Zde navazuje oblíbené téma již od roku 2009.
Čtyři Češi havarovali nedaleko Averoy. Jeden je mrtvý a tři se dosud nenašli. Šance na přežití ostatních je již minimální.
Odpovědět
Ahoj všichni, nevíte někdo jak pokračují pátrací akce po této nešťastné nehodě? Děkuji Honzák
Odpovědět
Mě by zajímalo, jak to tam vede správce? Jestli nějakým způsobem upozorňuje rybáře na špatné počasí a jestli jim případně zakáže výjezd na moře? Nám nor každý den píše počasí a v počasí jako bylo v osudný pátek by nám výslovně nedoporučil (možná zakázal) výjezd na volné moře. Z mého pohledu je část té nešťastné události i na provozovateli případně správci kempu.
Odpovědět
Zdravím. Nikde jsem nezažil aby mě někdo informoval o špatném počasí. Ono taky...chtěl by jsi aby nám policie zakazovala jezdit autem když prší, když fouká, když sněží? Těch havárií v tomto počasí je víc než když svítí sluníčko a je teplo. Zažil jsem letos poslední noc že ještě vyráželi na vodu i kolegové z baráku i moje loď, já zůstal na baráku a dával si výbavu do pořádku. Foukalo, byl M+S (marast a sračky) a přesto šli na vodu. Mě se ani už nechtělo, plná bedna ryb. Je to na každém jak přistupuje k životu. Někdo se chce s nemocemi dožít 70 ti a jinej ve 20 ti skočí pod metro.
Odpovědět
Hrozně rád čtu příspěvky od JuryS. Forma i obsah často pobaví, přesto se z nich nechá vycítit určitá zkušenost a zdravý selský rozum. Nicméně s příměrem o zákazu řízení auta ve špatném počasí úplně nesouhlasím. Myšlenku chápu, v jistém slova smyslu podobné, ale rozhodně ne stejné. Ani se nechci pouštět do polemiky ohledně míry angažovanosti pronajímatele. Jak velká je míra zodpovědnosti za jeho hosty? Má je pouze upozornit na špatné počasí a nebezpečí s tím spojené, nebo má právo a povinnost výjezd rovnou zakázat? Má je ve ve dne v noci hlídat, nebo má vše nechat pouze na turistech a vsadit na jejich zdravý seský rozum a zkušenosti? Neznám práva a povinnosti pronajímatelů, ale jedno je jisté. Spoléhat se na vlastní úsudek turistů nelze. Alespoň u některých. Počet utonulých budiž důkazem.
Možná by stálo za to zamyslet se nad tím, co vlastně nutí rybáře turisty riskovat život. Kde se vlastně nachází ta pověstná červená linie mezi ještě únosným rizikem a hazardováním s vlastním životem? Je to pouze neznalost a nedostatek zkušeností? Co nás nutí posouvat tuto hranici dál a dál, až do té míry, kdy to stojí naši vlastní existenci? Hraje v tom roli alkohol? Jedná se jen o nezvladatelnou vášeň rybařit a užít si svého koníčka za každou cenu, nebo potřeba investované finance využít do poslední minuty bez ohledu na riziko? A nebo ještě hůře. Nejedná se pouze o čistě materialistký přístup a svatá povinnost si na poslední chvíli dochytat svojí napůl prázdnou "bednu"? Nebo od každého něco?
Ať je to jak chce,jedno je jisté. Rybaření v Norsku začíná být zase o něco složitější. Chystají se změny a jednodušší to rozhodně nebude. A jestli tady zase někdo bude ukazovat prstem na zlé Nory, kteří nás jen soustavně omezují a diktují nesmyslné podmínky, bude plakat na špatném hrobě. Jedni pašují, další z ryb vyřezávají jen loin filet a třetí se topí.....To nejsou podmínky Norů. My sami si je vytváříme a Norové je pouze uvádějí v praxi.
Odpovědět
Zdravím. Nedávno zase jeden Čech se zabil na horách v Alpách. Podcenil to že to není kopeček zvaný Krkonoše. Stejně tak, vlastní pitomostí si do hor vzít sandály, před cca 8 mi lety zabil jeden můj příbuzný. V Alpách. Tak by taky mělo být na provazujících těchto zájezdů aby kontrolovali kdo má co na sobě, jestli není debil, a jestli je vůbec zdravotně na to připravený. A dělá se to? Předloni jsem viděl na baráku dva stařečky co se sotva dokázali vykadit a utřít si zadek. Hodně přes 70. A co takový na lodi? Kdo si vezme na triko až to tam s ním jebne? A že se to nemůže stát? A to byla loď jeden mladej zemědělec, iq na dojení krávy co měl na sobě maskáče a výbavu si tam půjčoval a byl u moře poprvé a ti dva stařečci. Jak a kdo řídil loď nevím ale na filetárně jsem je neviděl. Tak nevím jestli vůbec něco nachytali. Ale ten jeden stařešek nadával že mu ryba zlámala prut od shimana za 20 tis co dostal ...a dál jsem neposlouchal protože na tom měl naviják tak 10 ku..prostě nějaký speciál na pstruhy na teplé vltavě...čudly do akvária.
Odpovědět
Zdravím Ještě mě napadla jedna věc. Jestli zavedou zpřísnění tak jednak to budou povinné vesty. Ty ale tam už jsou ale kdo donutí debila co se mu vesta nehodí na fotku aby ji na sobě měl stále? Další zpřísnění by mohla být povinnost pro kapitána lodi nebo toho kdo bude kroutit kormidlem aby měl průkaz VMP. No a kolik lidí ji má? Já mám za sebou kurz ale pak když měli přijít zkoušky tak začal kovid tak jsem se na nějaká zkoušky vykašlal. Taky se to pravidla furt měnila jak na ně jít. Takže kurz za pár tisíc v hajzlu když nemám průkaz. Dneska už mám ty jejich norské kocábky v ruce. Tedy ty kovové klasické. Taky jezdím tam kde je otevřenější moře. Smola, Svellingen, Setter Bridge (či jak se to píše). Ale protože mi VŽDY JDE O BEDNU tak to podřídím tomuto plánu. Pokaždé jsme zažil že i týden nebralo ale pak byly dva, tři dny kdy to byly jatka kdy jsme zaplnili bednu. Ještě se mi nestalo že bych ji nenaplnil. Pak dokážu pochopit ty jelita co mají pár ryb, že vyrazí s 5 ti 12 kami v palici na vodu když jsou tam metrový vlny.
My letos byly první den na otevřeném moři cca hodinu a půl daleko. Kolega co tvrdil, že bude kormidlovat se na vodě přiznal, že kvůli brejlím nic nevidí. Třetí kolega se k tomu nehnal tak jsme se nasoukal za kormidlo a vzal do do svých pazour. Při cestě z5 se radikálně změnilo počasí a metrový vlny a odliv. Skoro 3 hodiny do přístavu a dopluli jsme na páry. Ale že mám MOKOBUKO tak to vše proběhlo OK. Pak zapít fernetem šťastný návrat a další štamprdle po návratu z filetárny že si někdo nic neuřízl. To jsou nutné rituály. Úlitba bohům.
Odpovědět
Norské vody čekají
Napište nám a ozveme se vám do 24 hodin.