Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 186 odpovědí. Do diskuze (53 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel janka a poslední změna proběhla před 8 roky a 8 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 106. až 120. (celkem z 187)
  • Autor
    Příspěvky
  • #133933
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    gruvearbeider napsal:

    To si také myslím, fileťák mám taky raději pevnější.Používám filet koupený v Norsku a jsem spokojen, určitě dáme na tohle téma řeč-už se těším, protože nože jsou moje srdeční záležitost, mám jich xxx.

    Možná se budeš do Prušánek těšit ještě víc (což budu vědět nejdřív ve středu):-P

    Zatím víc neprozradím, dokud nebudu mít jistotu, že vše klapne… A když ne letos, tak příští rok určitě

    😎

    PS: klidně na ukázku pár svých vezmi, rád se podívám a určitě nebudu sám

    #133941
    Martin Pribyl
    Člen
    (34 odpovědí)

    Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell – dělají 3 varianty, nevím který

    #133943
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.

    #133946
    Vojtko
    Účastník
    (325 odpovědí)

    Priba napsal:

    Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell – dělají 3 varianty, nevím který

    Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.

    #133949
    Martin Pribyl
    Člen
    (34 odpovědí)

    MifakM napsal:

    Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.

    No, psal jsem brousit, zrejme spatny pojem, mel jsem na mysli, kdyz filetuji ryby a zda se mi, ze uz je nuz tupy, tak neco, cim to “nabrousit, srovnat, potahnout, upravit”, aby zase pekne filetoval.

    😛

    #133952
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    vojtko napsal:

    Priba napsal:

    Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell – dělají 3 varianty, nevím který

    Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.

    Osobně doporučuji než nůž zkur… raději jej poslat profi brusičovi. Částka není nijak závratná a tak jak to nabrousí on, tak to doma nezvládne nikdo. Ale samosebou že mluvím o těch dražších nožích, levné fileťáky alá 1,5 mm plech co neudrží ostří nemá smysl posílat 🙂

    Ale zase naopak – pokud si necháte udělat vlastní nůž, drtivá většina nožířů Vám garantuje doživotní broušení zdarma, takže platíte jen poštovné.

    Priba napsal:

    MifakM napsal:

    Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.

    No, psal jsem brousit, zrejme spatny pojem, mel jsem na mysli, kdyz filetuji ryby a zda se mi, ze uz je nuz tupy, tak neco, cim to “nabrousit, srovnat, potahnout, upravit”, aby zase pekne filetoval.

    Každý nůž, každá ocel a každý typ broušení chce své. Neexistuje obecný návod. Snad jen že ocílka musí být tvrdší než samotný nůž (na ty tvrdší typy ocelí používat diamantovou ocílku). Což je ale logické 😉

    Nože se podle používání a účelu brousí v rozmezí 20°-30° (ty nejbežnější typy méně běžnější jsou ještě o cca 5° více nebo méně). Takže je třeba při potahování na ocílce dodržet právě brusný úhel. Tady bych tedy radil to stejné jako u broušení… konzultace se samotným brusičem.

    #133966
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    TTKnives napsal:

    Ahoj, jsem tady prvně tak se trošku představím.

    Jméno mé Martin, bydlím u Prahy.

    S bráchou jezdím příležitostně do Norska, brácha teda dost často ale zaujala mne diskuze ohledně fileťáčků, výrobou nožů trávím všechen čas tak třeba budu k užitku.

    Pokusím se přidat nějaké foto

    S pozdravem Martin

    Ještě mne napadá jeden dotaz na Vás. Tohle co jsi vyfotil je uhlíkovka že? Jak ji ošetřit a jak se k ní chovat v Norsku? Přeci jen bude asi dost náchylnější na korozi než nerez, zvláště ve spojení se slanou vodou.

    #133975
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    Tak jsem si načrtnul vlastní návrh na fileťák 😀

    Možná ještě dozná pár drobných úprav, ale s celkovým dojmem jsem spokojený

    Teď jen najít někoho kdo by ho vyrobil…

    #133977
    MifakM
    Účastník
    (2601 odpovědí)

    vojtko napsal:

    Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.

    Pokud by jsi přeci jen trval na vlastním broušení pak pro začátečníky je asi nejlepší sada Lansky nebo DMT. Těmi se moc zkazit asi nedá 😉

    #133978
    ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

    Já by jsem to vrátil zase někam k realitě. Pro normálního rybáře stačí dva nože které sa dají pořídit za pár korun. Třeba naprosto dostačující sestava je tato mora od sima.

    http://www.topfishing.eu/filetovaci-set-morakniv.html

    Věřte, že nikomu nedělám reklamu, ale v této sestavě dostanete tolik muziky, že ji do konce života ani nedoposloucháte. Menší, pevný nůž do lodi na vykrvování. Naprosto nepostradatelný a tento je opravdu dobrý. S druhým který rozhodně nezaostává za svým menším kolegou zpracujete jak makrelu tak i stokilovou rybu. Pokud to doplníte o rukavici pro řezníky za 35Kč, Nebude vám ryba klouzat ani vás studit. Tím získáte jistotu a omezíte zranění. Na broušení stačí brousek. Ocílka je dobrá ale není to jednoduché jí správně používat.

    #133983
    otapa
    Účastník
    (308 odpovědí)

    jjo jo , jak píše MifakM – sada třeba od Lansky. Mám ji a funguje.Jen je potřeba říct , že to není na tokové to rychlé obtažení jako ocilkou. Chce to čas , pěkně si k tomu sednou , něco si nalít a trochu si s tím pohrát….Ale výsledek je úžasný !

    #133987
    milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

    Na svoje první Norsko jsem si nechal dobře poradit od zkušených a pořídil jsem si fileťák od Rapaly. Ale byl ošklivvej, tak jsem si na další Norsko koupil hezčí – leč ten moc navyhovoval … a celkem rychle jsem se stal majitelem všech modelů Rapaly a Martiniho 🙂 Pak tu frčelo video kde používali nepružné fileťáky, tak jsem pořídil pěknou Tescoma Azza a k ní vysoký kuchařšký nůž Tescoma Azza s 13cm ostřím a kupodivu právě tenhle kuchařák my sednul nejlépe. A už jen z legrace jsem pak zkusil filetovat těžkým sekáčem a a a a a a už ten sekáč nedám z ruky.

    #133991
    Láďa Levinský
    Účastník
    (281 odpovědí)

    Píšeš že používáš Tescoma Azza ,ale který tvar

    #133996
    milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

    Kuchařák:

    Sekáč:

    #133997
    Hlaváček Milan
    Účastník
    (271 odpovědí)

    Že kecáš Miloši ;-):-D:-D

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 106. až 120. (celkem z 187)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...