Nápověda Doporučujeme:

Polak “Rytíř” Středního Norska 4/5

Polaci kromě mělčin a chaluhových polí mají v oblibě také podmořské hory, různé hrany a zlomy. Na těchto místech máte možnost lovit podstatně větší ryby jak na mělčinách. Velcí Polaci jsou spíš samotáři, popřípadě loví v malých skupinách. Proto na hloubkách těchto záběrů od Polaků nebude zpousta, ale když se pověsí, tak bude stát za to. Lovu Polaků na hloubkách musíte přispůsobit náčiní i techniku lovu. Dá se říct, že takový lov patří k nejnáročnějším. Většinou každá lokalita má svoje místa a podmořské hory, kde se Polaci zdržují. Jsou všeobecně známé a je dobré, když někam jedete poprvé se na takové místa zeptat. Při samotném lovu musíte mít pročtený drift. Takovéto hory jsou většinou na otevřeném moři a je docela těžké se při driftech trefovat po hraně. Důležité je najet dostatečně daleko před horu a spustit pilkry nebo gumy pokud možno co nejhlouběji a pak se nechat unášet po hraně hory.

polak_rytir_str_norska4_4

Jeden drift, jeden nához, jedna ryba

Nejideálnější je hora 20–30m vrchol pod hladinou s propadem do 100m. Hmotnost pilkříku doporučují v rozsahu 60–200g. Lehčí pilkříky mají dlouhý propad, ale daleko lépe pracují a Polaci na ně super reagují. Právě tímto způsobem máte možnost ulovit rekordního Polaka. Souboj s takovou rybou je neskutečný zážitek. Tento způsob je hodně náročný na projíždění lodi. Většinou platí, jeden drift, jeden nához, jedna ryba. Samozřejmě i spotřeba benzínu je nezanedbatelná. Co se týka náčiní, jendoznačně doporučuji použít pruty speciálně určené k tomuto způsobu lovu. Jedná se o tzv. Speed jiging, i když samotné vedení nástrahy je jiné, jak u speedjigingu. Gramáž prutů doporučuji 60–200g. S tvrdými pruty by jste ztráceli citlivý kontakt s nástrahou. Pokud máte osvědčený naviják PENN Slammer, tak je volba jednoduchá. Jednoznačně doporučuji používat šňůru. Já mám v oblibě 0,16–0,18mm. Při takovémto driftování musíte počítat se spodními proudy, které budou vytvářet tzv. buben.

polak_rytir_str_norska4_5

Návrat na výchozí pozici

Chvíli vám potrvá najít si ten správný cit pro kontakt s nástrahou a na začátcích budete mít problém s padáním ryb. Když to zvládnete, určitě se vám v lodi objeví kapitální Polak. Jinak doporučuji mít sehranou posádku v člunu. Ne každému tento způsob lovu vyhovuje. Musíte počítat i s tím, že v oblasti podmořských hor jsou vlny podstatně vyšší a dovede to hezky zahoupat, tak Postafen nebo kinedril by měl být ve výbavě. Důležitou součástí je kvalitní sonar s tzv. vlčí stopou. Usnadní vám to vždy návrat na výchozí pozici a hlavně budete vidět směr driftu, který se průběžně mění a na moři si ho neuvědomujete. V podstatě bez sonaru a GPS se tento způsob lovu Polaků dá jen těžko uplatnit. Mezi námi jsou specialisté, kteří se věnují právě tomuto způsobu lovu Polaků. K tomu si přispůsobují nástrahy a různé vychytávky. Co doporučuji, tak zkontrolovat, popřípadě vyměnit háčky na komerčních nástrahách. Vyhnutých nebo zlomených háčků jsem už taky viděl dost. V lokalitě, do které jezdím (FROYAFJORD) je několik podmořských hor, které jsou dobře vidět i na mapách.

polak_rytir_str_norska4_6

Přílivové a odlivové časy

Mám tam odzkoušeno, že Polaci se nejlíp loví na hranách za přílivu a silnějšího driftu. Naopak jak se moře sklidní, tak záběrů je podstatně méně. Pravděpodobně je to změnou pohybu pilkříka a i změnou chování Polaků. Doporučuji mít napsané přílivové a odlivové časy a podle toho se řídit. Ušetříte tak spoustu času. Také pozor na vítr. Po hladině vás vítr může unášet jedním směrem a spodní proud je opačný, tehdy je fakt problém dostat nástrahy do správné hloubky. Doporučuji se pak stáhnout raději na mělčiny, kde to bude daleko lepší.

polak_rytir_str_norska4_7

Přejít na:

 

Autor: Jiggin

Foto: Jiggin

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...