Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování ryb
- Toto téma obsahuje celkem 186 odpovědí. Do diskuze (53 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel janka a poslední změna proběhla před 8 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#133933 31.1.2016 v 21:47
gruvearbeider napsal:
To si také myslím, fileťák mám taky raději pevnější.Používám filet koupený v Norsku a jsem spokojen, určitě dáme na tohle téma řeč-už se těším, protože nože jsou moje srdeční záležitost, mám jich xxx.
Možná se budeš do Prušánek těšit ještě víc (což budu vědět nejdřív ve středu):-P
Zatím víc neprozradím, dokud nebudu mít jistotu, že vše klapne… A když ne letos, tak příští rok určitě
😎
PS: klidně na ukázku pár svých vezmi, rád se podívám a určitě nebudu sám
#133941 1.2.2016 v 9:44Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell – dělají 3 varianty, nevím který
#133943 1.2.2016 v 11:16Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.
#133946 1.2.2016 v 12:30Priba napsal:
Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell – dělají 3 varianty, nevím který
Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.
#133949 1.2.2016 v 13:02MifakM napsal:
Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.
No, psal jsem brousit, zrejme spatny pojem, mel jsem na mysli, kdyz filetuji ryby a zda se mi, ze uz je nuz tupy, tak neco, cim to “nabrousit, srovnat, potahnout, upravit”, aby zase pekne filetoval.
😛
#133952 1.2.2016 v 13:54vojtko napsal:
Priba napsal:
Nemáte někdo zkušenosti s broušením filetovacích nožů protahovací ocílkou? např. Dick Rapid Stell – dělají 3 varianty, nevím který
Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.
Osobně doporučuji než nůž zkur… raději jej poslat profi brusičovi. Částka není nijak závratná a tak jak to nabrousí on, tak to doma nezvládne nikdo. Ale samosebou že mluvím o těch dražších nožích, levné fileťáky alá 1,5 mm plech co neudrží ostří nemá smysl posílat 🙂
Ale zase naopak – pokud si necháte udělat vlastní nůž, drtivá většina nožířů Vám garantuje doživotní broušení zdarma, takže platíte jen poštovné.
Priba napsal:
MifakM napsal:
Nejsem v broušení žádný znalec, ale potáhnutí ostří na ocílce bych za broušení nepovažoval. Spíše bych se klonil k tomu, že se jedná o srovnání ostří.
No, psal jsem brousit, zrejme spatny pojem, mel jsem na mysli, kdyz filetuji ryby a zda se mi, ze uz je nuz tupy, tak neco, cim to “nabrousit, srovnat, potahnout, upravit”, aby zase pekne filetoval.
Každý nůž, každá ocel a každý typ broušení chce své. Neexistuje obecný návod. Snad jen že ocílka musí být tvrdší než samotný nůž (na ty tvrdší typy ocelí používat diamantovou ocílku). Což je ale logické 😉
Nože se podle používání a účelu brousí v rozmezí 20°-30° (ty nejbežnější typy méně běžnější jsou ještě o cca 5° více nebo méně). Takže je třeba při potahování na ocílce dodržet právě brusný úhel. Tady bych tedy radil to stejné jako u broušení… konzultace se samotným brusičem.
#133966 1.2.2016 v 16:42TTKnives napsal:
Ahoj, jsem tady prvně tak se trošku představím.
Jméno mé Martin, bydlím u Prahy.
S bráchou jezdím příležitostně do Norska, brácha teda dost často ale zaujala mne diskuze ohledně fileťáčků, výrobou nožů trávím všechen čas tak třeba budu k užitku.
Pokusím se přidat nějaké foto
S pozdravem Martin
Ještě mne napadá jeden dotaz na Vás. Tohle co jsi vyfotil je uhlíkovka že? Jak ji ošetřit a jak se k ní chovat v Norsku? Přeci jen bude asi dost náchylnější na korozi než nerez, zvláště ve spojení se slanou vodou.
#133975 1.2.2016 v 22:44Tak jsem si načrtnul vlastní návrh na fileťák 😀
Možná ještě dozná pár drobných úprav, ale s celkovým dojmem jsem spokojený
Teď jen najít někoho kdo by ho vyrobil…
#133977 1.2.2016 v 23:23vojtko napsal:
Názor skúsenejších by aj mňa zaujímal. Ako a čím brúsiť a čoho sa vyvarovať.
Pokud by jsi přeci jen trval na vlastním broušení pak pro začátečníky je asi nejlepší sada Lansky nebo DMT. Těmi se moc zkazit asi nedá 😉
#133978 1.2.2016 v 23:49Já by jsem to vrátil zase někam k realitě. Pro normálního rybáře stačí dva nože které sa dají pořídit za pár korun. Třeba naprosto dostačující sestava je tato mora od sima.
http://www.topfishing.eu/filetovaci-set-morakniv.html
Věřte, že nikomu nedělám reklamu, ale v této sestavě dostanete tolik muziky, že ji do konce života ani nedoposloucháte. Menší, pevný nůž do lodi na vykrvování. Naprosto nepostradatelný a tento je opravdu dobrý. S druhým který rozhodně nezaostává za svým menším kolegou zpracujete jak makrelu tak i stokilovou rybu. Pokud to doplníte o rukavici pro řezníky za 35Kč, Nebude vám ryba klouzat ani vás studit. Tím získáte jistotu a omezíte zranění. Na broušení stačí brousek. Ocílka je dobrá ale není to jednoduché jí správně používat.
#133983 2.2.2016 v 6:20jjo jo , jak píše MifakM – sada třeba od Lansky. Mám ji a funguje.Jen je potřeba říct , že to není na tokové to rychlé obtažení jako ocilkou. Chce to čas , pěkně si k tomu sednou , něco si nalít a trochu si s tím pohrát….Ale výsledek je úžasný !
#133987 2.2.2016 v 7:50Na svoje první Norsko jsem si nechal dobře poradit od zkušených a pořídil jsem si fileťák od Rapaly. Ale byl ošklivvej, tak jsem si na další Norsko koupil hezčí – leč ten moc navyhovoval … a celkem rychle jsem se stal majitelem všech modelů Rapaly a Martiniho 🙂 Pak tu frčelo video kde používali nepružné fileťáky, tak jsem pořídil pěknou Tescoma Azza a k ní vysoký kuchařšký nůž Tescoma Azza s 13cm ostřím a kupodivu právě tenhle kuchařák my sednul nejlépe. A už jen z legrace jsem pak zkusil filetovat těžkým sekáčem a a a a a a už ten sekáč nedám z ruky.
#133991 2.2.2016 v 9:40Píšeš že používáš Tescoma Azza ,ale který tvar
#133996 2.2.2016 v 10:05Kuchařák:
Sekáč:
#133997 2.2.2016 v 10:27Že kecáš Miloši ;-):-D:-D
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Filetování ryb