Hasvik, NO
temperature icon -6°C
občasné mrholení
Trondheim, NO
temperature icon 1°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon -4°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 1°C
mírné sněžení
Malé, MV
temperature icon 32°C
skoro jasno

Nástrahy, návnady, finty

Zdravím všechny.

Každý, kdo jezdí do Norska má jistě nějakou fintu, nebo oblíbenou nástrahu, nebo jenom malinko jiný způsob použití známé nástrahy. Pravděpodobně na tomto webu již vše proběhlo (nebo téměř vše), ale nejsem si vědomý, že by to bylo jako samostatné téma, sloužící k rozšíření našich obzorů pro ty, kdo do Notska jezdí už déle, pro ty kdo začínají to může být velmi užitečný zdroj informací. Samozřekmě sem patří i nástrahy a návnady tradiční, dále i typy, finty apod. Sám bych začal mojí nejoblíbenější nástrahou na Polaky. Jedná se o modifikaci tzv."Hauserova peří" . Není to můj objev, ale už dvě výpravy do Norska to byla moje nej nástraha. Používám ji při lovu ze břehu (skály - mírný sklon, hodně "trávy"). Pomalu vláčím těsně nade dnem. Úžasné záběry polaků 70-90 cm. V lokalitě kam jezdíme je to jistě nástraha nejůčinnější. Loni jsem za hodinu chytil takovýchto polaků 5. Parťáci okolo mě- bylo jich dalších 5, chytili polaka jediného a takhle to bylo vždy, když byly pto tuto nástrahu podmínky. Ty podmínky jsou důležité, protože je to nástraha lehká, špatně létá a bere ji vítr. Takže je nutné téměř bezvětří. Když, ale vyjde počasí, svítí sluníčko, nefouká, prut 2,7 10-30g, silon 0,22-- PÁNOVÉ TAK TO JE ORGASMUS. Prosím pánové a dámy pište, pište...

Odpovědět

Ano to je ono...tohleto je klasický štikovej streamr.Vyrábi se s Furabou vláken a muchaři ho dobře znají.ja sem je vyráběl od 1995 jěště s původní rumunské syntetické vlny Lanave.Až později sem prošel na furabou.Moje jigi jsou odvozené od tyhle koncepce...streamer má omězení na hloubku.S mušákem ho dostaneš do max.8-10m a to musíš mít sakra těžkou šnúru.já sem dokonce používal izolovanej drát co se používa na odstřel v baních.větší problém je však hustota mořské vody,nebo tahat muchařskou šnúru je pořádna dřina...tento streamer na videu je vyroben s crystalhairu.Nejdůležitejší je vyváženost a to je záležitost zkušeností vazače.Pro kutily nafotím postup jak se váže tenhle streamr není to žádna tajnost..je to poctivá ruční práce proto nikdy nebude trh s tymato věcičkama přesicen...jinak skvělé video..

Také jsem občas použil streamry, ale jen jako přídavek k pilkru nebo gumě. Příští rok pojedu na podzim s Honzou Pecinou na Hitru a on používá mušák a tak si jeden starší také vezmu a jsem zvědav na své úspěchy. Myslím si, že by bylo možno chytat např. polaky a dorše v mělčinách u ostrovů, kelery a makrely v hejnech. Pokud má někdo zkušenosti s chytáním na mušák, budu rád, když je zde zveřejní. :-?

přesně tak, streamre jsou hlavně na mělčiny.osobně jsem několikrát v Norsku na moři streamroval s mušákem a nějaké polaky sem dostal.je to ale docela náročná technika a přívlač je efektivnější.zato na mušáku je to zcela jinej zážitek při zdolávání.Větší problém je z počasím.. nej lepší je bezvětří.když fouká tak většinou je drift po větru ,takže se musí házet proti vetru a to je docela mazec už při síle 3-4..po větře zas když vyklesá šnúra do hloubky tak ji máš pod člunem:-S ale dá se to zvládnout jenom musí všichni na člunu spolupracovat.Spíš se lépe streamruje v polouzavřených zátokách,kde není potřeba často ,,kopnout do vrtule,,Honzo Pecina je zkušenej borec a rozhodně budeš mít dobrého učitele.Z makrelami je to hůř ,lebo se hejna hodně rychle přesouvají akdyž je najdeš, tak je to o rychlosti dostat to do správne hloubky.jinak jízda makrely na mušáku je neskutečnej zážitek a hlavně neumíš odhadnout velikost ryby...ja sem je chytal tak, že na kolečku sem mněl cca 0,35 vlasec tak 30metrů a používal se 8g flashjig s jedním streamrem koncovej návazec 0,20..streamre stříbrné nebo bledě modré 6cm a háčky 8...když se pověsili dvě tak to bola jízda jak s 5kg polakem...rozhodně mušák vyzkoušej snad tě to chytne...nejidealnější je obdoní od konce června do podzimu tak hodně štěstí

koncový flashjig

Kuliku na sraze v Praze ti nějaké streamry daruji na odzkoušení...

To Jigin: Díky za rady i ukázky. Vyzkouším to, už se těším.:-P Díky, budu tam.:-P

[citace]007krivanek napsal:

Na přání jednoho nejmenovaného byla vyrobena smrtelně nebezpečná nástraha . Jestli to bude míti úspěch, to nevím, ale do této rubriky to patří.

[/citace]

Tak to je mazec !!! Dave vzal by si jich pár na ukázku do Prahy ??? Jestli je teda ještě máš ;-)

Kluci, chtěl bych se zeptat, jakou sílu monofilu používáte u koncového návazce pilkru či na paprikách? Hodne se píše o síle 1mm+, ale domnívám se, že je to zbytečně silné, ryby to může odradit.Kamoš používal 0,5mm a v poho.

Ono se na to nedá odpovědět univerzálně. Záleží kde a na co chytáš. Na Soroyi, ale i na Bakkanu, na pilkrování používáme skutečně 1mm monofil. Je to dané váhou pilkrů (500+), dále pak i tím, že zpravidla používáme i 1-2 návazce (paprika, chobotnice ...).

Na těžkou přívlač s Roybaity tento monofil používáme také, protože vesměs doufáme, že se nám na to pověsí nějakej pěknej kousek halibuta :-)

Ve středním Norsku si umím představit, že by monofil byl o něco slabší, ale zase bude záležet na tom, na jak velké ryby je lov cílen :-)

Letos kolega z lodi ztratil pravděpodobně mníka v zal ve 120metrech a stratil ho ve 40m jaké bylo překvapění když urval návazec z 1mm vlasce.ne že byto rozvázal ...prostě urval ,to se mi jěště nestalo8-O

Jestli nebyl poskozenej z predchoziho chytani. Vyplati se monofil casto kontrolovat a casteji menit :-) :-)

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Ahoj, sháníme 6-tého do naší...
Dnes je neskutečný den, za hodinku...
V Kvanvaeru na Hitře sekají teď...
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!