Nápověda Doporučujeme:

Život a rybolov na Madagaskaru 1/2

Madagaskar je čtvrtý největší ostrov světa, který se oddělil od kontinentu Afriky. Díky tomu zde vznikla jedinečná fauna a flóra s řadou endemických druhů, které nenajdete nikde jinde na světě. Ekonomicky patří mezi rozvojové země, takže nikdy se zde neprovozoval žádný průmyslový rybolov a jeho pobřežní vody jsou plné obrovských ryb, rovníkového pásma. Na své si tu přijdou milovníci jakýchkoli rybářských disciplín. Mezi nejoblíbenější patří popping, jiggin, lov na maso a trolling.

Ráj mečounů

Já jsem tuto kouzelnou část světa navštívil v krátké době hned třikrát, abych si udělal objektivní názor, jak to tam s rybama ve skutečnosti vypadá. Musím vám říct, že jsem byl doslova uchvácen bohatstvím pobřežních vod Madagaskaru. Myslíte si, že se dá někde jinde na světě ulovit 5 plachetníků za den, na přílačový prut? Ne, ale tady jich chytíte někdy i více. Úlovek této ryby patří pro mne k největším rybářských zážitkům. Je to fantastická podívaná, půlka souboje se odehrává nad hladinou, v podobě neskutečných výskoků, kdy se divoká a nespoutaná ryba snaží zbavit háčku. Každý takový souboj trvá 40 až 50 minut a můžete si být jisti, že si sáhnete na dno svých fyzických možností. Po zdolání máte krátkou chvíli na focení a následuje okamžité vypuštění ryby zpět do moře.

 

Žraloci všude

Posádka dělá maximum pro vaše rybářské blaho. Trolling na těžké vybavení s multiplikátory a tvrdými pruty zde nečekejte. Ba naopak, se snaží použít, co nejjemnější vybavení, aby souboj s 2.5m mečounem byl maximální zážitek pro lovce. Celá posádka spolupracuje a když už máte málo pletenky, tak prostě zacouve zpět nebo otočí loď a pronásleduje velkou rybu. Šéfem této akce jste však Vy! Několikrát se nám stalo, že plachetníci zabrali tři zaráz a to je strašnej mazec, plný adrenalinu. Zdolat do lodi se však povedli maximálně dva mečouni. Ale i tak z toho budete sundaní na dlouhou dobu. Na otevřeném moři je zákaz koupání z důvodů výskytu lidožravých žraloků, kterými se tu jen hemží. To že vám zaútočí na zdolávanou rybu je každodenní realita. Několikrát se nám stalo, že napadli i velkého plachetníka při zdolávání.

 

Posvátná ryba

Byl jsem velmi překvapen, s jakou péčí se stará africká posádka o to, aby tato ryba souboj přežila a mohla udělat radost dalšímu lovci někdy příště. Plachetník je pro místní rybáře něco jako posvátná ryba, která si zaslouží respekt a úctu. Za celý svůj život jsem nenachytal tolik plachetníků jako na Madagaskaru. A to se rybolovem v tropech zabývám už skoro 10 let. V Mozambickém průlivu je totiž největší hustota výskytu této ryby na světě. A právě zde máme naši základnu, odkud vyrážíme na ryby.

 

Garantovaný úlovek

Na tomto místě se dá opravdu garantovat úlovek plachetníka, s výjimkou výkyvů tropického počasí. Ale rybolov není jen o této rybě. Vaším úlovkem se stane také kranas, barakuda, wahoo, žralok nebo sympatické a velmi bojovné mahi-mahi. Všechny tyto ryby zde ulovíte ve velikostech, které byste jinde ve světě stěží hledaly.

Místní obyvatelé

Nesmím však opomenout milé a příjemné místní obyvatele, kteří mě okouzlili svojí pohostinností. Sami toho mají velmi málo, nebo nemají vůbec nic a o to by se ještě chtěli rozdělit s vámi. Nikde nemusíte mít strach, že vás někdo za bílého dne přepadne a okrade. Kriminalita je tu nulová. Ale mají rádi obchod a o svých cenách budou s vámi rádi smlouvat. Život zde nemají lehký, často je provázen tvrdou dřinou na poli nebo na moři.

Maledivy nebo Madagaskar?

Hodně lidí se mě ptá, abych porovnal rybolov zde a na Maledivách. Co se týče rybolovu porovnat není co, Madagaskar je na ryby absolutní jednička. Je pravda, že moře na šnorchlování je zase lepší na Male, ale já říkám. Chce to vidět oboje a potom se rozhodnout, co je vašemu srdci nejbližší. Zklamáni nebudete ani na jednom místě.

 

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo

Foto: rybolovnorsko.cz

1 komentář

  1. Vše co se v článku píše je pravda a slovy se to ani nedá vyjádřit. Byl jsem u toho a
    stále mám v paměti překrásné souboje. Je to TOP rybařina a super posádka, která
    Vám udělá vše, co na očích vidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(11)
(100)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...