Korály žijí v obrovských koloniích a původci korálových útesů v korálových mořích vylučují uhličitan vápenatý a právě vápník tvoří jejich tvrdou schránku. Odumřelé korály se po rozemletí a vyčištění používají třeba v kvalitních doplňcích stravy, ve formě prášku, prášku v kapslích nebo v tabletách. Věděli jste to? My ne, jinak jsme si spoustu toho prášku přivezli domu. Jenže my nepřijeli na korály, ale na ryby…
Maximální servis posádky
U vody člověku vytráví. A tady na Maledivách je hodně vody. Není tedy divu, že si dáváme do nosu. Stará se o nás čtyřčlenná posádka Bolera. Malý velký maledivský kapitán lodi a trojice kluků z Bangladéše. Mají na starosti veškerý servis a fungují v podstatě non stop. Čistí ryby, vaří, servírují, sklízejí ze stolu, uklízejí a starají se o pořádek.
Ochutnáváme speciality
Je to sehraná parta s věčným úsměvem na tváři. Domlouváme se předem na jídelníčku a občas se necháme překvapit nějakou domorodou specialitou. Exotická kuchyně s příchutí Bangladéše nebo Malediv je neskutečně dobrá. Protože pořád lovíme, vyhládne nám někdy i v noci a to pak není problém si poručit třeba palačinku. Vždy je někdo z posádky vzhůru…
Zkoušíme popping
Máme tu zase den jako korálek. Slunečný, teplý a na palubě příjemně pofukuje vlhký a slaný vzduch. Tak už to na Maledivách chodí Dušan, Peter a Michal loví přívlačí na přídi a po nějaké době slaví úspěch. Oblíbená ryba u sportovních rybářů – Dorado nebo Mahi-Mahi , česky zlak nachový. Koryfény, jak se téhle rybě také říká, útočí v hejnech a velmi často se chytnou dva i více kusů najednou. Při souboji předvádí akrobatické kousky, plné výskoků, takže se jich velmi málo podaří vylovit do lodě.
Žádný obr
Nám se to ale podařilo, takže se radujeme a zvěčňujeme na památku. Zlak má zploštělé tělo, na bocích se žlutým až oranžovým zbarvením, které na hřbetě přechází do sytě modré. Je známý tím, že dokáže měnit barvu. Hřbetní ploutev sahá od hlavy až k ocasu, mívá okolo 60 paprsků. Šupiny jsou velmi drobné. Je to prostě nádherná ryba a každého rybáře její úlovek obzvlášť potěší.
Obvyklá velikost dospělých jedinců se pohybuje okolo jednoho metru a váha mezi sedmi až třinácti kilogramy, byly však uloveny i kusy měřící dva metry a těžké téměř čtyřicet kilo.
Relax pod vodou
Další den odrážíme od zakotvené mateřské lodi zase na člunu za krásami podmořského světa. Zastavujeme. Šnorchlování v mělkých vodách Indického oceánu u korálových útesů plných života je prostě nezapomenutelný zážitek a každý, kdo navštíví Maledivy, by si to neměl nechat ujít. Jdeme koupat, ještě chvíli zůstáváme pod vodou mezi rybami a korály. Moře má nějakých devětadvacet a je křišťálově průzračné. Narážíme na další surgeony, tentokrát pyžamově proužkaté Lined Surgeonfish. Najdnou se objevuje o něco větší jakoby nosatá nebo rohatá ryba. Bluespine Unicornfish. Roh mívají pouze samci a čím je ryba starší, tím je roh větší.
Pozor na agresívní druhy
Tyhle ryby mohou dorůst až do délky tři čtvrtě metru, také ony se živí řasami. A nakonec máme možnost se pokochat krásným exemplářem Titan Trigerfish, která může být také až pětasedmdesát centimetrů velká. Tenhle největší zástupce svého druhu si dokážě ostražitě střežit hnízdo a v reprodukční době umí být velmi důrazný ke každému, koho považuje za vetřelce, i ke šnorchlerům. Vracíme se zpátky na loď, žene nás ozývající se hlad a příprava na odpolední lov. Ale určitě se pod vodu ještě podíváme.
Chytáme i v noci
Kdy by si myslel, že na Boleru v noci spíme, ten by se velmi mýlil. Noční rybolov má totiž své kouzlo a krom toho můžeme ulovit ryby, které přes den nezaberou. Jednou z těch, které se v noci vydávají za potravou, je chňapal červený. Jméno chňapalů je odvozeno od jejich způsobu lovu. Nehybně čekají na kořist a v ten pravý moment po ní znenadání chňapnou. Chňapalové jsou predátoři a živí se zejména malými rybami, korýši, červy a garnáty. Chňapal červený může měřit až jeden metr a vážit i dvacet kilo a je třeba si na něj dát pozor.
Dorůstá až 20kg
Má deset ostrých hřbetních ostnů a čtrnáct měkkých hřbetních paprsků. I jeho zuby dávají vytušit, že co se mu jednou dostane do tlamy už z ní nikdy nevyklouzne, takže pozor na prsty. Obrovská ústa chňapalovi umožňují chytit větší kořist, než je on sám. Běžná délka dospělého Chňapala je 60 cm, ale může dosáhnout až 100 cm. Dosahuje váhy až 20 kilogramů, maximální zveřejněná hmotnost je 38,5 kg. Dožívají se většinou okolo 21 let.A zpráva pro gurmány. Chňapal je ryba, která má velmi pevné, bílé a relativně suché maso a jen velmi málo kostí. Proto se příjemně a snadno jí. Nejlepší je pečený nebo grilovaný na kosových ořeších.
Přejít na:
Autor: Michal Simčo, Karel Chlumec
Foto: rybolovnorsko.cz
Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!