Nápověda Doporučujeme:

Halibutové uzavření sezóny 2019 1/2

V září, na konci sezóny, jsme se rozhodli, že si uděláme letos poslední výpravu do Norska. Byli jsme celkem 4 rybáři a rozhodli jsme se, že se nebudeme na sebe vázat. Každý si pojede svým autem na pohodu. Cíl výpravy byl jasný Soroya, lov halibutů. Odřídit 3500km ve dvou lidech a ještě ten druhý člověk byla žena, není sranda. Naplánoval jsem cestu na 2 přespání, protože jsme si nechtěli přetočit cyklus a řídit non-stop. První noc byla jasná volba, zvolit vhodný trajekt z Německa do Švédska, který pojede přes noc, tak abychom se vyspali a odpočali si před další cestou. Vybrali jsme si trajektové spojení Rostock – Trelleborg. Byl to velmi příjemný spoj s naloděním ve 22h a ráno kolem 7h jsme sjížděli z trajektu ve švédském Treleborgu. Kajuty jsme měli rezervované dopředu, takže palubní lístky jsme měli u sebe a okamžitě jsme převzali kajutu s perfektně nastlamými postelami, koupelnou a záchodem. Rychlá sprcha a čekalo nás příjemných 8h spánku.

 

Dvanácti hodinové zpoždění

Ráno jsme si dali snídani na lodi a pěkně čerství jsme se pustili do další porce kilometrů. Za 12hodin jsme dojeli až do Umea, hotel Dragonen a najeli jsme cca 1300km. Zde jsme měli rezervovaný hotel s večeří a snídaní. Oboje nám moc chutnalo, mohu jen doporučit. Na tomto hotelu bylo velmi zvláštní, že byl bez oken a velmi dobře se v něm spalo. Ráno už nás čekalo závěrečných 1280km do Oksfjordu, odkud jel trajekt do Hasviku. Veškeré propočty kilometrů byly správné a my jsme se večer kolem 22h vylodili na Soroya. Na celé cestě je velmi zajímavé, že pokud to jedu čistě s chlapama v březnu, tak jsem celou cestu 3500km překonal jen s 12h spožděním, v mužské posádce to děláme za 48h. Což je super výsledek, protože jsme 2x spali po 8h. Vyzkoušel jsem tím, že Soroya se ženskou ve dvou lidech se dá udělat a není to žádný heroický výkon. Podmínkou je, aby žena byla dobrá řidička, která střídá se za volantem.

 

Úžasné ubytko na moři

Tím samým trajektem přijel i Tomáš Hektor s rejžou. Ahmad nás ubytoval ve svých nových domech, které jsou postaveny na pilotech nad mořem přímo v Hasvickém přístavu. Domy jsou dvoupatrové, v přízemí se nachází koupelna, WC, sauna, sušárna a dvě ložnice po dvou lůžkách. V horním patře je kuchyň, obývák, druhá koupelna, WC, další ložnice po dvou lůžkách a velká terasa s úžasným výhledem na moře. Kuchyň je vybavena vším nádobím, myčkou, mikrovlnou troubou, varnou deskou s pečící troubou, rychlovarnou konvicí. Dům má podlahové vytápění s individuální regulací v každé místnosti.

 

Lodě s držáky na pruty

Letos byly pořízené nové lodě Kaasboll 7,08m a 7,8m osazené výkonými motory Yamaha 150HP a kvalitní navigací Garmin, s echolotem od stejné značky. Na své si tedy přijdou rybáři, kteří se rádi vydávají dál na moře za trofejními úlovky. Každá loď Kaasboll je vybavena hadicí, která čerpá vodu z moře a udržuje loď neustále čistou. Výborné jsou rovněž čtyři držáky prutů, které se výborně osvědčili na lov halibutů.

 

Ráno první lov

Nemohli jsme dospat rána. Ve snu jsem promlouval k Poseidonovi a prosil ho o dobré počasí. Ráno byly moje prosby vyslyšeny. Bylo polojasno s mírným větrem 3m/s, rychle navazujeme pruty a za hodinku již sedíme v lodi. Naše dohoda zněla jasně, zaměříme se na pobřežní rybolov na hloubkách 30-40m, cílená ryba je pouze halibut. Z přístavu míříme doprava, směrem k zubu. V lodi jsme 4, každý dáme jeden prut na halibuta s montáží savagear – mrtvý keler tažený při dně nebo ve sloupci. A do toho bude ještě každý vláčet. Tomu říkám perfektní plán, tzv. kombajn na halibuty.

 

Přejít na:

 

Autor: Sim

Foto: rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...