Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Neschází vám Polaci?
- Toto téma obsahuje celkem 391 odpovědí. Do diskuze (70 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Duke a poslední změna proběhla před 8 roky a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
#72610 9.10.2013 v 10:41
dub napsal: Schází,schází, já už nemám v mrazáku ani jedného.
Jsem z Havířova, takže tady u hranic se to polákama jenom hemží, ale v mražáku už taky nemám ani jednoho. Dvě obecňačky a dva kelery a pro letošek konec.
#72611 9.10.2013 v 10:47No, tak koukám, že Těch co se potřebují vzdělávat bude asi víc.:-P
#72613 9.10.2013 v 11:36Tak kluci dáme znovu povídaní o Polacích….Lov Polaků na mělčinách.
Mnozí mi dáte za pravdu,že lov Polaků na mělčinách patří k jedním z nejhezčích zážitků z Norska.Vidět, jak vám Polak zaútočí na nástrahu v akvárku pod člunem a ještě k tomu pořádnej klacek,tak věřím že si na to spomenete i u vánočniho stromečku
:-DHorší to je když ho vidíte a tu nástrahu vám jen sleduje.Jedenkrát,dvakrát….a pořád jenom zkoukne, něco si pomyslí a pluje dál.To jsou adrenalinové situace, kde se nejvíc probouzí lovecká vášeň.Pro tohleto sem si lov Polaků zamiloval.V situaci okukování nástrah musí nastoupit vysoká škola rybařiny.Právě veškeré zkušenosti a rady, které člověk nazbíral pomůžou k úspěchu.V takových situacích nastáva na lodi chaos. Všichni kdo takovou rybu vidí, tak se snaží nabídnout tu svoji nástrahu,dochází k rychlým výměnám gum,pilkříků a všeho možného…Když se věnuji Polakům většinou mám připravené dva až tři vláčaky.Každý je jinej.prvý těžší 20-6Ogr se šnůrou používam na příboj,druhý 10-40gr s vlascem na mělčiny a třetí 5-20gr na těžké podmínky….Těžké podmínky u Polaků považuji bezvětří,ostré sluníčko a totálny olej…tam používam fluocarbon.letos sem poprvně používal i Nanovlákno,ale topopíšu později..Když nastane situace,že vidíte ryby a neberou, je potřeba všechno zjemnit.nastupují ty nejlehčí věcičky které se do norska vozí.Někdy se dostávam až na 6gr.zátěže a 0,16 vlasec…z toho množství hodin zkoušení a testování, je tohle hranice, pod kterou se už nedá jít..Máte sice zpousta ryb na prutu ale ztracených ryb je daleko více…Samozřejmě je potřeba zmenšit nástrahy.Tyhle ryby jsou už většinou po hodech, které sme prošvihli a jenom tak brouzdají a podle nálady něco zobnou…v tyhletych situacícch používam malé streamriky a malé gumi.povětšině benja od relaxu č.1 4cm v přírodních barvách rybiček.Tu se mi neosvědčili pilkříky.ty nejmenší se špatně ovládají a nepracují tak jak by měli.osvedčili se také různe plandavky a dokonce třpitky,které používam běžně na sladkou vodu.No předcejen, moji srdcovkou je flashjig a streamer.Po takovém zjemnění docházi k podstatnému navýšení záběrů a zdolaných ryb.Je ovšem potřeba počítat i z množstvým ztracených ryb.předsa je nějaký ten Polak zaleze do chaluh a toje na jemný cajch většinou závérečná.v takovýto situci pomůže