Nápověda Doporučujeme:

Recepty

Zde naleznete výběr z receptů komunity rybolovnorsko.cz. Pokud Vám zde Váš oblíbený recept chybí, tak jej napište do komentářů a my jej přidáme do tohoto výběru (foto je ilustračního charakteru).

Vyšroubovaná treska

Vložil: Vlkous (tento recept věnuju Šroubkovi za přípravu srazu)

Pár filátek tresky obecné a kdo dá jinou treskovitou rybu ulovenou v Norsku, svojim vlastním prutem, tak neprohloupí. Pár znamená podle počtu strávníků. Já dal tolik, že se mi to tak akorát vešlo na velkou pánev. Tresky jsem rozmrazil, opláchnul, osušil, zakápnul citronem osolil, opepřil a nechal odležet. Pak jsem si nakrájel cibuli na čtvrtkolečka, sloupnul rajčata (asi by šel použít i rajský protlak), nakrájel jsem je na plátky. Brambory jsem nakrájel na kolečka a zeleninu nahrubo nastrouhal. Uvařil vodu a dal rozpustit bujón. Pak jsem tresku oblalil v mouce a zprudka opekl. Jo, jo už teď je dobrá, ale neujídat bude to ještě chutnější. Na dno velkeho pekáče jsem nalil trošku olivového oleje (použil bych sádlo, ale to jsem doma právě neměl) a celé dno jsem pokryl bramborama. Na ně jsem dal polovinu připravené cibule, zeleniny a navrch jsem dal rajčata. Na ně vrstvu opečených ryb. Na ryby druhou polovinu rajčat, pak zeleninu, cibuli a celé zakryl bramborama. Každou vrstvu jsem osolil a opepřil. Solte přiměřeně – já přesolil, protože jsem to všechno přelil ještě 0,5l bujónem. Navrch jsem nalil výpek z pánve na které jsem opékal tresky. Vše jsem dal do trouby na 180°C zhruba na 1 hodinu a pak ještě na 30 minut 200°C. Pro zjemění se může použít šlehačka – v tom případě nalejt tak aby se ještě zapekla. Ani jsem nedoufal, že to bude tak dobré. Věřte mi, bylo!

Ingredince:

  • filátka z tresky, 3x velká mrkev, 1x celer jako pěst, 2x cibule, 12x větší brambor, 4x rajče, 1x hovězí bujon, 1x citron, hladká mouka, sůl, pepř a olej dle vlastních preferencí

 

Chutná domáca treska v majonéze

Vložil: vd

Cca 1kg filet z tresky uvarím v slanej vode, nechám vychladnúť a skontrolujem, či tam nezostali kosti, nakrájam nadrobno cibuľu, kyslé uhorky, kúsok mrkvy, pridám hrášok, 1-2 lyžice plnotučnej horčice, trochu mletého korenia, 1 prípadne 2 majolky a 1 tatarskú omáčku a po vymiešaní dochutím podľa chuti octom a niekedy pridám na zriedenie i trochu vody z uhorkov. Na tanieriku pokvapkám kečupom a s rohlíkom chutná domáca treska v majopnéze. Dá sa použiť i sladkovodná ryba napr. pleskáč, len je viac práce s vyberaním kosťí.

Ingredience:

  • 1kg tresky, sůl, cibule, kyselé okurky, mrkev, hrášek, plnotučná hořčice, mleté koření, 1-2x majolka, 1x tatarská omáčka, ocet

 

Fish and chips dle anglického šéfkuchaře

Vykostěné a stáhnuté filety se nařežou na řízky přiměřené velikosti pánvice nebo friťáku, který budete používat. Vymícháte hladkou mouku cca 75dkg s vodou tak aby těsto bylo jako hustá kaše bez žmolků. Do vzniknuté kaše vmícháte cca 2 polévkové lžíce octa, prášek do pečiva, přiměřené množství soli, pepře a trochu nastrouhané kůry z citronu. Když těsto začne bublinkovat je připraveno k použití. Pořádně namočíte připravený filet do těstíčka a prudce osmažíte na rozpáleném oleji (ryba v oleji musí plavat a teplota oleje musí být okolo 200°C). Smažíte do té doby než těsto začne červenat/zlátnout. Pokud vám zůstane trochu těsta tak do něj namočte cibulové kroužky a osmažte je. Osmažené ryby nechejte okapat a konzumujte s hranolky anebo chipsy. Je to nezdravé ale máš nebíčko v papuli.

