Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Bakkan Wahl 2020
- Toto téma obsahuje celkem 197 odpovědí. Do diskuze (46 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel JAKABO a poslední změna proběhla před 3 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#327257 21.9.2020 v 8:03
Poslední slovenská parta předčasně odjela,konec sezóny už je tu. Bylo to tento rok strašně krátké. Momentálně je zde silná vichřice a já začínám pomalu připravovat lodě na zimu. Na moře se ale určitě ještě dostaneme.
- Odpověď byla upravena před 4 roky a 2 měsíci uživatelem Dedo145.
#328070 12.10.2020 v 11:19Hlásím návrat z Norska. Poslední týdny byly smutné a bez hostí. Počasí se vyřádilo a přišly i krásné dny s bohatou rybarinou.
- Odpověď byla upravena před 4 roky a 1 měsícem uživatelem Dedo145.
#328083 12.10.2020 v 11:26Při balení lodí a přípravě kempu na zimu se ukázaly i nádherné slunečné dny, kterých jsem samozřejmě využil i k naplnění svého limitu.Polaci brali úžasně a byla to super zabava
. Jeden den se mi jich podařilo napočítat 35. Samozřejmě že do bedny šli jen ti vybraní a zbytek si ještě plave v moři.
Zkoušel jsem i kelery a ti byli taky na svých místech. Mezi nimi se sem tam připletla i nějaká metrová obecnacka.V nádherném počasí se nedalo nevyzkoušet i okouniky a ti byli taky při chuti a přesně tam,kde měli být.Cesta domů proběhla v pohodě bez jakýchkoliv kontrol a všechny hranice jsem projel bez zastávky. Zkusil jsem cestu přes Polsko a na Slovensko mi to ukázalo asi o 100km více než přes Čechy. Poláci mají asi jen 40km dálnice podobné D1 kde vám jde vyklepat všechny plomby ze zubů, ale zbytek cesty byl perfektní.Před koncem tohoto roku ještě snad zvládnu krátké zhodnocení této prapodivné sezóny#328435 29.10.2020 v 9:51Už tady máme první čísla za Covid 19, Benn Wahl hlásí ztrátu 2.000.000,-NOK.
- Odpověď byla upravena před 4 roky uživatelem Sim.
#328504 31.10.2020 v 10:49Na to, jak velka diskuze tu probihala o cestovani v dobe Corony, mne prekvapuje, ze na tento clanek nikdo nereaguje. Moc kamaradu si asi timto Ben nenadelal. Doporucuju vam si ten clanek hodit do prekladace.
Jen velmi strucne: Ben a jeho pritel z jine spolecnosti zastava nazor, ze pravidla karanteny pri turistickem rybolovu nelze dodrzovat a proto by se turisticky rybolov nemel provozovat. Zurciteho duvodu neni zahrnut do statniho systemu odmenovani a nemuze pozadovat kompenzaci za ztratu prijmu. Nyni pozaduje od zakonodarce, aby tento postup byl zakazan i ostatnim rybarskym turistickym spolecnostem.
Druha strana (komuna Hitra) namita, ze neni znam jediny pripad nakazy od rybarskeho turisty a podminky pro dodrzeni karanteny lze zajistit.
Norske ministerstvo na to rika, ze kazdy turista je sam zodpovedny za dodrzovani pravidel a pokud spolecnosti splnuji zakladni pozadavky, nemohou nest zodpovednost za turisty. Doporucuje ale komunam kontroly, aby nedoslo k propuknuti infekce.
Z celeho clanku mam velmi podivny pocit, je to opravdu zavist? Prilis velka odpovednost? Co tim Ben sleduje? Kdyz nemuzu ja, nesmi ani ostatni? Co vy na to?
#328511 31.10.2020 v 15:24Tak jsem si článek přečetl a skutečně nechápu, co Ben blbne.
Místo toho, aby se zachoval tržně a za vynaložení rozumných nákladů připravil takovou možnost pro ubytování pro rybáře, aby mohli dodržovat ” karanténu”, tak naopak kope do jiných, kteří se takto zachovali. Vždyť co by měl udělat, aby to i u něj fungovalo. Vydezinfikovat prostory po každé skupině, připravit dezinfekční prostředky, když je nebude mít skupina, postarat se o to, aby se skupiny mezi sebou nepokávaly ( což stejně většinou dělají), ale rozhodně mohl udělat n ě c o . Neudělal nic a teď prská, že ostatní fungovali a on ne. Myslel jsem si, že je rozumný chlap, ale podle toho co píše spíš závidí těm, co ať už omazeně, ale fungovali , zatímco on ne. Měl se poradit s ostatními, jak se k celé covidové akci budou stavět, měli prosadit nějaká jednotná pravidla pro oblast např. Trondelag a basta.
