Nápověda Doporučujeme:

Vlkouš vs. Leopard 1/2

Vlkouš obecný je nazýván mnoha různými jmény (zejména v angličtině – Atlantic wolffish, wolffish, seawolf, catfish), Leopard bývá anglicky nazýván Spotted wolffish, což často vede k nedorozumění. Vlkouš se vyskytuje ve všech chladných mořích na severní polokouli. Jsou zaznamenány rozsáhlé populace v severním Atlantiku v oblasti od Grónska po Island a dále v Norském moři, Barentsově moři a u souostroví Špicberky. Vlkouši žijí také v Tichém oceánu, zejména ve vodách u Japonska, ale také u Kalifornie. To však neplatí o jeho větším kolegovi, kterého většinou všichni nazývají Leopard. Ten je nejrozšířenější u pobřeží Grónska a v Barentsově moři.

vlkous_vs_leopard_14

Kde hledat Leoparda

Pro našince je největší šance na ulovení Leoparda ostrov Soroya, kde se jich každým rokem uloví několik desítek kusů. V žádném případě se nejedná o rybu, která by se lovila masově, ale je to spíše vzácná ryba a dílo velkého štěstí. Už jeho název budí respekt, je mnohem větší a bojovnější, po vylovení do lodi Vám předvede pravé peklo, když se ho pokusíte zabýt. Norští námořníci o něm mluví s nadsázkou jako o démonovi, který se nedoporučuje lovit v plastových člunech, protože jakmile se ryba dostane z vody do lodě, tak si okamžitě začne hledat cestu zpět do moře, u plastových člunů hrozí, že by se mohla prokousat zpět do moře.

vlkous_vs_leopard_13

Dožívá se až 25let

Vlkouš obecný patří do čeledi vlkoušovitých (lat. Anarhichas lupus). Jedná se o severské ryby, které vyhledávají chladnější vody. Tyto ryby vždy žijí u dna a jsou to dravé ryby, které se nepohybují na velké vzdálenosti, ani neloví v hejnech. Jsou to spíše samotáři, kteří si hlídají svoje teritorium. Vlkouši vyhledávají tvrdé, skalnaté a pórovité dno, kde nachází bezpečný úkryt. Vlkouš obecný měří v průměru jeden metr a váží přibližně 15 kilogramů, těchto rozměrů dosahuje přibližně ve věku 12–15let. Leopard je mnohem větší a dorůstá 150cm a hmotnosti až 35kg. O jeho dlouhověkosti nejsou přesné informace, ale předpokládáme, že se dožívá až 25-ti let. Tato ryba má ráda velmi chladnou vodu v rozsahu 3 až –1 stupeň. Jejich krev totiž obsahuje chemické látky, které umožňují, že nezamrzne. Díky tomu faktu se dovedou velmi aktivně pohybovat i v arktických vodách. Prvních pět let roste Leopard velmi rychle a délky 1m dosahuje už ve věku pěti let. Potom se jeho růst velmi zbrzdí, což dáno hlavně tím, že se stáhne ze „stometrových mělčin“ do větších hloubek až 500m.

vlkous_vs_leopard_11

Existuje množství barevných variant

Vlkouš obecný má protáhlé tělo a rozměrnou hlavu s širokými ústy a silnými konickými zuby. Hřbetní a řitní ploutve jsou velmi dlouhé a nejsou srostlé s ocasní ploutví, jak je tomu u mnoha jiných ryb. Kůže je pokryta malými šupinami, které se v kůži téměř ztrácí. Vlkouš obecný se vyskytuje v několika barevných variacích počínaje šedozelenou přes červenavě hnědou a černou konče. Vlkouši velmi rychle přijímají barvu prostředí, ve kterém žijí, což vysvětluje množství barevných variant. Dlouhé oválné tělo, nejvyšší je v první části, směrem k ocasu se snižuje. Hlava je velká, mohutná se zaobleným rypcem a širokými ústy. V obou čelistech jsou v jedné řadě velké zuby, ve spodní čelisti jsou další 2 – 3 řady menších zubů. Spodní čelist je osazena nejen špičáky, ale i pevnými stoličkami, které bez problémů drtí schránky korýšů. Hřbetní ploutev je velmi dlouhá, tvoří ji 79 tvrdých paprsků. V řitní ploutvi je 48 měkkých paprsků. Ocasní ploutev je velmi malá. Břišní ploutve chybí. Tělo je zbarveno šedohnědě, hnědočerveně nebo hnědozeleně s tmavými příčnými pruhy, které zasahují i na hřbetní ploutev.

vlkous_vs_leopard_12

Stisk až 30.000 kp/m2

Vlkouš obecný se živí především korýši, měkkýši a ostnokožci. Leopard loví i menší ryby jako jsou tresky jednoskvrnné nebo okouníci. Jejich skus je podobný skusu predátora a lehce rozdrtí krunýř nebo lasturu výše zmíněných živočichů, kterými se živí. Protože se jeho zuby rychle opotřebují, narůstají vlkoušovi pravidelně každý druhý měsíc zuby nové. Leopard má v horním patře zuby uloženy ve třech řadách podobně jako žralok, ve spodním patře má jen jednu řadu zubů. Jeho stisk dovede vyvinout tlak až 30.000 kp/m2. Tento stisk je způsoben obrovskými lícními svaly, které nemá žádná jiná ryba severního moře. Pokud se Vám zakousne do ruky, buďte si jisti, že ho nesundáte, dokud ho nezabijete, což může trvat i několik minut, než svaly ochabnou.

Přejít na:

 

Autor: Michal Simčo

Foto: www.rybolovnorsko.cz

3 komentářů

  1. Letos, pokud to půjde, tak se na ně hodlám zaměřit. Na konci září máme být u NordKappu, tak doufám, že se mi nějaký kočičák povede. Sime, výborný článek! Kde ho v září hledat na mělčinách, nebo spíše hluboko?

  2. Honzo, já ho také ještě nemám. Nejlepší termín na ně je první půlka června na Soroya. Potom se potopí do velkých hloubek až o nich není slyšet ani vidět. V tom červnu to chce nerezáka a hloubku 120m.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(13)
(107)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...