Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Neschází vám Polaci?
- Toto téma obsahuje celkem 391 odpovědí. Do diskuze (70 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Duke a poslední změna proběhla před 8 roky a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
#40592 24.6.2012 v 23:33
Potvrzuju výskyt polaka na Vesterålen, v půli dubna při jedné vyjížďce 2 ks cca 3kg každej, v noci na včerejšek 3 ks – 2 malí šli z5, většího 73 cm 2kg si mažu na chleba. Jsem zvědav co se stane až mi za cca 2 týdny dorazí zásilka se zoomy 🙂
#60805 28.4.2013 v 11:12Tak chlapi.Co se děje,schází mi polaci. Jaká je situace,najeli hejna?Ti co přijeli jaké nalovili a foto ať přidají.
#72430 6.10.2013 v 17:59Tak jsem čtyři měsíce doma z Norska a zajímá mně ,jak jste byly úspěšní v lovu Polaků.Jestli máte nějaké nové poznatky či fígle ,jak tuto rybu lovit. Tento rok byl pro nás trochu jiný než roky předešlé a to že před našim příjezdem se změnilo počasí a citelně se ochladilo.Na osvědčených místech jsme chytali jen jednotlivé kusy a to ne pokaždý. Tak jsme hodně experimentovali.Jako každý rok jsme nejvíce chytali na malé pilkříky a v porovnání s jinýma partama rybářů z Čech,Německa.Polska atd. jsme úspěšní byly.Co se také osvědčilo -průhledný gumový “červy” neznámého výrobce,plovoucí woblery větších velikostí volně se pohybujících po hladině na které Polaci a Obecňačky útočili.A taky chytání na větší splávek-na plavanou.To nás hodně překvapilo.Co se ale vůbec neosvědčilo,byly gumy od ZOOM.Měli je tam chlapi z Moravy,kterým na tuto nástr. nezabrala ani ryba a tak je tam rozdávali.My dopadli stejně.Vodili jsme rychle,pomalu,nechali jen tak v moři v proudu a nic.Patříme k těm co na ZOOM neumí.
#72433 6.10.2013 v 20:18to Harty…Letos sme jeli na dvě výpravy do Norska specialne kůli Polakům.Hodně záleží od lokalit.Už nekolik let se věnuji speciálně jenom tyhle rybě,a mám vyzkoušených nespočet nástrah všeho druhu.Zkoušeli sme hodně lokalit ,ale suverejně jako nejlepší se jeví Hitra,Smola,Froya a jejich okolí.Pro intenzívni lov Polaků je taky důležité období…ta zprávna doba je těsně po výtěru a to cca od konce Května do pozdního podzimu..tehdy se stěhují na mělčiny a intenzivně loví potravu.Letos sme lovili jěště na konci června Polaky ,které nebyli vytřené…Polaky by sem taky rozdělil na dvě populace… na ty, které zůstavají na hloubkach/v záři sme je tahali při lovu mníku ze 150m…Tyhle mají vyšší tělo a Střibritou barvu..Těžko říct jestli se tam zdržují v hejnech,nebo jsou to jenom jedinci..v žaludkách mněly ale zvláštni natrávene rybky, které se nám nepodařilo identifikovat..možná že se specializují právě na tyhle hlubinné rybičky…mělčinové Polaky jsou jasný vždy se jich zdržuje po hromadě víc,ale málokdy víc jak 5-10ks.Za ty roky sme si s partou vyvinuli úspěšnou taktiku a to:-každá zátoka a zátočka má svýho Polaka…z jedného místa ulovit 1-2 polaky a přesunout se o kus dál…snažíme se první náhod udělat pokud to jde najednou všichni z člunu..na 90proc.všichni zavadíme o polaka…správat se tiše a hlavně příjezd na lokalitu musí být tichý..výborná místa jsou náběhové příbojové hrany ostrůvku ale je zajimavé že ne vždy se tam polaci zdržují.jeden den zachytáte a druhý den neškrtnete o rybu.Je zajimavé,že v pěnách sme nikdy nenarazili na velké Polaky,vždy jen tak do 75cm…teměř všechny velké Polaky jsme dostávali na hranách s propadom do hloubek cca30a víc metrů….10metrů lavice a pak padák to jsou top místa…polaky mají svý hodiny,kdy intenzivně loví a to ráno cca od 4hod po 9hod a pak večer…přezden podle počasí je potřeba všechno zjemnit a víc spekulovat s nástrahami..při lovu Polaků je potřeba mít více nástrah,protože jenom pár je univerzálnich a dá se snima lovit s úspěchem počas celého dne…nemá význam kupovat po 2-3 nástrahy,lebo je to obyčejně jenom na