Takto si jenom udělá ostudu a klidně se mu může stát, že jeho jednání může být podnětem pro nižší obsazenost jeho kempu v budoucích letech, neboť jak známo, lidé nezapomínají.
#328525 31.10.2020 v 21:59Na to, jak velka diskuze tu probihala o cestovani v dobe Corony, mne prekvapuje, ze na tento clanek nikdo nereaguje. Moc kamaradu si asi timto Ben nenadelal. Doporucuju vam si ten clanek hodit do prekladace. Jen velmi strucne: Ben a jeho pritel z jine spolecnosti zastava nazor, ze pravidla karanteny pri turistickem rybolovu nelze dodrzovat a proto by se turisticky rybolov nemel provozovat. Zurciteho duvodu neni zahrnut do statniho systemu odmenovani a nemuze pozadovat kompenzaci za ztratu prijmu. Nyni pozaduje od zakonodarce, aby tento postup byl zakazan i ostatnim rybarskym turistickym spolecnostem. Druha strana (komuna Hitra) namita, ze neni znam jediny pripad nakazy od rybarskeho turisty a podminky pro dodrzeni karanteny lze zajistit. Norske ministerstvo na to rika, ze kazdy turista je sam zodpovedny za dodrzovani pravidel a pokud spolecnosti splnuji zakladni pozadavky, nemohou nest zodpovednost za turisty. Doporucuje ale komunam kontroly, aby nedoslo k propuknuti infekce. Z celeho clanku mam velmi podivny pocit, je to opravdu zavist? Prilis velka odpovednost? Co tim Ben sleduje? Kdyz nemuzu ja, nesmi ani ostatni? Co vy na to?
Ahoj Jani. Bena znám dlouhá léta a musím říct, že tak poctivého člověka jsem dlouho nepotkal. Určitě nikomu nezávidí. Jen se domnívám, že si každý provozovatel v norsku vyložil covid karanténu po svém. Alespoň můj názor. Nikde jsem se nedočetl, že turista klidně může vstoupit do země a v klidu rybařit. Jestli je někde přesný výklad tak ho sem prosím vlož. Někde jsem se dočetl, že do norska můžeš vstoupit, ale musíš trávit karanténu v budově tomu určené, které jsou při vstupu do země určené a připravené. My taky neodjeli na Loktu, protože byl zákaz v první vlně. A na Bakkan jsme taky v červenci neodjeli, protože to taky moc legálně nešlo. A platit testy a nechat se zbytečně šťourat v nosu nám přišlo zbytečné. Alespoň za mně mi tento článek od rybařiny na Bakkanu neodradí. Já pevně doufám, že covid bude brzo pryč a v dalším roce si vše vynahradíme.
- Odpověď byla upravena před 4 roky uživatelem honzak.
#328540 1.11.2020 v 10:22Dovolte abych se taky přidal k této zajímavé diskuzi. Předně Benn slovo závist ve svém slovníku ani nemá,tak jako nemá ani neděli napsanou červeně ve svém kalendáři. Janka svou řečnickou otázkou trochu prestrelila a Radek buď Benna vůbec nezná a nebo potřeboval vyjádřit rozčarování z toho, že se obejitím zákona nemohl dostat na Bakkan.
Od 15. července otevřeli hranice Norové pro Čechy, Slováky a Němce. Já přijel na Bakkan okamžitě po otevření a od 16. 7 jsme i s Bennem okamžitě začali makat na přípravě přístavu na dobu Kovidovou. Všechny party které pomalu najížděly měly samostatnou sušárnu a v ní samostatný mrazák, všechny lodě byly před i po použití dokonale vydezinfikovany a každý den ráno a večer jsem dezinfikoval na Bennovo přání zábradlí na mole a kliky dveří, kterých se mohlo dotknout více lidí.
Vše probíhalo normálně v nenormálně hygienickém režimu. Po přeřazení našich zemí do červeného pásma jsme byli nuceni dennodenně odpovídat na dotazy zákazníků jestli se nedá strávit karanténa v kempu a při tom vyjíždět na ryby.
Benn jako jediny majitel kempu měl nesčetná jednání na místní komuně,dopisoval si s ministerstvem zdravotnictví a přitom jsme stále pracovali na úplném oddělení skupin tak aby se nemohli mezi sebou stýkat. Objednali jsme i plexisklo na oddělení míst ve filetarne aby nebyly skupiny v přímém styku.