Ingredience:

  • filety, hladká mouka, ocet, prášek do pečiva, sůl, pepř, citronvá kůra, cibule

 

Treska po švédsku

Vložil: Luboš

Nakrajíme kořenovou zeleninu (mrkev, petržel) na kolečka a na osmahnuté cibulce opečeme. Takto upravenou zeleninu dáme do menšího plechu, který potřete máslem. Filety posypeme kořením na ryby značky Avokádo, položíme na zeleninu (čím víc zeleniny, tím lépe) a při teplotě 180°C pečeme asi 10min. V mezičase si připravíme jednu smetanu ke šlehání, jeden bílý jogurt, tavený sýr, kopr a podravku. Do menšího kastrůlku nalejeme smetanu, bílý jogurt a rozehřejeme v tom tavený sýr. Jakmile se sýr rozpustí, přidáme kopr, podravku a sůl (dle chuti). Treska se mám pekla 10 min…. vyndáme ji a nalejeme připravenou směs na tresku a na 190°C pečeme asi 30 min. Na povrchu je to trošku opečené a smetana je zredukovaná na hustější konzistenci. Jako příloha je super bramborová kaše, nebo opečené brambory.

Ingredience:

  • filety, mrkev, petržel, cibule, máslo, koření na ryby, smetana ke šlehání, bílý jogurt, tavený sýr, kopr, podravka, sůl a brambor

 

Halibutí tatarák

Vložil: Kikibut

Halibuta zbavíme kůže a nařežeme na tenké nudličky. Ty za pomocí ostrého nože nasekáme na jemnou kašovitou hmotu. Rozdrtíme rajčata nebo namixujem a přidáme k halubutovi. Zakapeme sojovou omáčkou a promícháme. Cibuli a okurky nakrájíme na malé kostičky a přidáme je k halibutovi. Nadrtit pepř a přidat kmín a papriku. Zakapat citronem a nechat tak 2-3h v chladu a až potom dosolit! Ryba by ji totiž vstřebala a byla by pak možná i přesolená, když ji po vytažení ještě posolíte. Podávat na topinkách potřené česnekem. Stejný postup děláme i s lososem a treskou.

Ingredience:

  • sojová omáčka, cibule, okurky (kyselé), rajče, citron, mletou papriku, kmín drcený, čerstvý nadrcený pepř a sůl

 

Rybí klobásy

Vložil: Vlkous

Je to vlastně malinko upravený recept od M. Štěpničky. Vykostěné (jde o velké kosti – ryby klasicky zfiletuju), ryby bez kůže, polovinu pomeleme na jemno a polovinu nakrájíme na cca 1cm až 1,5cm kostky, bůček pomeleme na hrubo, česnek utřeme se solí a přidám veškeré koření. Vše důkladně promícháme. Vývar přidáváme dle hustoty prátu tolik, aby vznikla kompaktní kaše. Když tohle udělám večer tak nechám odležet do druhého dne. Pak naplním pár klobás a uvařím a ochutnám. Pokud je slanost dle chuti, vše plním do střev a udím 5-6 hod. Klobásy jsou jemné a proto nejsou na řezu úplně kompaktní – mají tendenci se rozsypávat, ale neni to zas tak hrozné. Prostě jsou to vynikající rybí klobásy.

Ingredience:

  • 6 kg. ryb, 4 kg vepřový bůček, 50g česnek, 200g sůl, 20g pepř, 10g kmín, 25g pálivá paprika, 60g sladká paprika, možno dát hovězí vývar nebo masox

 

Mník na houbách

Vložil: Vlkous

Maso osolím a opepřím (okořením dle momentálních možností a chuti). V jedné pánvi na sádle začnu smažit cibulku. Když začne hnědnout přidám čerstvé houby nebo konzervu žampionů. Osolím a přidám kmín – klidně drcený. Po cca 20 minutách přidám mletou papriku osmahnu a pak přidám vodu a zahustím. Poslední dobou zahušťuju tmavou jíškou. Na druhé pánvi opět na sádle zprudka osmahnu po obou stranách připravené filety z mníků. Houby na cibulce dám na dno pekáče a na ně kladu opečené maso z ryb. Takto to dám zapéct do trouby 200°C. Na pánev na které jsem opékal maso naleju vodu a tento výpek, po 30 minutách zapékání masa v troubě, naleju na maso. Pro celé zjemnění chuti můžete vše přelít smetanou a zapékat ještě cca 10 minut.

Ingredience:

  • filety z mníka, sůl, pepř, koření, vyškvařené sádlo, cibule, houby, kmín, mletá paprika a smetana

 

Tresčí játra

Vložil: Petr1K

Játra očistit, vařit v osolené vodě (jak brambory), zcedit, proprat, nandat do sklenice cca 3 cm pod horní okraj, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření , půlka bobkového listu (na 250ml sklenici), dolít stolní olej cca 1cm pod okraj, zavřít a zavařit.

 

 

Vložil: Vydra PE

Děláme to děsně jednoduše po Znojemsku. Játra očistíme, odblaníme a do skleničky na sucho prokládáme pepřem, nové koření a nahoru trocho bobkového listu a nic víc .Pak zavřeme víčko a vrazíme do horké trouby a při 100°C sterilizujeme cca hodku.

