Nápověda Doporučujeme:

Proč na ryby do Norska 1/2

Norsko bývá právem označováno rybářským rájem Evropy. Žádná jiná země neumí nabídnout pestřejší paletu ryb, která se dá v Norsku lovit. Pokud spojíme mořský a sladkovodní rybolov, máme tu nepřeberné množství rybářských disciplín, které zde můžeme s úspěchem praktikovat. Velká většina rybářů sem jezdí za mořským rybolovem, kde se druhová rozmanitost mění od jara do zimy a také od Severu k Jihu. Můžeme říct, že téměř každý rybář si zde přijde na své. Když se vám mořský rybolov znelíbí, nebo začne foukat, není nic lepšího, než si s vláčákem vyšlánout do hor na pstruhy.

 

Ráj potočáků a lipanů

Národní park Femund se nachází u stejnojmenného jezera v Jižním Norsku, zhruba 400 Km nad Oslem. Toto jezero je třetím největším jezerem v Norsku. Park patří mezi nejzachovalejší přírodní rezervace celé Skandinávie. Minimální zalidnění a striktní pravidla pro návštěvníky zaručují čistotu a nedotčenost zdejší přírody. V nadmořské výšce cca 800 metrů se nachází velké množství jezer a jezírek tvořící obrovskou vodní soustavu. Západní hranici národního parku tvoří jezero Femunden, které je druhé nejdelší v Norsku – po Mjøse. Východní hranici tvoří švédská hranice, kde park pokračuje plynule do švédského národního parku Rogen.

 

Pravěký terén

Jih je hornatý, velmi příjemný na trekování s batohem. Sever parku je zase velmi jezernatý, nížinatý, náročnější na tůry. Vprostřed parku se nachází údolí Grøtadalen, které rozděluje jih od severu. Zkroucené borovice a osamělá jezera, roztroušená mezi mořem balvanů – Národní park Femundsmarka vás láká zažít toto a mnohem víc. Před deseti tisíci lety ustoupily ledovce a zanechaly zde pustý, téměř pravěký terén, který se od té doby skoro nezměnil. Po celé dny zde můžete pádlovat v kánoe na četných řekách a jezerech. Můžete si vzít i rybářský prut a chytat velké pstruhy, kteří se zde nachází a pokud budete mít oči upřené také na krásnou krajinu, budete odměněni nezapomenutelným zážitkem.

 

Lososové řeky

Na internetu jsou dvoje skvělé norské stránky o lovu lososů. První z nich, http://fiskeguiden.no, je bohužel pouze v norštitě, ale něčemu z toho občas člověk porozumí – hlavně při studování statistiky, názvů dalších internetových stránek a emailových adres. Kvalitu řeky přehledně ukazují hrací kostky u názvu jednotlivých toků. Každá ryba má svoji vlastní kostku. Nula oznamuje žádnou rybu, šestka znamená řeku s výbornou osádkou. Ohledně názvů ryb – pro větší přehlednost překládám jejich názvy : laks-losos, sjooret-mořský pstruh, roye-siven, orret-pstruh, gjedde-štika, harr-lipan, abbor-okoun. Druhé stránky, http://fishbooking.com, jsou jak v norštině, tak i v angličtině a němčině. Je zde sice poměrně málo údajů o severním Norsku, ale střední a jižní Norsko je popsáno opravdu skvěle.

 

Kde si opatřit povolenku

Platnost povolenky může být jednodenní, týdenní nebo celoroční a je platná pouze na jednom určitém revíru. Velikost daného revíru může být individuální a může se tak jednat také o několika kilometrové čtvereční úseky, které skrývají řeky a jezera. V těchto případech se ceny rybářských povolenek pohybuji od desítek po stovky NOKŮ. Cena úzce souvisí s typem revíru a její osádkou. Samotnou povolenku máte možnost zakoupit přímo od správce revírů, v místních rybářských krámcích, hotelech, na poště, u benzinek či kempech. Někde povolenku zakoupit nelze vůbec anebo jedině v případě, že bude součástí další služba jako například soukromý průvodce nebo ubytování.

Přejít na:

Proč na ryby do Norska 1/2

Proč na ryby do Norska 2/2

 

Autor:  Sim

Foto: rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...