Hasvik, NO
temperature icon 14°C
jasno
Trondheim, NO
temperature icon 15°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 21°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 16°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 29°C
zataženo

Filetování ryb

[yt=CKCqay082g0=yt]CKCqay082g0[/yt]

Odpovědět

[citace]gruvearbeider napsal:

To si také myslím, fileťák mám taky raději pevnější.Používám filet koupený v Norsku a jsem spokojen, určitě dáme na tohle téma řeč-už se těším, protože nože jsou moje srdeční záležitost, mám jich xxx. [/citace]

Možná se budeš do Prušánek těšit ještě víc (což budu vědět nejdřív ve středu):-P

Zatím víc neprozradím, dokud nebudu mít jistotu, že vše klapne... A když ne letos, tak příští rok určitě

8-)

PS: klidně na ukázku pár svých vezmi, rád se podívám a určitě nebudu sám

Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell - dělají 3 varianty, nevím který

Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.

[citace]Priba napsal:

Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell - dělají 3 varianty, nevím který

[/citace]

Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.

[citace]MifakM napsal:

Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.[/citace]

No, psal jsem brousit, zrejme spatny pojem, mel jsem na mysli, kdyz filetuji ryby a zda se mi, ze uz je nuz tupy, tak neco, cim to "nabrousit, srovnat, potahnout, upravit", aby zase pekne filetoval.

:-P

[citace]vojtko napsal:

Priba napsal:

Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell - dělají 3 varianty, nevím který

Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.[/citace]

Osobně doporučuji než nůž zkur... raději jej poslat profi brusičovi. Částka není nijak závratná a tak jak to nabrousí on, tak to doma nezvládne nikdo. Ale samosebou že mluvím o těch dražších nožích, levné fileťáky alá 1,5 mm plech co neudrží ostří nemá smysl posílat :-)

Ale zase naopak - pokud si necháte udělat vlastní nůž, drtivá většina nožířů Vám garantuje doživotní broušení zdarma, takže platíte jen poštovné.

[citace]Priba napsal:

MifakM napsal:

Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.

No, psal jsem brousit, zrejme spatny pojem, mel jsem na mysli, kdyz filetuji ryby a zda se mi, ze uz je nuz tupy, tak neco, cim to "nabrousit, srovnat, potahnout, upravit", aby zase pekne filetoval.

[/citace]

Každý nůž, každá ocel a každý typ broušení chce své. Neexistuje obecný návod. Snad jen že ocílka musí být tvrdší než samotný nůž (na ty tvrdší typy ocelí používat diamantovou ocílku). Což je ale logické ;-)

Nože se podle používání a účelu brousí v rozmezí 20°-30° (ty nejbežnější typy méně běžnější jsou ještě o cca 5° více nebo méně). Takže je třeba při potahování na ocílce dodržet právě brusný úhel. Tady bych tedy radil to stejné jako u broušení... konzultace se samotným brusičem.

[citace]TTKnives napsal:

Ahoj, jsem tady prvně tak se trošku představím.

Jméno mé Martin, bydlím u Prahy.

S bráchou jezdím příležitostně do Norska, brácha teda dost často ale zaujala mne diskuze ohledně fileťáčků, výrobou nožů trávím všechen čas tak třeba budu k užitku.

Pokusím se přidat nějaké foto

S pozdravem Martin [/citace]

Ještě mne napadá jeden dotaz na Vás. Tohle co jsi vyfotil je uhlíkovka že? Jak ji ošetřit a jak se k ní chovat v Norsku? Přeci jen bude asi dost náchylnější na korozi než nerez, zvláště ve spojení se slanou vodou.

Tak jsem si načrtnul vlastní návrh na fileťák :-D

Možná ještě dozná pár drobných úprav, ale s celkovým dojmem jsem spokojený

Teď jen najít někoho kdo by ho vyrobil...

[citace]vojtko napsal:

Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.[/citace]

Pokud by jsi přeci jen trval na vlastním broušení pak pro začátečníky je asi nejlepší sada Lansky nebo DMT. Těmi se moc zkazit asi nedá ;-)

Já by jsem to vrátil zase někam k realitě. Pro normálního rybáře stačí dva nože které sa dají pořídit za pár korun. Třeba naprosto dostačující sestava je tato mora od sima.

http://www.topfishing.eu/filetovaci-set-morakniv.html

Věřte, že nikomu nedělám reklamu, ale v této sestavě dostanete tolik muziky, že ji do konce života ani nedoposloucháte. Menší, pevný nůž do lodi na vykrvování. Naprosto nepostradatelný a tento je opravdu dobrý. S druhým který rozhodně nezaostává za svým menším kolegou zpracujete jak makrelu tak i stokilovou rybu. Pokud to doplníte o rukavici pro řezníky za 35Kč, Nebude vám ryba klouzat ani vás studit. Tím získáte jistotu a omezíte zranění. Na broušení stačí brousek. Ocílka je dobrá ale není to jednoduché jí správně používat.

jjo jo , jak píše MifakM - sada třeba od Lansky. Mám ji a funguje.Jen je potřeba říct , že to není na tokové to rychlé obtažení jako ocilkou. Chce to čas , pěkně si k tomu sednou , něco si nalít a trochu si s tím pohrát....Ale výsledek je úžasný !

Na svoje první Norsko jsem si nechal dobře poradit od zkušených a pořídil jsem si fileťák od Rapaly. Ale byl ošklivvej, tak jsem si na další Norsko koupil hezčí – leč ten moc navyhovoval … a celkem rychle jsem se stal majitelem všech modelů Rapaly a Martiniho :-) Pak tu frčelo video kde používali nepružné fileťáky, tak jsem pořídil pěknou Tescoma Azza a k ní vysoký kuchařšký nůž Tescoma Azza s 13cm ostřím a kupodivu právě tenhle kuchařák my sednul nejlépe. A už jen z legrace jsem pak zkusil filetovat těžkým sekáčem a a a a a a už ten sekáč nedám z ruky.

Píšeš že používáš Tescoma Azza ,ale který tvar

Kuchařák:

Sekáč:

Že kecáš Miloši ;-):-D:-D

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.