Nápověda Doporučujeme:

Osm dní na Maledivách 1/3

Klima na Maledivách je horké a tropické. Dvakrát do roka na souostroví přichází monzun, který zejména v červnu a červenci přináší hodně větru a deště. Teploty však skoro nikdy neklesají pod 25 stupňů. Nejlepší období pro dovolenou je od listopadu do dubna, kdy je také klima pro Evropany nejpříjemnější.

osm_dni_na_maledivach_2016_1_11

Naše loď

Už jen přílet na mezinárodní letiště v Malé, hlavním městě Malediv, je nezapomenutelným zážitkem. Ze vzduchu souostroví působí dojmem barevných cákanců s tyrkysově zbarvenými okraji tmavěmodrého moře. Přechodným domovem na další dny se nám stává loď Bolero. Tady budeme rybařit, jíst, kout další plány a možná i trochu spát. Domorodá posádka se postará o vše, co potřebujeme, především o naše žaludky. Po dopoledním potápění vyndaváme konečně nádobíčko a jdeme na ně. Lovíme na povrchové návnady. Jedním z prvních úlovků je pruhované modrostříbrné wahoo.

osm_dni_na_maledivach_2016_1_7

Velký válečník

Štíhlá ryba připomínající tygra, ryba bojovník, dokáže plout až osmdesátkou a rychle změnit směr. Náš úlovek nepatří k největším svého druhu, tahle krasavice může mít zhruba kolem metru a něco přes deset kilo. Wahoo neboli pelamida je považována za jednu z nejchutnějších ryb a Milan z ní rovnou na palubě připravuje čerstvé filety. Západ slunce je tu nádherný a my čekáme na další záběr.

osm_dni_na_maledivach_2016_1_13

Jak vznikly Maledivy

Maledivy patří k nejmladším geologickým formacím na zemi, vznikly přibližně před 16 000 až 18 000 lety. Ještě nedávno se lidé domnívali, že atoly se objevily díky poklesu mořské hladiny. Novější studie vycházejí z toho, že se na vulkanickém pohoří, které vzniklo před několika miliony lety, usadily korálové polypy, v průběhu mnoha tisíců let vytvořily obrovskou horu a nakonec se objevily nad mořskou hladinou. Ostrovy jsou geograficky rozděleny do kruhů, které se nazývají atoly. Jeden atol uzavírá laguna s mělkým, písčitým dnem a relativně malou hloubkou 35 – 85 m. Kolem okraje atolu je vnější útes, který je křižován kanály v nepravidelných intervalech. Ty se starají o to, že mořská voda může přitékat i odtékat z centrální laguny.

osm_dni_na_maledivach_2016_1_5

A zase se daří

Dušan se pochlubil úlovkem pěkného pyskouna, který svými pruhy připomíná velkého okouna. Tuhle rybu můžete chytit jen ve dne, v noci se skrývá v útesech. Pyskounů je spousta druhů a charakterizují je silné čelisti s výraznými pysky, podle nichž dostaly tyto ryby své jméno. Dušan přidal ještě bodloka. Fakt parádní kousek. Bodloků jsou také mraky druhů a mohli by je znát hlavně akvaristé. Tenhle by se vám ale do vašeho akvárka asi nevešel.

osm_dni_na_maledivach_2016_1_1

Znáte Horse Makrel?

Michalovi se poté podařilo chytit pořádnou horse makrel, v překladu něco jako koňskou makrelu. O ostrou hřbetní ploutev, nahoře výrazně žlutou, se můžete zranit. Proto je třeba mít silné rukavice. Tahle ryba má opravdu delikátní maso. A nakonec na palubě Bolera přistála krásně zbarvená ryba. Jedna z druhů korálovek, která jak už z jejího názvu vyplývá, žije v blízkosti korálových útesů…

osm_dni_na_maledivach_2016_1_14

Balzám na duši

Když zakotvíte nedaleko některého z bezmála dvanácti set ostrovů nebo ostrůvků na Maledivách, vezmete si ploutve a šnorchl a doplavete na břeh, cítíte se jako jediní lidé na světě. Jako v ráji. Šplouchání vln dorážejících na písečnou pláž, křišťálově čistá voda, azurové nebe, kapky vody vám pomalu suší vítr vanoucí z moře…

osm_dni_na_maledivach_2016_1_2

Toto budete chtít zažít znovu

Jen vy a ptáci a pár stop v písku, které jsou vaše. Vyzkoušeli jsme a můžeme všem doporučit. Také následující den chystáme brýle, ploutve, foťáky, šnorchly a jdeme pod vodu. OK, můžeme. Užíváme si to. Někteří z nás, jakoby se s ploutvemi na nohou narodili. Pod hladinou je božsky a na jednom z dalších ostrůvků rajsky. Kromě našich tam jiné stopy v bělostném písku nejsou. To jsou velké divy na Maledivách.

osm_dni_na_maledivach_2016_1_10

Na prutě je Zlak

A máme tu zase jednu koryfénu nebo také zlaka nachového. Krásně zbarvená ryba s charakteristickou dlouhou hřbetní ploutví a malými šupinami. Je rozšířená ve všech světových tropických a subtropických mořích. Žije v menších hejnech, živí se létajícími rybami, sépiemi a korýši. Většinou se loví jen jednotlivé exempláře této ryby. Pokud chytnete většího zlaka, může dorůst až délky dvou metrů, pak počítejte s tím, že nedá svoji kůži lacino, bude vyskakovat vysoko nad hladinu. Také proto mu Havajci říkají Mahi Mahi – velmi silný. Tenhle exemplář, ale není tak velký a protože maso zlaka je ceněno jako velmi chutné a křehké, skončí nejspíš na talíři. Připravuje se nejčastěji grilované nebo pečené v bylinkové krustě v troubě.

osm_dni_na_maledivach_2016_1_6

Velké korálové útesy

Po obědě, kdy slunce pálí nejvíce, se vracíme znovu osvěžit do moře. S ladností akvabel se potápíme i několik metrů do hloubky a prohlížíme si korály. Jsou všude. Je jich tu spousta druhů, velikostí i barev. Hodně lidí si myslí, že korál je rostlina, to ovšem není pravda. Jde o živočichy, kteří zůstávají ve stádiu polypa.

osm_dni_na_maledivach_2016_1_12

Teplý proud El Nino

Velmi těžce poznamenal Maledivy rok 1998. V důsledku jevu El Nino došlo k oteplení oceánu až na 35ºC, a proto korály postihla vážná choroba. Přibližně 50 % korálů se popálilo a zahynulo, především ty, které rostou těsně pod vodní hladinou. Tím vším velmi trpěli i ostatní živočichové. Dnes už se většina korálových útesů obrodila a roste znovu. Nezbývá než doufat, že podobná katastrofa se nebude opakovat.

osm_dni_na_maledivach_2016_1_9

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo, Karel Chlumec

Foto: rybolovnorsko.cz

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(15)
(114)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...