Hasvik, NO
temperature icon -4°C
skoro jasno
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -2°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 0°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

Nástrahy, návnady, finty

Zdravím všechny.

Každý, kdo jezdí do Norska má jistě nějakou fintu, nebo oblíbenou nástrahu, nebo jenom malinko jiný způsob použití známé nástrahy. Pravděpodobně na tomto webu již vše proběhlo (nebo téměř vše), ale nejsem si vědomý, že by to bylo jako samostatné téma, sloužící k rozšíření našich obzorů pro ty, kdo do Notska jezdí už déle, pro ty kdo začínají to může být velmi užitečný zdroj informací. Samozřekmě sem patří i nástrahy a návnady tradiční, dále i typy, finty apod. Sám bych začal mojí nejoblíbenější nástrahou na Polaky. Jedná se o modifikaci tzv."Hauserova peří" . Není to můj objev, ale už dvě výpravy do Norska to byla moje nej nástraha. Používám ji při lovu ze břehu (skály - mírný sklon, hodně "trávy"). Pomalu vláčím těsně nade dnem. Úžasné záběry polaků 70-90 cm. V lokalitě kam jezdíme je to jistě nástraha nejůčinnější. Loni jsem za hodinu chytil takovýchto polaků 5. Parťáci okolo mě- bylo jich dalších 5, chytili polaka jediného a takhle to bylo vždy, když byly pto tuto nástrahu podmínky. Ty podmínky jsou důležité, protože je to nástraha lehká, špatně létá a bere ji vítr. Takže je nutné téměř bezvětří. Když, ale vyjde počasí, svítí sluníčko, nefouká, prut 2,7 10-30g, silon 0,22-- PÁNOVÉ TAK TO JE ORGASMUS. Prosím pánové a dámy pište, pište...

Odpovědět

[citace]kloboukatej napsal: Jako český nerybář a norský zapálenec stále objevuji ve znalostech mezery. Snad mi někdo poradí.

Do Norska na pilkrování se doporučuje na konci prutu spíše očko, než kladka. Koupil jsem si prut na pilkrování. Na špičce je klasické koncové očko. Když nasadím multiplikátor, vlastně prut přetočím, a to koncové očko, jak se mi zdá, je ale konstruované na zatížení v opačném směru. Mám obavu, až budu mít větší rybu, aby to očko vydrželo. Ta kladka se mi zdá pevnější, ale je tu riziko uskřípnutí pletenky.?????????????[/citace]

Na lodi stojí prut v držáku většinou trochu šikmo a za jízdy se vlastní vahou zpravidla otočí multíkem dolu. A v momentě, když jsem ho bral a obracel multíkem vzhůru, pletenka mi občas přeskočila mezi kladku a boční vedení. U silnějšího vlasce by se to nestalo.Když kladku utáhnu,netočí se,když ji trochu povolím,vždy tam nějaká škvírka je. Pár let používám prut s očkem a bez problémů.

Nejvíce trpí koncová očka, hlavně jejich keramické, nebo jiné výplně. Mně se u několika koncových oček stalo, že keramický kroužek odpadl, tím odpadl samozřejmě celý prut. Jiný problém je s manipulací prutem, mimo výlov. Šlápnutím na prut na lodi, nebo i mimo loď, nebo jinou nešetrnou manipulací, a tím zničení očka, mně přimělo ke koupi "in line", zatím jednoho prutu. Od této doby jsem alespoň na jednom prutu očko nezničil.

Mohu doporučit.

[citace]vapno1 napsal: Nejvíce trpí koncová očka, hlavně jejich keramické, nebo jiné výplně. Mně se u několika koncových oček stalo, že keramický kroužek odpadl, tím odpadl samozřejmě celý prut. Jiný problém je s manipulací prutem, mimo výlov. Šlápnutím na prut na lodi, nebo i mimo loď, nebo jinou nešetrnou manipulací, a tím zničení očka, mně přimělo ke koupi "in line", zatím jednoho prutu. Od této doby jsem alespoň na jednom prutu očko nezničil.

Mohu doporučit.[/citace]

Doporučuji pořídit prut bez výplně oček - SIC je celé očko, takže se ti nemá co vylomit - kupříkladu WFT takové pruty dělá docela běžně.

erg máš pravdu, dobré řešení. Nesmíš ale např. šlápnout na prut, tím i na očko, ohnout ho, a při snaze narovnání ti rupne. A to se mi stalo. Proto ta výměna za inline. Hlavně moje nešikovnost a za to se platí.

Dají se někde u nás koupit nerezová očka ,jde mi o koncové očko.

Pánové díky všem, co se vyjádřili k mému problému koncové očko nebo kladka. Zatím to tedy nebudu nijak hrotit.:-P

Systém Halibut

Kliknis - Co to je,to vyrábíš? (prut jsem nezjistil,ještě jsem nevyndal pruty z tubusu - zítra určitě!)

ZM

Kdepak na to nemam čas, vyrábí to nějaká slovenská firma TTpilker.

Vypadá to dost zajímavě, hlavně ten systém halibut.

V praxi to vypadá takhle

[citace]kliknis napsal:

V praxi to vypadá takhle[/citace]nejni to nějak moc okované

jak je to velké????

[citace]bulik napsal: kliknis napsal:

V praxi to vypadá takhle

nejni to nějak moc okované

jak je to velké????[/citace]

Je to až na 40 cm velkou nástražní rybu.

Fredy takto jsem ti udělal ty 200g. ještě začistím a pošlu ti je.Ty menší budou příští týden.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!