otevřít cívku a polak si sám vyleze ale většinou je to ztracená ryba.:-SJinak většinu Polaků se strácí kůli špatně nastavenej brzdě.Polak je ryba která podniká prudké výpady při zdolávaní a na jeden zátah si i 60cm ryba veme 10m vlasce.Nevěřili by ste ale největší příčinou jsou vázky….8-OStáva se to imně, že po utržení vázky a navázaní nový nástrahy zapomenu nastavit brzdu a hned další ryba jde do pr…e.Tehdy si i já nadávam no hlavně že vždy všechny poučuji, aby si nato dávali pozor:-S:-D:-DNa zdolávaní rozhodně doporučuji používat podběrák.Gafováni Polaka považuji za nedůstojné pro tuhle rybu…Přece jen Lov polaků je nejbližší způsob mořského rybolovu tomu sladkovodnému a taky sem nikdy u nás neviděl gafofat boleny nebo candáty…používam klasický plavačkový okrouhly podběrák s pogumovanou sítkoua 1M dlouhou rukojetí…vrele doporučuji…cos týče samotné montáže nástrahy,jak sem psal minule nepoužívam obratlíky..a v těžkých podmínkach sem o tom přesvědčen že je to rušivý prvek na nástraze…v minulosti sem používal před hlavní nástrahou přívěs malého streamrikuasi 1m daleko už sem o tom psal v minulosti.Super sestava ,ale za největší problém považuji když se na obě nástrahy pověsí polaci.V 90 procentech sem přišel o oba.Když sem udělal hrubší návazec, tak to nebylo ono.špatně to všechno pracovalo a záběru bylo podstatně míň.Tak sem od dvou zápřahu upustil pokud nenajdu způsob jak zamezit utržení montáže….když vidíte polaky a neberou pomůže necchat nástrahu padnout na dno chvíli počekat a pak ji prudce zvednout a rychle navíjet.Většinou dojde k výpadu Polaka těsně pod člunem a o rodeo je postaráno.Letos se mi i kamarádum stalo,že Polak vylít za nástrahou až ven z vody a ve výskoku ji vzal.jěště ted se mi třesou kolena jak sem se lek…
:-|:-P:-D
#72618 9.10.2013 v 12:06Čau Pavle popisuješ to tu moc pěkně.:-)Už jsme dlouho nelovili tady.Co si zajet na okouny nebo na candoše?;-)
#72621 9.10.2013 v 12:10tento typ podběraku se mi osvědčil nejlíp…dá se použít i bez rukojeti
#72622 9.10.2013 v 12:12Jindro čas kdyby byl….:-Sdo 20.10 se nikam nedostanu ,pak můžem skočit někam…
#72625 9.10.2013 v 12:24Fajn zavolám ti.Taky musíme probrat výbavu pro Renatu.Příští rok ji vezmu sebou.Smlouvu od Tomáše už máme doma.V Pondělí posíláme zálohu.Jedeme do Grefsnesvagenu osmý termín 1.7-13.7 2014.Je natěšená už teď.Mě to postihne tak dva měsíce před odjezdem.:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D
#72627 9.10.2013 v 12:30jigin1 napsal: tento typ podběraku se mi osvědčil nejlíp…dá se použít i bez rukojeti
Podběrák jsem letos používal také a je to užitečná pomůcka.Rybář nepřichází o ryby.
#72628 9.10.2013 v 13:14Pavliku, náhodou ty dvojnávazce co jsi psal a jak jsi mi před odjezdem poradil byly supér. Chytil jsem na ten pomocný hodně ryb, ale je pravdou když na to skočili 2 byl problém.
#72629 9.10.2013 v 13:28jigin1 napsal: Tak kluci dáme znovu povídaní o Polacích….Lov Polaků na mělčinách.
