Nápověda Doporučujeme:

Maledivská kuchyně

Plavba mezi ostrovy na Maledivách je i gurmánským zážitkem.Na palubě domovské lodi Bolero panuje dobrá nálada. Sklízíme banány, které nám na Boleru rostou přímo nad hlavou. Povídáme si, míjíme ostrůvky s kokosovými palmami a nádhernými plážemi. Zdravíme okolo plující lodě. Vychutnáváme si chvíli klidu před jídlem.

Čerstvá ryba z moře

Jídlo na Boleru je samostatnou kapitolou. Domorodá posádka na lodi se o nás stará jako o vlastní…Snídaně bývají bohaté. Je libo pomazánku z tuňáka, palačinky s banánem nebo klobásky ze pštrosa? Nezbytnou součástí naší rybářské výpravy jsou pak samozřejmě čerstvě ulovené ryby. A když říkám ryby čerstvé, tak myslím opravdu čerstvé.Sotva se například ulovený tuňák ocitne na palubě, kuchař jej vyfiletuje a během deseti minut filety prožene pánví a už nám přináší tuňáčí steaky a servíruje je s typickým zubatým úsměvem.

Snídaně a svačiny

Každé větší jídlo (snídaně, oběd, večeře) se nazývá „Long Eats” a zahrnuje většinou různě připravované ryby, curry, brambory, rýži, roshi, apod. „Short Eats” neboli hedhikaa je tradiční maledivská svačina. Sem patří například smažené rybí koule obalované v mouce a listovém těstě, sladký vaječný krém, kokosové mléko s růžovým pudinkem nebo ostře kořeněné rybí koláčky.

A na čem je možné si tu pochutnat?

  • Kulhimas – tuňák v ostré červené omáčce
  • Garudhiya – tuňáková polévka
  • Mas Riha – rybí curry
  • Gulha – těstovinové kuličky plněné uzenou rybou
  • Bajiya – pečivo naplněné směsí ryb, kokosu a cibule
  • Kavaabu – smažené koule ze směsi rýže, uzeného tuňáka, strouhaného kokosu, čočky, cibule a zázvoru
  • Kottoroshi – placky roshi natrhané na kousky, zapečené s tuňákem, zeleninou a hodně chili
  • Sashimi – tenké syrové plátky z tuňáka se soyovou omáčkou japonským křenem wasabi

Kořeny maledivské kuchyně

Většina potravin se na Maledivy dováží z Indie a ze Srí Lanky a maledivská kuchyně je těmito zeměmi inspirována a silně ovlivněna. Místní jídla jsou často velmi pikantní a kořeněná, často dochucená kokosovým mlékem. Základem domorodého jídelníčku je hlavně rybí maso a mořské plody. Přílohou bývá rýže nebo placka roshi. Zelenina hojně se hojně požívá jako základ jídel. Nejvíce je oblíbená cibule a česnek, dalšími běžnými součástmi jídla jsou chilli papričky, rajčata, kokos a citrónová šťáva.

 

Autor: Sim

Foto: rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Dyrsfjord » Září 2020

Soroya » Březen 2020

Maledivy » Únor 2020

Anketa

Těšíte se stále na rybolov v zahraničí?

(265)
(79)
(19)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...