Vložil: Láďa V

Tresčí játra jsou super delikatesa, ale zpracovat je znamená po celodením rybolovu a filetování místo odpočinku a relaxace, ještě dosti práce. Jezdím do Norska 14let každý rok dělám játra, ale poslední dva roky používám norský recept od jednoho kamaráda. Je jednoduchý a super. Základ je, játra perfektně očistit (odblanit), naskládat do sklenic, bobkový list, nové koření, pepř, sůl (já sůl dávám Norci ne). Játra 2x sterilizovat po 15min. Vždycky jsme játra vařili ve vodě pak dávali do sklenic, zalívali olejem a také 2x sterilizovali. Teď s sebou netaháme žádný olej játra si ho pustěj samy (vůbec to neni poznat, že je to jen olej z jater a ne stolní nebo slunečnicový). Nemusí být v lednici, stačí tma, aby olej nežluknul vydrží cca jeden rok. Dobrou chuť!

Vložil: Béďa

Tresčí játra už děláme několik let podle stejného receptu. 3dcl sklenice, jeden bobkový list, dvě kuličky pepře a dvě kuličky nového koření. Odblaněná játra zalijeme rostlinným olejem, zavíčkujeme a dvě hodiny zavařujeme na cca 70-80°C. Játra bez problémů vydrží rok a hlavně je to rychlý recept.

Ingredience:

  • tresčí játra, sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list a stolní olej

 

Nakládané jikry

Vložil: MifakM

Jikry chvíli povaříme v osolené vodě, odstraníme blánu, v které jsou uloženy, propláchneme vodou a necháme okapat. Pak jikry promícháme s pokrájenou cibulí a paprikou, zakapneme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, přidáme trochu octa a důkladně promícháme s olejem. Směs nandáme do sklenic, zalijeme olejem, aby byly jikry ponořené a necháme 2 dny v chladu rozležet. Nakládané jikry podáváme s pečivem k pivu.

Ingredience:

  • 1kg rybích jiker, 4ks cibule, 2ks červené papriky, citronová šťáva, ocet, voda, pepř, olej a sůl

 

Ryba po indicku

Vložila: janka

Rybi filé zalejeme jogurtem a nechame hodinku odlezet, nasekanou cibulku osmazime do zlatova, pridame rybu s jogurtem, koreni, osolime, zamichame a nechame na pomalu dusit, než je ryba měkká. Podáváme s rýží.

 

 

Ingredience:

  • 500g ryby, 4x cibule,  kelímek bílého jogurtu, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky tlučeného kardamomu, 1/2 lzicky tlučeného hřebíčku, 1/4 lžičky skořice, sůl a olej

 

Rybí salát

Vložil: Kulik

Rybí salát dělám z kelerů a to „salátové velikosti“ což jsou keleři cca od 40cm do 60cm. Ryby cca 6ks nebo filety cca 14ks nasolím a nechám v lednici 3 dny, pak je opláchnu a dám do octové lázně (1 díl octa a 3 díly vody) a nechám v lednici 3 dny filety a celé ryby, tak dlouho až jde maso dobře od kostí. Pak je opláchnu a stáhnu z kůže a vyždímám. Nakrájím, dám do mísy a přidám propláchnuté sterilizované zelí, které pokrájím, 2 menší sklenice propláchnuté sterilizované zeleniny na bramborový salát a nakrájené 2 středně velké cibule, opepřím a osolím dle chuti, nakonec dám velkou sklenici majonézy, malou sklenici tatarky, kelímek co nejtučnější zakysané smetany a pokud chci vláčnější (řidší) salát, tak ještě přidám smetanový jogurt. Vše promíchám a nechám 12 až 24 hodin proležet. Dobrou chuť! Salátu je cca 3,5 – 4kg.

Ingredience:

  • keler/makrela, sůl, ocet, sterilizované zelí, sterilizovaná zelenina, cibule, pepř, majonéza, tatarka, zakysaná smetana a bílý jogurt

 

Mnoho dalších receptů naší komunity najdete

pod tímto odkazem

6 komentářů

  1. Díky za přidání odkazu do horní lišty. Narazil jsem na jednu věc, které nerozumím. Když kliknu na další recepty “pod tímto odkazem”, tak mě vypadnou jen čtyři.
    Proč? Já myslel, že jich tam bude daleko víc.

    1. Hned na začátku je napsáno “Zde naleznete výběr z receptů komunity rybolovnorsko.cz. Pokud Vám zde Váš oblíbený recept chybí, tak jej napište do komentářů a my jej přidáme do tohoto výběru…” 😉

  2. Už jsem pochopil to vyhledávání, omlouvám se za vyvolání chaosu z mé strany. Vše jsem našel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...