Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › LOSOS v Norsku
- Toto téma obsahuje celkem 57 odpovědí. Do diskuze (26 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel David a poslední změna proběhla před 9 roky a 10 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#14548 25.10.2010 v 8:39
Prosím Vás, viete niekto, ako je to s lovom pstruhov na riekach v Norsku?
Hlavne ma zaujíma, ako sa rozlišuje lov pstruha od lovu lososa a získanie povolenky.
Budúci rok cestou na ryby, by som to chcel skúsiť, ale nechcem, aby som musel vysvetľovať u vody, že chytám pstruhy a nie lososy.
Je to nejak rozdelené alebo odlíšené?
Ako je to s cenou povolenky?
Díky.
#14591 28.10.2010 v 9:09Nikdo vam tu neodpovida, tak ja zase napisu par “blbosti” treba se nekdo chyti a info doplni.
Pro lov na sladkych rekach potrebujete povolenku. Ta se da koupit i pres internet zde http://www.inatur.no/o2/Shop-FishTax/ do 31.3. 2011 stoji 220 NOK. Jinak se da koupit v Norsku na poste, na tur. informacich a podobne. Potrebuji ji vsichni rybari starsi 16 let.
Pak jeste potrebujete povolenku na to misto, kde rybarite.
a tady je opet nekolik moznosti – jak jinak v Norsku 🙂
Bud si koupite povolenku na nejaky usek reky nebo jezera na tur. informacich, kde vas budou i informovat o jinych prodejnich mistech (treba i soukrome domy a nebo benzinky), ale i mistech, kde povolenku nepotrebujete! Casto jsou u reky nebo jezera campy, ktere tyto povolenky vydavaji, pripadne pro sve hosty je maji i zadarmo. Vetsinou maji u cesty nejakou ceduli s reklamou.
Nekde jsou mista, kde si muzete povolenku koupit taky pres SMS – techto mist pribyva.
Nejsou nijak zvlast viditelne oznacena, foto takove informacni cedulky pridam.
Jak se odlisuje na takove lososove rece lov lososa od pstruha nevim … taky si nedokazu prdstavit, jak vysvetlim pripadne kontrole ze me losos nezajima, jen pstruh. Asi jen tim dukazem, ze nemam zadne lososy chyceny. Podle me se pri koupi povolenky na lososove rece vubec cena povolenky nerozlisuje.
Ceny povolenek na ruzna mista se take znacne lisi.
Reky byvaji rozdeleny na zony, na kazdou zonu je urcity pocet povolenek a ten se neprekracuje. Mista, kde se chyta, jsou vyznacena na mapce a u vody primo malym symbolem ryby s (nebo bez) napisem fiske nebo fiskeplas. Na techto rekach jsou take urceny denni a tydenni kvoty. seznam lososovych rek najdete zde http://www.lakseelver.no/Elveoversikt/Elveoversikt.htm a pak u kazde reky jsou zvlast odkazy na jejich stranky a podminky lovu.
Ne kazda reka je asi vyznacena jako lososova, takze na jinych tento problem odpada.
Pokud si nekde objednate ubytovani, urcite vam vas objednatel nebo majitel pak na miste poda informace kam a jak na pstruhy.
Myslim, ze vy jste byl na Averoy, tam napr. to jezero uprostred ostrova je zdarma (je tam ale strasne spatny pristup k vode, zrovna jako u jezera nad Karvagem u fotbaloveho hriste), povolenka na dalsi mista se kupuje v Bruhagen.
Nevim, zda jem odpovedela dostatecne, ale treba to nekdo doplni
#14592 28.10.2010 v 9:12foto cedule s pokyny pro nakup povolenky per SMS
#14593 28.10.2010 v 14:23Ďakujem pani Janka, tajne som na Vás spoliehal.
Mal som v úmysle zachytať si cestou na nejakej rieke alebo jazere medzi Oslom a Bergenom. Ak stále platí voľné táborenie, tak pred zaľahnutím sme chceli podráždiť nejaké pstruhy. Ale hľadať nejakú poštu alebo registrovať sa cez net, keď neviem, kde zastavím, mi príde trochu nepraktické.
Ale ten SMS systém sa mi páči. Len keď sa dívam na tú fotku, je vidieť cena dennej povolenky (75 NOK), ale nikde nevidím tých 220 NOK…
#14594 28.10.2010 v 16:01Tech 75 NOK je cena te povolenky na ten jeden usek, tech 220 je statni licence. Ta se prave musi koupit zvlast nekde na te poste, tur info a nebo pres internet a plati cely rok.
Takze vy mate jednu licenci – jako rybarsky listek platny jeden rok a k tomu muzete mit nekolik ruznych povolenek na ruzne reviry.
Po ceste jak pojedete, koukejte po rybarskych kempech Fiskecamp – tam by vam mohli prodat mozna i oboji, pripadne vam treba ukazi usek, ktery patri jen jim a kam rybarsky listek nepotrebujete.
Volne taboreni stale plati, ale turiste jsou vybizeni pouzivat campy a turisticka centra, volne taborit pouze v pripade nouze. Pozor na zakaz rozdelavani otevreneho ohne.
