Hasvik, NO
temperature icon 8°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 17°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 19°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 15°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 33°C
oblačno

Aktuální informace z Norska 2024

Důležitá informace pro cestující na sever po E6
E6 bude na 3 měsíce uzavřena.
V rámci rekonstrukčních prací bude až do 31. března včetně uzavřena trajektová linka Boknes-Skarberget, asi 80 km severně od Bodø. Tím pádem nelze E6 v obou směrech nepřetržitě projíždět. Na tuto dobu bude zřízen obchvat

Při cestě na sever: Asi 25 km před Bognes odbočte vpravo na fylkesvei 827 směrem na Drag a poté trajektem do Kjøpsvik, pokračujte po 827 a vraťte se zpět na E6 krátce před Ballangen. Při cestě na jih obráceně :-) !
Objížďka trvá asi 1,5 hodiny!

Odpovědět

jirka66 - díky.

Dobrý den a ahoj. Na Sulu není otevřená diskuse pro 2024, tak zkouším tady v tomto vláknu. Můžete mi pls. někdo napsat jakým způsobem a kde se kupuje benzín do lodi. Případně i kolik teď stojí 1l. Děkuji

Pro Peeta:

Ahoj, na Sule jsme byli začátkem května, pro čerpání do lodi je tam samostatné molo se samoobslužnou benzinkou a dlouhou hadicí, tak že čerpáš přímo do lodi. Cena benzinu byla oproti cenám na pevnině dost nadstandardní, bez pár halířů 30,- NOK/litr. Platba kartou.

Jirko66 děkuji

Tohoročna rybačka v strednom Nórsku sa vydarila. Druhova rozmanitosť - pol metrové pstruh hnedý, pstruh fjordovy, halik, kopec polakov ( Max 96cm), platyz, uhor (nebral sa, je chránený), len cca 3 obecky -tych sa v posledných rokoch chytá pomerne malo, keleri sa väčšinou puštali (vahovy limit). A opäť úplne iné ako každý rok - to je more a ta teplota, 29C...

Ahoj a díky za report. Můžeš napsat kde jste byli ? Potom by mě zajímalo jestli máš nějaký odkaz na to ,že úhoř mořský je chráněný . Nikde jsem na to nenarazil. Teplotu 29 jste asi měřili na sluníčku že ?

díky Ota

Uhor sa bežne vyskytuje v braktickej vode, teda pri pobreži/fjorde kde sa vlieva riečka. Ten riečny, chránený dorastá do malých veľkosti, uhor nad 1 m sa dá považovať za morského, teda nie chráneného, zvyčajne žije v hĺbkach na rozdiel od riečneho ktorý žije pri pobrezi. Pravda je taká že keď sú malé, rozlišit sa nedaju. V Nórsku je uhor riečny chránený a nesmie sa privlastnit. Keďže ide do určitej miery komerčnú stránku, kde sa prezentujú jednotlivé lokality aj za účelom získania zákazníkov, nechcem zverejňovať názov. Tento rok bolo naozaj teplo, hlásili 29C, nemeral som to a na vodu sa cez obed nedalo ísť ak človek nechcel riskovať úpal. Držim prsty.

Díky za doplňující údaje , že nepovíš kam jezdíš mi nevadí - je to tvoje věc. Přiznám se , že jsem netušil že úhoř říční a úhoř mořský je jedna a ta samá ryba. Žil jsem tedy 60 roků v omylu. Myslel jsem , že se jedná o trochu jinou rybu. My jezdíme do Hjorundfjorden a úhoře tam opakovaně chytáme a téměř vždy mají více než 1m. Domů jsme je vezli asi 2x , více už ne , nechutnají nám , podle mě mají naprosto jiné maso než úhoř chycený u nás. Chytají je tam i domorodci , co s tím dělají nevím.

Trolí stezka projeta při cestě zpět. Byl to grandiózní zážitek. Každýmu to doporučuji.

Je to fakt krásné. Já tudy už několikrát jel.  Teď tudy mám projíždět v sobotu, jedu celou cestu Lilehamer, Geiranger, Alesund mořské akvárium a pak zpět na Trollistigen, který je tedy aktuálně uzavřený.

kolik to zabere času, když jezdím klasicky po E3 Oslo- směr Trondheim?

Asi bych jel po E6, to je jasné, ale budu prakticky jen v jednom řidiči, mladej dá tak max 150 km a je hotovej, takže to musí být s přespáním někde na trase

Takže ještě jednou konktrétní otázka, kolik zabere času odklonit se ze E6 , pojet trolí stezku a zase se napojit někde na E6?

díky za odpověď

Ahoj Radku, no vše je v závislosti na tom kolik kde strávíš času na jednotlivých místech. Někdo to třeba jen projede, ale já se většinou jdu projít k vodopádům a tak. Jednak to stojí za to a rád rozhýbu bolavé tělo. Jinak když vezmu čistý čas co je na mapách tak Trelleborg na Veholmen je 16 h ...1236 km a když pojedeš na Geiranger pak  Trollstigen....Veiholmen...tak to je 19 h a ...1300 km, ale to beru opravdu čistý čas bez zastávky. Já k tomu mám letos i mořšké akvárium v Alesundu je to úžasný zážitek.( cesta z Geiranger je 1,5 + 1,5 zpět a k tomu mám 2 hodiny na akvárium). Dále počítej, že jsou tam asi dva malé trajekty navíc, které tě také můžou trochu zdržet. Kdyby si chtěl můžu ti poslat i mojí vytvořenou mapu nebo mi můžeš zavolat. Kdybych neměl problém s dovolenou, tak bych já osobně dojel někam k Lilehameru tam bych přespal a další den pokračoval dál. Pokud bys nejel to akvárium tak je to jedno, ale já to i časově musím naplánovat na otevírací dobu, která je aktuálně od 9.00 do 17.00.

Ahoj, to víš, že každá informace se hodí, klidně pošli na : volf@rvtrans.cz

Jinak také musím dost plánovat, akvárium nemusím, těch jsem po světě viděl dost, ale trolí stezku vidět musím, to prostě k Norsku jednoznačně patří. Jenže ten mrcha čas, klidně bych vyjel o den, dva dříve, ale ještě den před odjezdem zaskakuju za řidiče, co má dovolenou . Ach jo, zase to bude šup šup.

Omluva špatně se to zkopírovalo, ale jde to vyhledat na norské agentuře životního prostředí

Od dnešní půlnoci zákaz lovu lososů a mořských pstruhů na většině řek od švédských hranic až po Trondelag.

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.