V poslední době jsme rybařili na člunu ve čtyřech a to vhledem k tomu, že jsme smíšená posádka (2 ženy a 2 muži). Roli hrála sehranost a taky to, že ženy to mají s čuráním na vodě složitější a chtěli být na lodi spolu.
Výbava a způsob lovu je ve větším složení posádky lodě velmi důležitá. Souhlasím tím se všemi, co v tomto duchu píší výše. Všichni jsme vybaveni elektr. multiplikátory, váhu (gramáž) pilkrů volíme stejnou tak, aby spouštění pilkrů v driftu probíhalo stejnoměrně a i tah (splavování pilkrů) byl stejný. Také první spouštění pilkrů (po zkoušce směru driftu vody a tím i výběru boku lodi, ze kterého se bude chytat) se provádí naráz, na povel kapitána lodi. Při vylovování chycené ryby, většinou ostatní vytahují udice z vody, nebo do bezpečnější hloubky, jeden pomáhá s vylovením ryby. Opakované nahazování se musí provádět s opatrností a co nejdál od směru šňůry chytajícího souseda. Při pilkrování chytají z jednoho boku (po driftu) naráz 3 pilkraři. Obvykle natočím loď levým bokem tak, aby z něho pilkraři mohli chytat a já mám ze sedačky řízení volný pravý bok pro vláčení. Není to sice ideální pro vláčení "po driftu", ale co neuděláš pro spokojenost žen :-P a posádky. Taky se nám stane, že se pilkraři zamotají, ale není to tak časté a v sehrané (klidné) partii se to zvládne i s úsměvem. Takže, dá se to zvládnout i ve čtyřech, ale samozřejmě posádka ve 3 lidech, či 2 lidech na lodi je podstatně větší rybářský komfort. Respektování pokynů kapitána lodi je základem úspěchu a taky bezpečnosti posádky. Děvčata se mě před každým spouštěním pilkrů ptají, zda mohou spouštět. Pokyn vytahovat, respektují všichni beze zbytku, včetně kapitána. Vím, že to tak funguje u většiny zkušených posádek, ale původní dotaz byl zřejmě od nezkušeného mořského rybáře. Tak jsem si dovolil mu předat svoje osobní zkušenosti i se začínajícími rybáři na moři.