#14595 28.10.2010 v 16:23Kdybyste jeli z Osla smer Bergen po ceste c 7, v Eidfjordu jsou 2 campy vedle sebe, po prave strane, kdyz jedete od Osla. Jeste za Hardangervidda senter http://www.hardangervidda.org – pojedete kolem. V tom poslednim campu napravo, ktery ani nebyl drahy, se mohlo zdarma rybarit v rece, u ktere staly chaty a v jezere do ktereho se reka vlevala.
Ted jsem to hledala a nasla jsem ten vedlejsi camp http://www.saebocamping.com/FORSIDE-1773s.html tam nevim, jak to s povolenkama meli, ale lidi odtamtud taky rybarili.
Kdyz se podivate na ten obrazek, v dolni polovine je vetsi camp, a v horni, jakoby trochu vzdalenejsi, je druhy, mensi – takova radka chat podel druhe reky. Tak to je ono. V rece byli pstruzi, v tom jezere dokonce i morsti pstruzi, je totiz spojeno s fjordem. Samozrejme je ma informace bez zaruky, je to nejaky cas, co jsme tam byli.Ale za zeptani nic nedate.
#18572 20.3.2011 v 19:43Znovu sa vraciam k téme rybárenia na sladkých vodách.
Tento rok chceme skúsiť pstruhy na jazerách a riekach.
Z diskusie a paní Janke vyplynulo, že na tento rybolov je treba niečo ako štátny lístok cca. 220 NOK a miestnu povolenku.
Budeme poblíž Aheimu, tak hľadám poblíž nejaké rieky alebo jazerá, ktoré sa vyplatí skúsiť.
Nemá niekto typ?
#46696 3.11.2012 v 22:34Vracím se a žiju!Všechny Vás moc zdravím,děkuji všem co mi přáli zdravíčko.Nevím kdo to byl,ale jistý pán mi napsal:”uvidíte,že vás manžel za rok poveze opět do Norska”
ano poveze v srpnu,ale nyní si jdu přečíst co nového, jak a kde bylo…
všem přeji hodně zdraví NIKOMU :-S
#46698 3.11.2012 v 23:30Vítám Vás zpět a gratuluji k vítězství.
Hodně štěstí a zdraví přeji.
#46702 4.11.2012 v 8:37vlastina napsal: Vracím se a žiju!Všechny Vás moc zdravím,děkuji všem co mi přáli zdravíčko.Nevím kdo to byl,ale jistý pán mi napsal:”uvidíte,že vás manžel za rok poveze opět do Norska”
ano poveze v srpnu,ale nyní si jdu přečíst co nového, jak a kde bylo…
všem přeji hodně zdraví NIKOMU
To je neuvěřitelné,před třema týdny,jsem si říkal,co je s paní Vlastinou a báác ho,je zde..
Vítejte…:-):-):-):-)
#46712 4.11.2012 v 11:25Koprivu mraz nespali!!!!
Gratukuju a vitejte zpet!!
#46727 4.11.2012 v 12:29Dobrý den,všem moc děkuji a mám pěkný pocit,že i já sem mezi Vás
patřím…8-)
Mluvila jsem s Honzíkem z Eidestrandy a říkal mi:ani nemusíš litovat,že jsi letos nebyla,protože bylo velmi špatné počasí a lovilo se jen před ubytovnou a vedle brňáci s červenýma loďkama vůbec ne.
Bylo špatné počasí všude?
#46730 4.11.2012 v 12:49Paní Vlastino,
vítejte zpět! Už nám tu bylo po Vás smutno. Přeji velmi pevné zdraví jak Vám tak blízkým a mnoho nových zážitků v Norsku.
Co se týče počasí tak větrno bylo asi více než v předešlých letech. Někdo měl štěstí na pěkné počasí (hlavně v závěru sezony) a někdo velkou smůlu. Ale i o tom rybolov v Norsku je. Počasí člověk neporučí a příroda si s náma dokáže (ne)pěkně pohrát. Nicméně v Norsku je toho k vidění stále dost takže i přes nepřízeň počasí se dá přivést odtud plno zážitků. Nejen rybářských.
#46736 4.11.2012 v 13:52vlastina napsal:
Dobrý den,všem moc děkuji a mám pěkný pocit,že i já sem mezi Vás
patřím…
Mluvila jsem s Honzíkem z Eidestrandy a říkal mi:ani nemusíš litovat,že jsi letos nebyla,protože bylo velmi špatné počasí a lovilo se jen před ubytovnou a vedle brňáci s červenýma loďkama vůbec ne.
Bylo špatné počasí všude?
I já vás zde rád znovu čtu. Počasí v Norsku bylo letos opravdu špatné. Podle Norů jedna z nejhorších, ne-li nejhorší za posledních 20 let.
O nic jste nepřišla.
Došky :-|:-|:-|:-|:-|:-|
#46738 4.11.2012 v 14:16Vitajte pani vlastina!!!:-D:-D:-D Som rád, že ste o5 tu, medzi nami. Vždy, keď som staval trolovi domček – spomínal som na Vás.;-);-);-)
Takže … “…zhluboka dýchat, vypnout prsa a bricho zastrčit” a ešte hodne dlho sa tešiť z krásneho života.:-D:-D:-D
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › LOSOS v Norsku