Nápověda Doporučujeme:

Halibuti v Dyrsfjordu, vše o jejich lovu 2/2

Jestli se právě zdržují ve sloupci či vyjeli nahoru ze dna, nabízí mnoho prostoru ke spekulacím. Faktem ovšem zůstává, že je daleko úspěšnější vést nástrahu zřetelně nade dnem. Samozřejmě i zde najdeme hned oblíbenou výjimku: Je-li hloubka menší než 20 metrů, je lepší nabízet nástrahu u dna. To zřejmě souvisí se skladbou potravy. V žaludcích halibutů z mělké vody jsou často krabi. To poukazuje i na skutečnost, že ryby regiony s tímto typem potravy cíleně vyhledávají. V hlubších pasážích tvoří potravu malé rybky, jako sledi, tresky tmavé nebo obecné, a to jsou druhy ryb, které se v hejnech pohybují ve sloupci.

Velká ryby nebo vázka

Záběr od halibuta poznáte okamžitě. Ze začátku to vypadá jako vázka, která se po chvíli rozjede a vezme vám klidně i 20m pletenky. Pokud se po záběru ryba nerozjede a vy cítíte pouze tupý tah, buďte si jisti, že máte skutečně vázku. Už jsem slyšel bezpočet báchorek o záběrech od obrovských halibutů, většinou se však jednalo o školácké chyby začátečníků, kteří nebyli schopni rozpoznat vázku od tahu ryby a dokázali jezdit kolem vázky klidně i hodinu, v domnění, že zdolávají svoji životní rybu. Do jaké hloubky tedy umístit svoji nástrahu? Zde je každá rada drahá, neboť záběr od platýse může přijít jak z hloubky cca 150m, tak i na mělčině kolem 20m. Souboj s trofejní halibutem nad 50kg patří mezi jedinečné adrenalinové zážitky, tato ryba se dovede několikrát potopit od hladiny až na dno. Pro vylovení doporučuji hák halibut, který vám pomůže bezpešně dostat velkou rybu do lodi.

Přívlač na halibuta

Nesmím však opomenout, že tato se dá také ulovit i na vláčku. V tomto případě nesmíme vůbec nic podcenit. Vaše výbava by se měla skládat z vláčecího prutu s akcí 50g až 190g v délce 2m – 2.4m. Větší délka se příliš nedoporučuje, kvůli složité manipulaci na lodi. Naviják by měl být celokovový bez plastových komponentů, které by mamutí tah nemusely vydržet. Pro přívlač jsou vhodné splétané šňůry o nosnosti 22kg nebo 39kg zakončené návazcem z monofilního vlacse o průměru 0,80mm. Jako propojení pletené šňůry a vlasce nám poslouží pevnostní obratlíky. Karabiny se mě příliš neosvědčily, protože je zde neustálé riziko otevření. Mnohem jistější je to navazovat natvrdo pomocí obratlíku. Pečlivé přípravě by měl projít i vláčecí pilkr, zejména kroužky by se měly zkontrolovat a vyměnit za pevností, potom se vám nestane, že o rybu přijdete těsně u lodi, vlivem nataženého kroužku.

Horní míra 150cm

Dospělé ryby se většinou zdržují na otevřeném oceánu, pokud se však rozhodnout lovit, putují denně v době přílivu až 30 km směrem k pobřeží a do fjordů. Samička platýse klade až půl miliónu vajíček. Samice se chrání zákonem, který říká, že všechny ryby nad 150cm se musí pustit. Samec dorůstá jen do 130cm, takže každá ryba nad 150cm je samice. Platýs se vytírá v poměrně dlouhém období prosinec až duben. Proto se na podzim stahuje k pobřeží a dá velmi intezívně lovit na hloubkách 20-50m. Po tření bývá velmi hladový a věnuje se schánění potravy, aby se nasytil. Vhodným obdobím pro jeho lov je tedy březen až červen a srpen až říjen. Vlivem obrovské délky norského pobřeží, se období tření velmi liší a úlovek halibuta můžete čekat prakticky kdykoli.

Vhodná nástraha

Říká se, že mezi úspěšné nástrahy patří různé pilkry, pytlíky s masem, magické oka, halibut jiggery a podobné šílenosti. Ne, tak to opravdu není pravda, tyto nástrahy na cílený lov halibuta nepoužívejte. Je velmi důležité si uvědomit, jestli opravdu chcete ulovit velký exemplář halíka, nebo se budete věnovat lovu tresek a budete doufat v náhodný záběr. Doufat můžete, ale z vlastní zkušenosti vím, že velký platýs se mezi hejny tresek vůbec nevyskytuje, proto ho na místech, kde se vyskytují ve velkém počtu tresky, ani nehledejte. Ale zpět k nástrahám. Mezi nejúčinnější patří gumové ryby 15–30cm. Na takovou rybu potřebujete zátěž v podobě jigové hlavičky. Je vcelku jedno, jestli použijete dražší giant jighead nebo úplně jednoduchou hlavičku s jednoháčkem. Nesmírně důležitá je však gramáž. Vzhledem k tomu, že halibuty budeme převážně lovit na hloubce 20–35m, tak potřebujeme maximálně hlavičky do 200–300g. Pokud použijete těžší, tak si buďte jisti, že platýs vyrazí za vaší nástrahou a pokusí se ji ochutnat, pokud se bude chovat nějak jinak než je zvyklý u přirozené potravy, tak nástrahu nedobere a vy tento záběr většinou ani nepoznáte, ale uvidíte placku, jak jede za nástrahou až pod loď. Pokud tam však napíchnete lečí hlavu, tak když ji halík ochutná, tak se mu nebude zdát nepřirozená a klidu tuto nástrahu dobere. Mezi nejúčinnější barvy gumových ryb patří modrostříbrná, modrobílá, černobílá. Oblíbenou nástrahou halíků je také gumová ryba Savage gear 300g s vonnou esencí, která efektivně přitáhne halibuta z velké vzdálenosti, protože zanechává dlouhou pachovou stopu.

Garance ulovení halibuta

Čím více víme o zvycích této ryby, tím mně přijde těžší ji ulovit. Nebavím se o velikostech do 10kg, kterých je v oblasti Finmarku opravdu hodně. Jeden den nachytáte na jednom místě spoustu halibutů a druhý den, ve stejný čas, tam není ani jeden. A není tam ani druhý, ani třetí den a dost možná, se už do konce vašeho pobytu neobjeví. Právě tento fakt je na rybařině krásný, protože žádný den strávený na rybách se neopakuje, tudíž je jedinečný. Přeji vám hodně štěstí při lovu halibutů!

Autor: www.rybolovnorsko.cz

Přejít na:

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(117)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...