Hasvik, NO
temperature icon -2°C
sněžení
Trondheim, NO
temperature icon -3°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon 3°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 3°C
slabý déšť
Malé, MV
temperature icon 29°C
oblačno

Maledivská kuchyně

Plavba mezi ostrovy na Maledivách je i gurmánským zážitkem.Na palubě domovské lodi Bolero panuje dobrá nálada. Sklízíme banány, které nám na Boleru rostou přímo nad hlavou. Povídáme si, míjíme ostrůvky s kokosovými palmami a nádhernými plážemi. Zdravíme okolo plující lodě. Vychutnáváme si chvíli klidu před jídlem.

maledivska kuchyne 1

Čerstvá ryba z moře

Jídlo na Boleru je samostatnou kapitolou. Domorodá posádka na lodi se o nás stará jako o vlastní…Snídaně bývají bohaté. Je libo pomazánku z tuňáka, palačinky s banánem nebo klobásky ze pštrosa? Nezbytnou součástí naší rybářské výpravy jsou pak samozřejmě čerstvě ulovené ryby. A když říkám ryby čerstvé, tak myslím opravdu čerstvé.Sotva se například ulovený tuňák ocitne na palubě, kuchař jej vyfiletuje a během deseti minut filety prožene pánví a už nám přináší tuňáčí steaky a servíruje je s typickým zubatým úsměvem.

maledivska kuchyne 2

Snídaně a svačiny

Každé větší jídlo (snídaně, oběd, večeře) se nazývá „Long Eats” a zahrnuje většinou různě připravované ryby, curry, brambory, rýži, roshi, apod. „Short Eats“ neboli hedhikaa je tradiční maledivská svačina. Sem patří například smažené rybí koule obalované v mouce a listovém těstě, sladký vaječný krém, kokosové mléko s růžovým pudinkem nebo ostře kořeněné rybí koláčky.

maledivska kuchyne 3

A na čem je možné si tu pochutnat?

  • Kulhimas – tuňák v ostré červené omáčce
  • Garudhiya – tuňáková polévka
  • Mas Riha – rybí curry
  • Gulha – těstovinové kuličky plněné uzenou rybou
  • Bajiya – pečivo naplněné směsí ryb, kokosu a cibule
  • Kavaabu – smažené koule ze směsi rýže, uzeného tuňáka, strouhaného kokosu, čočky, cibule a zázvoru
  • Kottoroshi – placky roshi natrhané na kousky, zapečené s tuňákem, zeleninou a hodně chili
  • Sashimi – tenké syrové plátky z tuňáka se soyovou omáčkou japonským křenem wasabi

maledivska kuchyne 4

Kořeny maledivské kuchyně

Většina potravin se na Maledivy dováží z Indie a ze Srí Lanky a maledivská kuchyně je těmito zeměmi inspirována a silně ovlivněna. Místní jídla jsou často velmi pikantní a kořeněná, často dochucená kokosovým mlékem. Základem domorodého jídelníčku je hlavně rybí maso a mořské plody. Přílohou bývá rýže nebo placka roshi. Zelenina hojně se hojně požívá jako základ jídel. Nejvíce je oblíbená cibule a česnek, dalšími běžnými součástmi jídla jsou chilli papričky, rajčata, kokos a citrónová šťáva.

maledivska kuchyne 5

 

Autor: Sim

Foto: rybolovnorsko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte dále

Za mořskou kočkou, jak se u nás mnohdy vlkouš nazývá, vyrazíme tedy do Norska. Samotné norské pobřeží představuje...

Aktuálně v diskuzi

https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger ,...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Lov ryb s polární září nad...
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Petr Šenkýř Půjčovna minibusů
Zdarec Naki, bylo by možné půjčit...
Prodáno
Velký tresky doputovali i do Nappstraumen...
Dobrý nápad.Mohli by zde být...
V Dyrsfjordu se začíná pracovat na...
Dobrý den, už je prodaný.  

Last minute

Volná místa

Na dotaz

Volná místa

Na dotaz

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!