Nápověda Doporučujeme:

Halibuti v Dyrsfjordu, vše o jejich lovu 1/2

Když jednou chytíte halibuta, neexistuje cesta zpět. Tahle tajemná ryba nabízí něco, co Vám žádná jiná nemůže dát. Pokud nalezneme místo, kde je silnější drift, nebo vane-li správný vítr, vypneme jednoduše motor a necháme se přes loviště unášet. Při tomto způsobu rybolovu můžeme využít naše nástrahy aktivněji. Nahoďte, nechte nástrahu vyklesat na dno, poté ji popotáhněte několik metrů (přičemž můžete špičkou prutu vytvořit sérii „smrtelných“ záškubů) a nechte ji znovu klesnout. Celý postup opakujte. Halibut velmi často sleduje nástrahu až k hladině a mnoho záběrů přichází ve chvíli, kdy jig držíte v klidu nebo když začíná vyklesávat na dno. Je důležité, abyste při takovém záběru nesekali hned, ale nástrahu lehce popustili a až pak zasekli.

Do norska na velké ryby

Existuje mnoho lidí, kteří sní o ulovení opravdu velké ryby, mám na mysli rybu, která bude větší a těžší než vy. Také já jsem toužil po ulovení takové ryby, dá se říct, že toto byl jeden z důvodů, proč jsem do Norska vyrazil poprvé. Norské moře dosud skrývá obrovské poklady, které vydá jen připraveným. Před tím než jsem zažil rybolov v Norsku, tak jsem si myslel, že ulovení opravdu velké ryby, vyžaduje především velmi tlustou peněženku a zájezdy do jižních moří, kde se loví marlini, doráda a jiné exotické ryby. Nyní vím, že na velkého halibuta můžete v Norsku narazit prakticky kdekoli.

Čím severněji, tím větší úlovky

Tento fakt žene do Norska rybáře z celé Evropy, kteří se zde snaží uskutečnit svůj sen. V posledních letech se množí zprávy o opravdu velkých Halibutech, kteří se stávají výsledkem cíleného rybolovu, hlavně v oblast Finmarku – Dyrsfjord a severněji, kde je vaše šance nejvyšší. V tomto článku bych rád popsal, jak se dívám na cílený lov velkého halibuta neboli storkveite, jak ho nazývají Norové. Popíšu také vybavení a nástrahy, které jsou velmi efektivní pro lov a prozradím čemu dávám přednost a proč.

Jaký zvolit termín pro lov

První úlovky se objevují již v březnu a dubnu, kdy přichází doba tření tresek obecných a na jejich jikrách si připlouvají jiné menší rybky pochutnat, které však jsou v hledáčku halibutů. Podle dlouholetých zkušeností je potom květen špičkový měsíc pro příbřežní partie. V červnu potravní aktivita platýsů trochu stagnuje, ale léto červenec a srpen je jako stvořené pro lov těchto krásných a bojovných ryb na přívlač. Halibut, kam se podíváš. Tak by se daly charakterizovat letní dny na Soroya krátce po polovině července. Počasí je ideální, teplo, vítr jen mírný, pár metrů za sekundu. Profesionální rybáři jednohlasně říkají, že na podzim – září, když padají první listy, se halibuti shromažďují v příbřežních pasážích a bohatě se zásobují potravou před tím, než se vydají zimovat do hlubokých písečných plání. Osobně jsem toto tvrzení stačil dostatečně otestovat a poslední říjnová výprava vysoko na sever přinesla více než nadprůměrné výsledky.

Dravec vodního sloupce

Halibut je ryba mořského dna, loví však ve vodním sloupci. O halibutovi se říká, že aktivně loví ve volné vodě. To ze sta procent odpovídá mým zkušenostem. Mnoho záběrů přichází totiž nikoliv na dně, ale při zvedání nástrahy ode dna. Často jsem byl i svědkem situace, kdy halibuti vyjeli za zdolávanou rybou nebo nástrahou až k hladině. V takovém případě okamžitě pošlet svoji nástrahu zpět cca 10m pod loď a buďte si jisti, že si ji tam halibut připlave sezobnout.

Lov na rybu

Jedná se o nejpovedenější sestavu na halibuty současnosti. S touto montáží mám odchytáno cca 5 let v Norsku. Mnoho mých kamarádů označilo chytání s touto montáží za rybolov pro “důchodce”. Je to velmi pohodlný způsob lovu, kdy spustíte ke dnu nástražní rybu a jen čekáte. Dělat nemusíte skoro nic. Jen si kontrolujete kontakt se dnem, abyste někde neuvázli. Bilal označila tento způsob lovu za „lazy fishing“, což znamená líný rybolov. Při rybolovu jsem přišel na hodně vychytávek, jak udělat tento systém ještě účinnější.

 

300g varianta

Montáž se 300g zátěží je vhodná na menší hloubky a písečné lavice 20-40m. Hlavní výhodou této montáže je posuvný jednoháček, který si jednoduše nastavíte dle velikosti nástražní ryby. Tento promyšlený systém se vážně moc povedl. Dá se používat na silnější přívlačové sestavě. Jako příklad uvedu Daiwa BG 4500 a Daiwa Ninja s Charisma 2.4m 100-200g. Při této kombinaci vám neuniknou ani jemné, opatrné záběry od halibutů a každý souboj bude jedinečným zážitkem. Další doporučené vybavení je držák na prut, v žádném případě neodkládejte prut s nastraženou sestavou v lodi. Během zlomku vteřiny, kdy se otočíte, hrozí ztráta veškerého vybavení.

 

 

 

 

500g varianta

U montáže s 500g zátěží je jeden géčkový jednoháček opravdu žalostně málo. Mnohokrát se nám stalo, že ryba zaútočila na nastraženého kelera a několik minut odmotávala z brzdy navijáku, po dlouhém souboji se ryba vypla pár metrů pod lodí. Po bližším ohledání nástrahy nám došlo, že dravec držel kelera v tlamě jen za tělo a vůbec nebyl chycený za háček. Po této zkušenosti jsme došli k závěru, že je nezbytné navázat k jednoháčku ještě pomocný trojháček, který se bude umísťovat do řitní ploutve nástražní ryby. Potom seděly všechny záseky a ryby vůbec nepadaly.

 

Při záběru vyčkejte

Při rybolovu buďte trpělivý a vyčkejte až ryba nástrahu sežere. Rozhodně se nevyplatí zasekávat nějaké drobné ťukání, to si to teprve dravec rovná v tlamě a chystá se to polknout. Halibut bere rybu na dvakrát. Nejprve chytí kelera někde v ocasní části a potom ho nasaje do tlamy. Pokud se Vám stane, že i tak nezaseknete rybu, pusťte nástrahu zpět ke dnu, protože dravec se pro ni zase vrátí. Já doporučuji zasekávat až to ryba tzv. sbalí a jede, to se projeví trvale ohnutou špicí a snahou roztočit brzdu navijáku.

 

Autor: www.rybolovnorsko.cz

 

Přejít na:

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(115)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...