Bohužel ani všechna opatření nepomohla přesvědčit zástupce místní komuny a Bennovi přišla odpověď že jako registrovaný kemp s takovým počtem ubytovacích míst a lodí nemá možnost zabránit styku mezi skupinami rybářů a tak zde karanténu trávit nemohou.
To byla konečná a během září se ohlásili reportéři z Norské TV a chtěli po Bennovi a majiteli Lyssoysundu vyjádření k tomu že proč oni nepouští lidi do karantény v jejích kempech, když například na Hitre či jiných místech to jde.
Takže zmíněnému článku, který tu vyvolává diskusí jestli překračovat zákon a nařízení místní komuny, která jen chrání své občany,předcházela už televizní reportáž o které asi nevíte.
Závěrem bych k tomu dodal, že málokdo udělal pro rybáře tolik jako Benn aby mohli prijet do jeho kempu i v době Kovidove,ale on nikdy nebude porusovat pravidla jenom pro snížení ztrát které jsou obrovské. To možná udělali majitelé jiných lokalit a podlehli tlaku peněz a udržení zákazníků.
Uvidíme kam nás dostane nová sezóna na kterou jsme stoprocentně připraveni.
Ahoooj Dědo
#328541 1.11.2020 v 11:53Čerpám pouze z článku, který byl uveřejněn.Bena neznám, znám majitele Lyssoysundu, kde jsem byl 5 x.
Určitě Vaše články do určité míry vysvětlují celou záležitost.Cítil jsem, že je zapotřebí se vyjádřit a tak jsem tímto učinil.
Každopádně forma, kterou Ben popsal celou záležitost Covidového problému a jeho podnikání je trochu nešťastná a do celé záležitosti s karanténou vnáší nemálo otázek, které mohou vyustit, jestliže Covid zázrakem nezmizí ( což nezmizí) , až v uzavření všech rybářských kempů, neboť každý si chce chránit své podnikání a nechce překračovat zákon. Norsko je bohatá země a než aby vystavovala svoje lidi eventuelním problém s nakažením části popoluce, raději přijme opatření ( dotace), aby byli podnikatelé v rybářském turizmu odškodněni za újmy, které se jim stanou nemožností provozovat svoji činnost.
#329372 26.12.2020 v 13:49Konec roku se blíží a je čas na ohlédnutí za uplynulou sezónou na Bakkanu. Díky různým zákazům způsobeným covidem se letošní sezóna zkrátila na necelé 2 měsíce a bylo jen pár šťastnějších, kteří mohli přijet a užít si krás a rybařiny na Bakkanu.Počasí bylo také jak na houpačce a mnohokrát nám zachraňoval situací Koet fjord, který je krytý před severním i západním větrem a dalo se tam lovit i když moře bylo rozbouřené.Když jsme se dostali na moře,tak všechny ryby byly na svých místech a značně aktivní. Keleři jateční velikosti/70-80/ cm se pohybovali na hranách od 40 do 50 m a v okolí anebo přímo pod nimi se daly ulovit i pěkné obecnacky. Okounici se také drželi známých lovišť a podle podmínek se chystali od 130 do 250 m hloubky.Na polaky jsme museli uhodnout čas jejích aktivity aby jsme zažívali sen každého vlackaře, tedy záběr na každé nahození.Pochytalo se i nekolik halibutu od 6 do 15 kg,ale nikdo na ně cíleně nechodil. Nezvyklý byl i počet mořských ďasů,ale také jen ve velikosti do 10 kg.Bohužel jsme končili začátkem října a tak se sezóna ze sedmi měsíců zkrátila na 2 měsíce.Doufám, že příští rok bude veselejší a rybky zůstanou stejně aktivní jako v tomto roce.Už aby se nám to rozběhlo a věřím , že koncem března už se budu hlásit z Bakkanu#330217 2.2.2021 v 19:26#330218 2.2.2021 v 20:26Letos to opět bude o odvaze. My jsme vloni zvládli Norsko i Španělsko. Vykašlete se na nařízení a jeďte, nic horšího než že vás nepustí se nestane. Ale stále platí- Kdo se bojí s..e v síni. přeju hodně ryb a zážitků.
#330219 3.2.2021 v 5:20Vykašlete se na nařízení. Tobě dali občanku?Hloupost jenom kvete.
#330223 3.2.2021 v 7:35#330257 4.2.2021 v 20:47 -
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Bakkan Wahl 2020