Vždy nahazujeme kolem lodi tak, aby nástraha postupovala kolem hrany skal a podvodních ostrovů, kde se tresky drží a loví. Nástrahu nahodíme co možná nejdále a pak nechám klesat ke dnu. Po dosažení dna pomalým pohybem nástrahu přitahujeme směrem k lodi. Většina záběrů chodí již z propadu po nahození, protože japonská guma perfektně pracuje i za velmi pomalého chodu. Je dobré vždycky při lovu využívat driftu a najíždět se člunem tak, aby nás drift pěkně protáhnul ideální lokalitou (5 m hloubky). Toto přejíždění zopakujeme 2-3 x a pak přejedeme na jiné místo, protože se tato mělčina velice rychle poplaší. Pokud máme záběr a ryba nám zajede do chaluh, tak se sní nepřetahujeme – povolíme trochu šňůru a ryba většinou sama hned vyjede ven.
Lov Makrel
Makrely se v tuto roční dobu vyskytují prakticky všude a tak je jejich lov velmi efektivní a zároveň pro jejich bojovnost zábavný. Hledáme je pomocí echolotu nebo podle hejna racků. Na jejich lov nepoužíváme žádná peříčka s 10-ti háčky, ale lehké pilkery vážící okolo 30 g(. Ty navážeme na pruty místo gumek na tresky a jinak vše zůstává zachováno. Při pobřeží je chytáme z odhozu kdy hned při dopadu rychle navíjíme zpět k lodi. Když jsme na větší hloubce 25-50m spouštíme pilker vertikálně dolů a při dosažení dna škubavými pohyby navíjíme zpět ke člunu (pozor na nebezpečí vystřelení nástrahy z vody)!
Lov Kelerů
Keleři se vyskytují doslova všude a i ve všech možných hloubkách, ale ti opravdu pěkní táhnou určitými trasami a jsou daná přesná místa kde se dají chytit. Pan Harbak ochotně ukáže na mapě kudy Keleři táhnou. Pokud známe pozici najedeme si na lokalitu a hledáme je pomocí echolotu. My je chytáme na místech kde se prudce svažuje dno ze 110 m – 200 m a keleři se drží většinou mezi 60-80 m hloubky ve velmi početném hejnu. Pokud se podaří hejno najít je jejich rybolov opravdovým zážitkem. Jako koncovou montáž použijeme 0,8 monofil o délce 50 cm na jehož konci zakrympujeme pilker 150-200 g a tuto montáž vertikálně spouštíme pod člun na danou hloubku a pak už je to stejné jako vertikální lov Makrel. Nejlépe se nám osvědčily pilkery Saenger fluo zelené a stříbrné barvy.
Lov Okouníků
Jedná se asi o nejtěžší rybolov, kde je zapotřebí dokonalého počasí – především velice nízký drift člunu. Chytáme je na 200 m hloubky a nejlépe když 200 m tvoří hrana (100 – 300 m příkladem) Okouníci však nejsou všude a když na ně člověk narazí, má vždy obrovskou radost. Jako koncovou montáž používáme originálně nachystanou sestavu paprik (3-6 háčků) přímo navrženou pro lov Okouníka (při koupi zkontrolovat kvalitu háčků, protože se Vám na ně může pověsit i 30kg Mník jako nám) . Pod ní jen zavěsíme olovo válcovitého tvaru o hmotnosti 800 – 1000 g. Pokud dorazíme na lovné místo, zjistíme si směr driftu a podle toho přizpůsobíme trajektorii driftu vs. hrana lovného místa tak, aby jsme se na hraně drželi co možná nejdéle. Výborná věc pro zpomalení driftu je “driftovací padák” dokáže zpomalit drift lodi a to až o 50% a tím nás déle udrží nad lovným místem. Montáž spustíme vertikálně pod loď až úplně na dno (200 m) a o 15 m zvedneme nade dno. Tuto výšku nade dnem si neustále co 3 min kontrolujeme tak, že spustíme opět na dno a vytáhneme o 15 m ( např: jedno otočení kličkou u nás dělá 116 cm, takže 12 x otočím kličkou a víme, že jsme tam kde je potřeba). Okouníci se drží ve skupinkách a tak je dobré při prvním kontaktu hned nástrahu nevytahovat, ale ještě chvíli nechat, nebo přitahovat velice pomalu, aby to zbylé ryby stihly dobrat a zároveň nám již chycená ryba neupadla. Pomalým plynulým pohybem (lineárním) vytáhneme rybu do lodi. S manuální navijákem je to opravdu těžká dřina a ne každý to snese takto chytat celý den (1 kg olovo). Proto doporučujeme koupit nebo vypůjčit el. naviják, který se o vše postará sám. Nedoporučujeme silné pruty 500-1000 g, protože člověk vůbec nebude mít zpětnou vazbu o tom co se v hlubině děje (jemný záběr). Na 200 g kvalitním proutku jde dobře vidět škubnutí špičky při záběru.
Lov Mníků
Všechno stejné jako u Okouníků – (nástraha, drift) akorát je chytáme od 60 – 200 m hloubky a nástrahu vodíme blíže u dna, kterou obohatíme ještě kusem masa z makrely. Zpracování a úchova ryb. Ryby filetujeme bezprostředně po návratu z moře. K těmto účelům slouží velká filetárna disponující čtyřmi stoly a oplachovým systémem. Používáme filetovací nože s kratší čepelí kvůli bezpečnosti, diamantový brousek určený pro filetovací nože a zástěru. Z ryb bereme pouze horní filet kvůli kvalitě masa, který stáhneme z kůže. Nikdy nesmí filet přijít do kontaktu se sladkou vodou! Proto používáme na oplach vodu mořskou. Takto očištěné filety si naskládáme do sáčku dle množství, které je pro nás ideální na 1 oběd (cca 3-4 ks filet), popíšeme fixou a takto vkládáme do předem připraveného chladícího (polystyrenového) boxu v mrazící místnosti. Díky tomu jsme schopní využít celou kapacitu boxu. Nad Harbakem leží ještě 2 jezera, na které není třeba zvláštní povolení, protože patří stejnému majiteli – panu Harbakovi, tak si můžeme udělat malou změnu a odpočinout si od mořského rybolovu a zajít si třeba na pstruhy.
Malé shrnutí
Za návštěvu rozhodně stojí i místní jeskyně do které vede malebná stezka po úpatí hory a ze které je překrásný výhled na celý Harbak a fjord. Vyúčtování po pobytu za naftu a extra benzín na lodi činilo 16753,- Celkem tedy za kompletní dovolenou vč. veškerých nákladů, člun, palivo, ubytování, jídlo a pití činila 89000,- (tudíž 22300,- kč/osoba).
Přejít na:
Editoval za FORFISHER.CZ Jiří Hoždora
Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!