Hasvik, NO
temperature icon 8°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 11°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 24°C
skoro jasno
Bergen, NO
temperature icon 16°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 32°C
skoro jasno

Invaze medůz v Evropě

Italské pláže na jihu země bojují s invazí medúz. Může za to teplejší Středozemní moře a rozšíření Suezského průplavu před dvěma lety. Turisté se kvůli nim bojí koupat v moři. A Evropská komise považuje rostoucí populaci za obrovskou hrozbu. Medúz už je podle profesora zoologie Stefana Piraina tolik, že se s nimi Italové budou muset naučit žít. Mohou je prý třeba zařadit do svého jídelníčku, informuje americký list The New York Times.

invaze meduz 1

 

Go Jelly

„Jejich počet nejde snížit,“ domnívá se profesor zoologie Stefan Piraino. Dodal, že jej lze pouze udržovat na určité hladině. V důsledku globálního oteplování jsou italská moře teplejší po delší dobu, což odpudivým mořským tvorům vyhovuje, stejně jako znečištění vody, píše americký list The New York Times. „Představte si biomasu o objemu největšího ropného tankeru na světě,“ ilustruje středomořskou populaci medúz Piraino. Italský zoolog proto s penězi od Evropské komise založil iniciativu Go Jelly, jejímž cílem je nalézt pro obrovské množství medúz využití. Podle něj lze živočichy použít při léčbě nádorů nebo jako zdroj kolagenu. A potom je lze také jíst.

invaze meduz 2

 

Medůza na talíři

Způsoby jejich chutného zpracování hledá Pirainova manželka a pracovnice italského Vědeckého ústavu výroby jídla Antonella Leoneová. Podle ní by Italové mohli medúzám přijít na chuť, jako se to již stalo v Číně a Japonsku. Piraino poukazuje na to, že i Italové se v minulosti přizpůsobili okolnostem, když začali zpracovávat jiný invazivní druh – rajče. Konzumaci medúz od nového roku ulehčí evropská právní úprava, která uvolňuje pravidla pro distribuci takzvaných nových potravin. Italské ministerstvo zdravotnictví na druhou stranu vyžaduje důkladný výzkum a testování, protože středomořské medúzy nejsou stejné jako ty, které se konzumují v Asii.

invaze meduz 3

 

Grilovat nebo vařit?

Piraina s Leoneovou tak ještě čeká spousta práce, poznamenává The New York Times. Již nyní ale vymýšlejí způsoby, jak učinit medúzy gurmánsky atraktivní, a to ve spolupráci s restaurací Lo Scacciapensieri ve městě Lecce. Tamní kuchaři zkouší medúzy smažit, grilovat či podávají uvařené s rukolou a čerstvým fíkem na vyvážení výrazně slané chuti. Podle Piraina má maso medúz vysoký podíl bílkovin a omega-3 mastných kyselin. „Je to vynikající,“ tvrdí zoolog, zatímco si do úst vkládá kousek smažené medúzy. Pobřeží Evropy na mnoha místech zaplavují medúzy. V posledních týdnech se objevily například ve Francii, Švédsku, Irsku nebo Německu. Podle BBC hejno desítek tisíc obřích medúz požahalo na severovýchodě země na pláži u města Heilligendamm na severu Německa 90 lidí.

Mizí predátoři

BBC uvádí, že se u německého pobřeží vyrojily talířovky obrovské. Ty můžou dorůst až dvou metrů v průměru, jejich ramena ale mohou měřit i víc než 30 metrů. O přemnožení medúz vědci mluví už několik let. Zatím nemají jasno, co může být příčinou. V úvahu připadá extrémní rybolov i znečištění, kvůli kterému z oceánu mizí predátoři. Evropská unie se snaží situaci vyřešit. V rámci projektu Go Jelly nabízí různé způsoby, jak medúzy využít. Jejich sliz např. může sloužit k výrobě speciálního filtru pro čištění oceánů. Prospělo by prý také, kdyby lidé medúzy jedli. Vzniknout má proto i speciální kuchařka.

invaze meduz 4

 

Upravil: Sim

Zdroj: idnes.cz, novinky.cz a bbc.com

 

Komentáře k příspěvku

2 Responses

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte dále

Aktuálně v diskuzi

Zítra odjezd, Soroyo těš se. Pokud...
Včera brali pstruhy ako divé, asi...
Zase ti keleři a do toho...
Zdravím, poptávám touto cestou možnost se...
Opět fjordy Dneska pršelo o poznání...