pár náhodů.Kdo se chce intenzívně věnovat polakům,musí počítat ,že tady se fakt nástrahy trhají..já kupříkladu na 9 dní mám k dispozici po 40ks z každé odskoušené nástrahy to je cca 5 na jeden den a někdy se to povede utrhnout i za hodinku…z hlavičkami si vystačím od 10 do 28gramů.ve výměne nástrah je potřeba být trochu flexibilní a rychle se přispůsobovat situaci počas driftu.proto je výhoda mít je napíchané někde v dosahu na člunu…jsou na trhu různe rychlopřipináky a karabinky…já je osobně nepoužívam,vážu jigi přímo na vlasec alenic proti nim nemám, pokud nejsou nejak zbytečne předimenzované…já musím zhruba každý druhý den odmotat kus vlasce,ale je to tím,že sem si nezvyk na karabíny…..o nástrahách napíšu zítra, lebo to je samostatná kapitola
:-S:-S:-D:-D
#72435 7.10.2013 v 4:30To Harty a Jigin1: Díky, jsou to krásně popsané postřehy a zkušenosti. Já jsem měl/mám od Hartyho jeho krásné výrobky a moje zkušenosti z okolí ostrovů Hitra, Dolmoya a Froya jsou takové, že jsou opravdu určitá místa a časy, kdy chytáte polaky na hod a zase jindy o ně neškrtnete a to na tom samém místě a třeba i hodinu. Jednotlivě je chytnete kdekoliv a to i tam, kde by jste je určitě nečekali. Co se tyká nástrah, tak se moc těším co napíše Jigin 1, neboť já je chytám převážně na gumy a letos jsem měl i skvělé úspěchy na Zoomy. Barvy, které byly úspěšné, u nás a bylo to cca od 18 května do 13. června, modrá, Whisky, ale chytil jsem je i na oblíbenou žluto červenou na dorše a jiné. Souhlasím, že důležity je klid a ticho. Při chytání v mělčinách a v chaluhách jsme na místa dojížděli s vypnutým motorem nebo se oblastí nechávali unášet driftem. O chytání úžasné ryby polak se dá povídat a poslouchat do nekonečna. Tak se těším i na poznatky jiných “Norků”.
#72437 7.10.2013 v 5:31Kuliku ve středu začneme ty polaky diskusně rozebírat. Jinak souhlas s Jiginem1 a Hartym. Já používám obratlík a přesto každý druhý nebo třetí den lovu tak 10m vlasce odříznu.
#72439 7.10.2013 v 5:43To jigin1: od koho a jaké provedení vlasce používáš, myslím sílu, barvu. Dík
Jinak velmi pěkně popsané, pomalu by to dalo na článek “jak na polaky”.
#72445 7.10.2013 v 6:15No tak to sem toho vyzkoušel už fakt hodně.dlouhé léta sem používal vlasec ESOX RAPTOR 0,24 nebo 0,26/ nerád dělám reklamu/ale je to nejuniverzálnejší vlasec jak na slanou tak sladkou vodu i vdněšný době ho nemám problém kdykoliv použít.Kedže mně požádalo několik firem o objektivne testy tak poslední léta spíš testuji rúzne vlasce.Fluokarbon používam od loňska 0,24 HANAK můžu doporučit na návazce.Letos sem testoval PRECEDENT od Lovec Rapy .do tloušťky 0,25 docela dobrá volba a hlavně cena,větši čísla se neosvědčili protože je tvrdší a sradostí padal zcívek a víte co to u vláčky znamená:-D
#72447 7.10.2013 v 6:33to Harty,letos sem v KVAENVERU na Hitře v krámu narazil na pilkre a dám krk na to že je to Tvoje práce:-D..jinak skvělá práce…
#72459 7.10.2013 v 9:14Kime, určitě to ve středu probereme, už se těším.:-P Honzovi P. jsem o tom srazu řekl a prý určitě přijde.:-P
#72461 7.10.2013 v 9:18To Jigin 1: Stále vyhlížím Tvé pokračování vyprávění o nástrahách na polaky. Představuji si jej rozdělené na jednotlivé oblasti ( mělčiny u ostrovů, chaluhové oblasti, hloubky, noc, den a nevím co ještě jsi vyzkoušel? 😕
#72462 7.10.2013 v 10:08Kuliku akorát nad tim sedím a dávam to do kopy tak udělám nějaké samostatné části a budu to sem dávat
#72463 7.10.2013 v 10:12Tak už neruším a jen se těším!:-?
#72464 7.10.2013 v 10:21jinak se omlouvam za češtinu, ale jsem Slovák a žiju v Plzni 7let tak se pořád učím:-D:-D
#72465 7.10.2013 v 10:30Pavliku neboj mi Ti rozumíme:-D a když ne tak si to u pivka vysvětlíme8-O
-
AutorPříspěvky
Téma ‚Neschází vám Polaci?’ nepřijímá nové odpovědi.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Neschází vám Polaci?