutorPříspěvky
-
#73261 19.10.2013 v 14:10
to Vlkouš – zpráva k dotazu na straně 4
Květo – opravdu se mi seběhly sliny. Mám pár dotazů k tvému na první pohled lahodnému receptu.
1. makrely si takto upravujete i v Norsku?
2. pokud ano jak tam dokážeš dopravit nivu v poživatelném stavu?
3. první otázku pokládám i proto, že domu vozím makrely v celku jen
na uzení ostatní filetuju – takže si musím nějaké vyšetřit i na
tuto úpravu
Letos jsme sebou vezli několik balíčků nivy a dovezli jsme ji naprosto ve 100% stavu bez problému. Takže jsme si mohli pochutnávat na čerstvě ulovených makrelkách hned v Norsku.
#73272 19.10.2013 v 17:45Včera som v mrazáku vyhrabal balíček makrel , tak som ho naložil do nálevu že ich ráno vyúdim. A keďže sa mi toho zdalo málo tak som k nim namočil filety z halibuta a sumca. Ráno som ale zistil , že sa vloudila chybička – z halíka zliezla koža a mäso sa začalo rozpadať. O nejakom obesení alebo zviazaní nebolo pomyslenie , tak som to jednoducho položil na pečiaci papier a na rošt. Kupodivu – halík zachránený.:-D
#73321 20.10.2013 v 18:39:-)tak to u nás se stát nemůže,všechno co přivezem z N.rychle mizí,u nás je ryba na jídelníčku skoro obden,sníme norsko pak se vrhnem na tuzemsko a mezi tím co asi.? Sloní ucho,koleno a 😛 naše rodina vylepšuje průměr v konzumaci ryb! Tož si tipni kolik je průměr na hlavu:-| u nás. Kam se hrabem za Islandem..!:-P
#73344 21.10.2013 v 9:27To respi : spotrebu rýb na hlavu u nás odhadnúť neviem , ale myslím že sa tvoja rodina uberá dobrým smerom. A položky ako sloní ušiska , koleno na všetky spôsoby , sú predsa samozrejmosťou…;-)
#73362 21.10.2013 v 16:34:-DKdo jí ryby v každém čase ten je zdráv a štíhlý v pase8-) v naší republice je průměr v konzumaci ryb.masa 1,3kg na osobu, 😯 zato vepř. 😐 přes 40kg!!!8-O:-S
#73376 21.10.2013 v 21:39Respi, tak já s ním za rok v průměru 12,5 kg, což je cca 20 dkg za týden a že bych byl štíhlý v pase:-D
#73380 21.10.2013 v 23:35Vlkous napsal: RYBÍ KARBANÁTKY
Suroviny: rybí maso, sůl, pepř, česnek, majoránka, vejce, strouhanka, houby
Postup: vykostěnou rybu bez kůže nakrájíme na menší kousky, přidáme namačkaný česnek, majoránku, sůl, vejce, pepř a na zahuštění trošku strouhanky, vše dle své chuti, uděláme tenčí karbanátky a osmažíme. Příloha – chléb, brambory, zelenina, prostě co kdo ráčí. Na vylepšení chuti můžete přimíchat do karbanátků na drobno nakrájené, udušené houby.
—————–
To vypadá fakt dobře,to zkusím.
Karel M.
Vyzkoušeno i z makrel a chutnalo to skvěle.
Karbanátky jsou vhodné na svačinu na lodě nebo na cestu z Norska.
:-):-)
#73474 24.10.2013 v 16:12Jeden rychlý recept, který děláme i Norsku a je to pro nás ňamka…
Salát z tresky
0,75 kg tresky (6 filet)
1:2 voda ocet
uvest do varu a vařit cca 10 minut, než se začne rozpadat
nechat v nálevu vychladnout a obrat a vyndat kosti
Uvařit 1 velkou mrkev
Sterilované okurky – nastrouhat
Cibule (nadrobno nakrájená, v nálevu nechat projít varem)
Sůl, pepř
400 ml majonézy
#73475 24.10.2013 v 16:28To je ten co jsi mě poslala mailem viď?
#73479 24.10.2013 v 17:16Ano, to je on a moc nám chutná, je to od Marienky.
#74174 10.11.2013 v 12:09UZENÉ MAKRELY
1) Zmrzlé makrely vyndám ráno z mrazáku a nechám je samovolně rozmrznout.
2) Večer, když jsou makrely rozmrzlé, je ještě pořádně propláchnu od zbytků krve a jiných nečistot.
