Hasvik, NO
temperature icon -0°C
slabé sněhové přeháňky
Trondheim, NO
temperature icon 3°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 3°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 5°C
mlha
Malé, MV
temperature icon 29°C
skoro jasno

Ryba mělčin – Polak 1/2

Když pročítám příspěvky a prohlížím fotky ryb vyznavačů mořského rybolovu, drtivý podíl z nich se nese ve znamení ryby, která je mezi valnou většinou rybářů známá pod slengovým názvem „polak“. V moři okolo norského pobřeží žije pro sportovního rybáře mnoho dosažitelných a lovitelných druhů  ryb, ale polak, jak se zdá, je mezi nimi fenomén. Pokusím se proto zamyslet nad tím, co to tedy vlastně onen polak je, a vylučovací metodou zjistit, proč je mezi sportovními rybáři tak ostře sledovanou, nejvíce diskutovanou, všemi oblíbenou a zároveň i nejčastěji lovenou rybou…

ryba melcin polak 1 1

 

Původ jména

Pollachius pollachius je latinský název ryby, která mezi mořskými rybáři zdomácněla pod názvem polak. Správné české jméno této ryby je sice treska sajda, ale zjednodušený výraz anglického názvu „pollock“ se tak zažil, že pod českým jménem sajda jí téměř už nikdo nezná a tento název nepoužívá. Tolik tedy k tomu, jak treska sajda ke svému jménu přišla….

ryba melcin polak 1 2

 

Chuť masa

Existuje tedy vůbec nějaký logický a pádný důvod, proč je tak často chytanou a zároveň mezi rybáři tak oblíbenou rybou? Jako první mě napadá kvalita masa. Nic naplat, živit se něčím musíme a když je možnost, proč si nevybrat to, co je kvalitní a co nám nejvíce chutná… Můžeme vést polemiku o tom, která z treskovitých ryb je nejchutnější, každý bude upřednostňovat jinou, tu svoji, ale kdybych třeba jen v osolené vodě uvařil různé druhy tresek, pak vám zavázal oči a dal od každého druhu ochutnat, tak nikdo nepozná, která z nich je ta jeho oblíbená a už vůbec ne, jaká byla treska sajda. Možná jsem se teď někoho dotkl, ale jsem o tom skálopevně přesvědčen. Polak sice kvalitní a chutné maso zcela určitě má, ale má ho opravdu o tolik kvalitnější než podobné druhy ryb, aby byl právě kvůli masu tak žádaný a lovený? Samozřejmě nemá. Takže tudy cesta nevede a její oblíbenost v lepší kvalitě masa určitě nespočívá.

ryba melcin polak 1 3

 

Intenzita souboje

Jako druhé mě napadá jeho bojovnost. Každý sportovní rybář prožívá nejkrásnější zážitky právě při zdolávání ryby a často si proto vybírá ty druhy ryb, které dokáží bojovat dlouho a tvrdě, aby si mohl svůj rybářský orgasmus užít co nejdéle a nejintenzivněji. Polak je sice dobrá volba a bojovnost mu rozhodně upřít nemůžeme, ale o co méně tvrdě dokáže hájit svůj život například treska tmavá? Já osobně z tohoto důvodu raději lovím právě je. Ta umí bojovat se stejnou intenzitou a tvrdostí jako polak, navíc se mnohem častěji chytají ryby měřící hodně přes metr, takže se i daleko častěji utkáváme se silnějším protivníkem a tím jsou i zážitky při zdolávání tresky tmavé z rybářského pohledu ještě cennější. Proto ani tudy cesta nevede a oblíbenost polaka nevysvětluje. Její větší průměrná lovená velikost, tedy i větší hmotnost a objem svaloviny, dělá černou tresku ještě tvrdším soupeřem a z tohoto pohledu se tedy logicky řadí před tresku polak.

ryba melcin polak 1 4

 

Popis těla

Někteří rybáři oceňují i vzhled ryby, včetně její atraktivity. Polak, jako druh atraktivní není, protože jich při norském pobřeží žije nespočet, ale krásu mu popřít rozhodně nemůžeme. Jedná se o velice pohlednou rybu se zajímavou hlavou s dominantní předsunutou spodní čelistí a obrovskýma černýma očima, krásnou zlatavou barvou a silnou ocasní ploutví. Nádherný tvor, predátor, jak má být… Ale ruku na srdce, v čem za ním v kráse zaostává například již zmíněná treska tmavá? Černé torpédo s břichem v barvě slonové kosti, mohutné svalnaté tělo s širokými zády, nabité nezdolnou sílou a dynamickou energií… A co mořský ďas, je škaredej? Naopak! Každý kousíček jeho těla stojí za pozornost. Nádherný výtvor přírody, dokonalý příklad evoluce… A makrela? Ta svým vzhledem předčí všechny a její krásu nelze ani popsat. Takže kvůli atraktivnosti, estetičnosti a kráse, mu také před jinými rybami určitě přednost nedáváme…

ryba melcin polak 1 5

 

Přejít na:

 

Autor: Jan Havlík (jerghanz)

Foto: rybolovnorsko.cz a HEKTOR Project

6 Responses

  1. No já si rozhodně myslím, že hlavní předností polaka je způsob jeho lovu – chytá se na běžné přívlačové pruty (na Norsko UL) a menší nástrahy v mělké vodě max do 30-40 m a souboj s ním si rozhodně užije člověk nejvíc i díky tomuto lehkému náčiní. Velký keler je určitě velmi bojovná ryba, ale na něj už potřebujete úplně jiný těžký cajk, protože se chytá na velkých hloubkách a je to tedy úplně jiná rybařina. Takže tak, aspoň za mě a mé spolulovce….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte dále

Aktuálně v diskuzi

Lov ryb s polární září nad...
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Petr Šenkýř Půjčovna minibusů
Zdarec Naki, bylo by možné půjčit...
Prodáno
Velký tresky doputovali i do Nappstraumen...
Včera som telefonoval s Nórom a...
Dobrý nápad.Mohli by zde být...
V Dyrsfjordu se začíná pracovat na...
Dobrý den, už je prodaný.  
Prvni rybarsti hoste odjizdeji velmi spokojeni,...

Last minute

Volná místa

Na dotaz

Volná místa

Na dotaz

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!