Mnozí mi dáte za pravdu,že lov Polaků na mělčinách patří k jedním z nejhezčích zážitků z Norska.Vidět, jak vám Polak zaútočí na nástrahu v akvárku pod člunem a ještě k tomu pořádnej klacek,tak věřím že si na to spomenete i u vánočniho stromečku
Horší to je když ho vidíte a tu nástrahu vám jen sleduje.Jedenkrát,dvakrát….a pořád jenom zkoukne, něco si pomyslí a pluje dál.To jsou adrenalinové situace, kde se nejvíc probouzí lovecká vášeň.Pro tohleto sem si lov Polaků zamiloval.V situaci okukování nástrah musí nastoupit vysoká škola rybařiny.Právě veškeré zkušenosti a rady, které člověk nazbíral pomůžou k úspěchu.V takových situacích nastáva na lodi chaos. Všichni kdo takovou rybu vidí, tak se snaží nabídnout tu svoji nástrahu,dochází k rychlým výměnám gum,pilkříků a všeho možného…Když se věnuji Polakům většinou mám připravené dva až tři vláčaky.Každý je jinej.prvý těžší 20-6Ogr se šnůrou používam na příboj,druhý 10-40gr s vlascem na mělčiny a třetí 5-20gr na těžké podmínky….Těžké podmínky u Polaků považuji bezvětří,ostré sluníčko a totálny olej…tam používam fluocarbon.letos sem poprvně používal i Nanovlákno,ale topopíšu později..Když nastane situace,že vidíte ryby a neberou, je potřeba všechno zjemnit.nastupují ty nejlehčí věcičky které se do norska vozí.Někdy se dostávam až na 6gr.zátěže a 0,16 vlasec…z toho množství hodin zkoušení a testování, je tohle hranice, pod kterou se už nedá jít..Máte sice zpousta ryb na prutu ale ztracených ryb je daleko více…Samozřejmě je potřeba zmenšit nástrahy.Tyhle ryby jsou už většinou po hodech, které sme prošvihli a jenom tak brouzdají a podle nálady něco zobnou…v tyhletych situacícch používam malé streamriky a malé gumi.povětšině benja od relaxu č.1 4cm v přírodních barvách rybiček.Tu se mi neosvědčili pilkříky.ty nejmenší se špatně ovládají a nepracují tak jak by měli.osvedčili se také různe plandavky a dokonce třpitky,které používam běžně na sladkou vodu.No předcejen, moji srdcovkou je flashjig a streamer.Po takovém zjemnění docházi k podstatnému navýšení záběrů a zdolaných ryb.Je ovšem potřeba počítat i z množstvým ztracených ryb.předsa je nějaký ten Polak zaleze do chaluh a toje na jemný cajch většinou závérečná.v takovýto situci pomůže otevřít cívku a polak si sám vyleze ale většinou je to ztracená ryba.Jinak většinu Polaků se strácí kůli špatně nastavenej brzdě.Polak je ryba která podniká prudké výpady při zdolávaní a na jeden zátah si i 60cm ryba veme 10m vlasce.Nevěřili by ste ale největší příčinou jsou vázky….Stáva se to imně, že po utržení vázky a navázaní nový nástrahy zapomenu nastavit brzdu a hned další ryba jde do pr…e.Tehdy si i já nadávam no hlavně že vždy všechny poučuji, aby si nato dávali pozorNa zdolávaní rozhodně doporučuji používat podběrák.Gafováni Polaka považuji za nedůstojné pro tuhle rybu…Přece jen Lov polaků je nejbližší způsob mořského rybolovu tomu sladkovodnému a taky sem nikdy u nás neviděl gafofat boleny nebo candáty…používam klasický plavačkový okrouhly podběrák s pogumovanou sítkoua 1M dlouhou rukojetí…vrele doporučuji…cos týče samotné montáže nástrahy,jak sem psal minule nepoužívam obratlíky..a v těžkých podmínkach sem o tom přesvědčen že je to rušivý prvek na nástraze…v minulosti sem používal před hlavní nástrahou přívěs malého streamrikuasi 1m daleko už sem o tom psal v minulosti.Super sestava ,ale za největší problém považuji když se na obě nástrahy pověsí polaci.V 90 procentech sem přišel o oba.Když sem udělal hrubší návazec, tak to nebylo ono.