3) Připravím si slaný nálev dle norského receptu a to takto. Oškrábu jednu syrovou bramboru, kterou dám do nádoby se studenou vodou. Přisypávám sůl a míchám a míchám tak, aby se sůl rozpouštěla. V okamžiku, kdy se brambora, která je stále v nádobě s vodou, začne vznášet, je nálev hotov. Stačí, když se brambora vznáší, nemusí plavat, to by bylo už moc slané. Ona se prostě odlepí ode dna a začne se lehce pohybovat směrem k hladině.
4) Pokud chci udit ráno, tak dále postupuji takto: Makrely nakládám zhruba na 10 hodin. To znamená, že já je dávám do nálevu zhruba ve 22,00 hodin. Udím jich na jednu várku okolo 20 kusů. Do gastronádoby s víkem dám makrely, zaleju je připraveným nálevem, něčím těžším je zatížím tak, aby byly všechny pod vodou a nechám je v chladu do rána.
5) Ráno okolo 8 hodiny makrely vyndám z gastronádoby a pořádně je propláchnu studenou vodou. Vysuším je a nechám je na starém prostěradle ještě dosychat.
6) Mezitím si roztopím udírnu. Udírna musí být velmi dobře roztopená a nesmí se na jejích vnitřních stranách srážet voda. Já mám udírnu zděnou s vnitřním dřevěným obložením. Vytápím ji 2-3 hodiny předem. Teplota uvnitř udírny se mi pohybuje okolo 90 – 110° C.
7) Před vlastním uzením nechám udírnu zchladnout na 80 ° C a začnu do ní věšet makrely. Makrely mám propíchnuté háčky skrz kost lebky. Výborně tak makrelu udrží po celou dobu uzení.
8) Každou makrelu ještě před pověšením do udírny pro jistotu dosuším hadrem.
9) Když jsou všechny makrely v udírně (nesmějí se vzájemně dotýkat), tak udírnu zavřu a začíná vlastní proces uzení.
10) Teplotu v udírně nechám spadnout na 50 – 60 ° C a po celou dobu uzení tuto teplotu dodržuji.
11) Udírnu nechám po celou dobu uzení zavřenou a makrely nekontroluji.
12) Udit začínám zhruba v 11.00 hodin a v 17.00 hodin je hotovo.
13) Zhruba hodinu před koncem uzení již do topeniště nepřikládám a klidně nechám spadnout teplotu i na 40 ° C.
14) Z předchozího popisu vyplývá, že samotné uzení v mém podání, trvá cca 6 hodin. Po těchto 6 hodinách krásné, zlatavé makrely vyndám a nejlépe ještě teplé nabídnu ke konzumaci.
15) Dobrou chuť.
#74176 10.11.2013 v 12:17Možná to tu už někde je,ale pro oživení.Pomazánka z tresčích jater.Játra zavařujem do skleniček od tatarky-helmans,takže z jater vyberu koření a nechám odkapat od oleje,na jednu skleničku dám jednu velkou cibuli,tavený sýr-100gr a mletý pepř.Vše pořádně promýchám a je hotovo.Na čerstvém pečivu-LAHŮDKA.:-P
#74177 10.11.2013 v 12:43A ještě salát z makrel,také jen pro připomenutí protože tu asi někde bude.Makrely vyfiletuju hned na lodi,opláchnu v moři a zasipu solí.Může to zůstat naložené do příštího Norska.Takže požadované množství vyberu a opláchnu od soli.V nádobě zaleju samotnym octem-8%-a nechám tři dny.Po třech dnech opláchnu pod tekoucí vodou,stáhnu kůži-kůže vypadá jak slabý mikrotén a stahuje se velmi dobře,stahovat začínám v místě na hřbetě za hlavou.Makrelu nakrájim na kousky tak 2cm.Nakrájim najemno cibuli-cibule dávám tak 2 třetiny váhy ryb,dále přidám nové koření,bobkový list a pepř.Pepře dám pár kuliček a drobet zasipu mletým,vše ještě zakapu olivovým olejem a pořádně promíchám.Potom dám do sklenic a do chladu.Možno konzumovat hned ale lepší je nějaký den nechat uležet.Po flámu ten nejlepší lék.:-D
#74274 11.11.2013 v 18:28Dnes jsem taky vyčoudil pár fišlí, docela to vyšlo, slaný akorát, ryb akorát, všichni spokojený …
#74275 11.11.2013 v 18:34Vypadá to dost dobře. :-P:-P:-P:-P
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › RECEPTY