špatně to všechno pracovalo a záběru bylo podstatně míň.Tak sem od dvou zápřahu upustil pokud nenajdu způsob jak zamezit utržení montáže….když vidíte polaky a neberou pomůže necchat nástrahu padnout na dno chvíli počekat a pak ji prudce zvednout a rychle navíjet.Většinou dojde k výpadu Polaka těsně pod člunem a o rodeo je postaráno.Letos se mi i kamarádum stalo,že Polak vylít za nástrahou až ven z vody a ve výskoku ji vzal.jěště ted se mi třesou kolena jak sem se lek…
#72631 9.10.2013 v 13:37Pavlíku taky sem je použil ale na podzim byli ty polaci průměr kolem 70 cm a třikrát za sebou takto přišel o sestavu tak sem to už nepoužil.ale rozhodně tato sestava vyprovokuje ryby k záběru.akorát když to zaujme dva polaky tak je problém…
#72633 9.10.2013 v 13:40toto je ta tandemová sestava…dá se použít i malý twistřik ale streamr je lepší
#72654 10.10.2013 v 4:58To Jigin: Díky, bylo to moc zajímavé a poučné. Já požívám nejemnější sestavu (prut sportex 14-40g a vlasec 0.25). Používám vlasec cca do 20m hloubky a až potom šňůru, ale tu málo, asi to s ní moc neumím. Na vylovování ryb používám kleště. Co se týká nastrah, tak používám většinou gumy a pilkry. Gumy obecně požívám menší, největší jsou od H. Dufka a to i na ostatní ryby. Pilkry od 40g do 100g. Letos jsem používal i Zoomy a bylo to fajn. Barvy gum, Zoomů a pilkrů tmavší modrá, můžou být i flitry, medová, kouřová a H. Dufka gumy a pilkry od Hartyho. Můj poznatek byl a už jsem to zde zmiňoval, že když byli aktivní, tak brali i žluto-červeného twistra s červenou hlavičkou nebo cokoliv jiného. Bylo tu dost připomínek na ZOOMy, že to s nimi nejde. Já jsem s nimi chytal převážně jen polaky a byl jsem spokojen. Je pravda, že jsou měkké a rychle zničeny nebo pškozeny, ale jejich měkkost je asi jejich výhodou.Pravdou je, že jsem s nimi pracoval daleko jemněji než např. s twistry. Pokud to bylo v mělčině, tak nahodit nechat dopadnout, pak “nadskočit” a přitahovat, pomalu, pak pár otáček rychleji, zastavit a vše opakovat. Pokud to bylo na hraně, tak pustit na dno nebo do požadované hloubky a zvednout nad dno nebo ve sloupci držet a nechat pracovat drift, popřípadě povitáhnout a opět zastavi a zase dolů a zastavit a čekat na brutální záběr a pak už to znáte. Příští rok hodlám zkusit mušák a už se na to těším.
#72655 10.10.2013 v 5:25Ja taky proti ZOOMUM nic nemám ,akorát se moc nahodí na tu nejlehčí vláčku ale rozhodně je to o rukouch…kdo má dřevěné ruce,tak může mít za nástrahu cokoliv a bude úspěšný jen částečně….a ještě jeden poznatek..Největší ryby loví obvikle ti, kteří přijedou do Norska poprvé a ještě k tomu nejsou rybaři:-D:-D:-D:-PPoseidon je k nim milosrdný…..
#72664 10.10.2013 v 6:25jigin1 napsal:
Ja taky proti ZOOMUM nic nemám ,akorát se moc nahodí na tu nejlehčí vláčku ale rozhodně je to o rukouch…kdo má dřevěné ruce,tak může mít za nástrahu cokoliv a bude úspěšný jen částečně….a ještě jeden poznatek..Největší ryby loví obvikle ti, kteří přijedou do Norska poprvé a ještě k tomu nejsou rybařiPoseidon je k nim milosrdný…..
. :-)Poseidon to dela schvalne ze novackum prihraje velke ryby,:-P aby se dotycny vratil,a propadl Norskemu snu.!8-)8-)
-
AutorPříspěvky
Téma ‚Neschází vám Polaci?’ nepřijímá nové odpovědi.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Neschází vám Polaci?